xcounter
#

​Азербайджан і Туреччина почали спільні навчання: перекинуто ударні вертольоти T129 ATAK (відео)

А-400М та T129 ATAK повітряних сил Туреччини
А-400М та T129 ATAK повітряних сил Туреччини
1149

Підрозділи Повітряних сил Туреччини прибули на авіабазу Нахічевань у 35 км від кордону з Вірменією

Група військовослужбовців та авіація Повітряних сил Туреччини, які беруть участь у спільних з Азербайджаном військових навчаннях прибули на авіабазу Нахічевань. Відповідне відео розмістило міністерство оборони Азербайджану.

Зазначимо, що про початок навчань було повідомлено 27 липня, що зустріло критику з боку МЗС Вірменії. Відповідно до графіка навчань, сухопутна фаза, пройде з 1 по 5 серпня, а повітряна складова - з 29 липня по 10 серпня.

Читайте також: Названий загальний обсяг військової допомоги наданий США Україні

Для перекидання військових та бойових машин Туреччина використала військово-транспортний літак A-400M від Airbus. Кількість одиниць техніки та особового складу не повідомляється, але судячи з відео, мова йде про ударні вертольоти T129 ATAK та транспортні Sikorsky UH-60 Black Hawk.

T129 ATAK
T129 ATAK після викатки з А-400М

Зазначимо, що ударний T129 ATAK був розроблений у Туреччині на базі італійського Agusta A129 Mangusta. Цей вертоліт оснащений сучасною електронікою, авіонікою та озброєнням турецького виробництва.

T129 ATAK озброєнно протитанковими ракетами AGM-114 Hellfire, BGM-71 TOW, Spike-ER, а також турецькими UMTAS з дальністю пуску до 8 км, а також високоточна малокаліберна (70 мм) керована ракета Cirit з напівактивним лазерним наведенням від Roketsan. У арсеналі T129 ATAK також є некеровані реактивні снаряди та 20-мм гармата з боезапасом до 500 снарядів.

Додамо, що міноборони Азербайджану оголосило про намір закупити ударні безпілотні літальні апарати турецького виробництва. Невиключно, що мова йде про безпілотні авіаційні комплекси Bayraktar TB2, виробництва турецької компанії Baykar, або Anka від компанії ТАІ.

Своєю чергу, міноборони Вірменії вже оцінило можливості та засоби протидії турецьким дронам. Відповідне фото з наради в оборонному відомстві, на якому, за деякими даними, були також присутні російські військові, нещодавно з’явилось у мережі.

А-400М
А-400М повітряних сил Туреччини

Нагадаємо, що проведення навчань проходить на фоні чергової ескалації між Баку та Єреваном, яка спалахнула 12 липня на кордоні між країнами. У ході бойових дій із залученням спецпризначенців, високоточного озброєння та артобстрілів, які з перерваним продовжується і сьогодні, повідомляється про загибель 5 військових Азербайджану та 12 військових та одного мирного жителя Вірменії.

Читайте також: Вірмени збили ізраїльський безпілотник Hermes 900 (відео)