xcounter
#

Багаторічна епопея: армія Таїланду лише зараз отримала бронемашини Китаю, що "витиснули" наш БТР-3

5779
Ще в 2017 році тайські збройні сили замовили поставку 75 колісних бронемашин китайського виробництва VN1
Ще в 2017 році тайські збройні сили замовили поставку 75 колісних бронемашин китайського виробництва VN1

Але на даний момент армія Таїланду має лише 38 таких бойових машин

Таїландські збройні сили провели церемонію прийому на озброєння 2-го кавалерійської бригади 38 колісних бронемашин китайського виробництва VN1, сповістив портал Army Recognition.

Схоже, мова саме про ту бригаду армії Таїланду, котра отримала 10 танків "Оплот" за контрактом з Україною

На перщий погляд, це виглядає як "рядова" новина, хоча по факту – це один із елементів багаторічної епопеї по поставці для Таїланду китайських бронемашин, котрі "витисли" із цього ринку український БТР-3.

Читайте також: БМ "Оплот" проти VT4: в Таїланді провели порівняльні стрільби (відео)

Поставку китайських VN1 для своєї армії таїландський уряд замовив ще у червні 2017 року – тоді йшлось про купівлю за двома контрактами 75 колісних бронемашин по ціні 2,7 мільйони доларів кожна. Опціонально була прописана поставка китайських основних бойових танків VT4.

За цим же пакетом замовлень таїландські збройні сили домовлились із Китаєм також про купівлю однієї субмарини проекту S26T за 13 мільйонів доларів. Кіль такого корабля для Таїланду закладено у вересні 2019 року

Минуло понад два роки, і лише в грудні 2019 року Китай поставив Таїланду першу партію озброєння – 38 бронемашин VN1 та 12 танків VT4.

І схоже, що усі ці минулі півтора року – із грудня 2019 року по березень 2021 року – таїландські військові були вимушені витратити на освоєння нової китайської бронетехніки та переучування особового складу.

Змагання між екіпажами танків "Оплот" та VT-4 армії Таїланду, котрі відбулись в листопаді 2020 року

Нагадаємо характеристики цієї машини, котра має "домашнє" позначення ZBL-08. Вона оснащена 30-мм гарматою, копією 2А72, і кулеметом.

Також можливе застосування ракет китайського ПТРК HJ-73C. Для управління вогнем використовуються сучасні оптичні та оптико-електронні засоби.

Лінійка китайських бронемашин ZBL-08

У конфігурації БМП/БТР десантне відділення з кормовим виходом вміщує 7 осіб. Перед ним знаходиться бойове відділення з бойовим модулем.

Шасі комплектується дизельним двигуном Deutz BF6M1015C потужністю 440 к.с. та напівавтоматичною трансмісією. Машина плаваюча. Шасі "Тип 08" забезпечує швидкість на шосе до 100 км/год і на воді до 8 км/год. Запас ходу - близько 800 км.

Бронемашини ZBL-08 володіють характеристиками, необхідними для проведення амфібійних операцій
Читайте також: Адаптований для Морської піхоти ВМС ЗСУ БТР-4 : відео з випробувань та подробиці