xcounter
#

"Авіакон" завершує ремонт Мі-17В-5 Афганістану: істерія "Вертолетов России" нікого не вразила

4041
Мі-17В-5 Афганістану на "Авіаконі"
Мі-17В-5 Афганістану на "Авіаконі"

Остаточне технічне приймання багатоцільового гелікоптера заплановане на другу половину липня 2021 року

ДП "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон" (входить до складу ДК "Укроборонпром") завершує капітальний ремонт гелікоптера Мі-17В-5 за контрактом з Агентством підтримки і закупівель НАТО (NSPA).

Контракт на відновлення двох закуплених США на потреби Національного повітряного корпусу Афганістану гелікоптерів було укладено за участю Державної компанії з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення "Укрспецекспорт" наприкінці минулого року.

Читайте також: ДК "Укрспецекспорт" підписала контракт на ремонт Іл-78 Пакистану
Гелікоптер Мі-8/17 (бн 588) ВПС Афганістану
Гелікоптер Мі-8/17 (бн 588) ВПС Афганістану / Фото: Vano

На сьогодні, після збирання та відпрацювання систем, закінчується етап підготовки гелікоптера до проведення наземних і льотних випробувань. Роботи ведуться з дотриманням графіка ремонту під контролем представників NSPA. Остаточне завершення всіх робіт та перевірок заплановане на другу половину поточного місяця.

Варто нагадати, що цей контракт викликав неабияку істерію в представників російського холдингу "Вертолеты России".

З 2001 року США придбали для ВПС Афганістану 80 гелікоптерів Мі-17
З 2001 року США придбали для ВПС Афганістану 80 гелікоптерів Мі-17

"Українські підприємства ризикують життям американських і афганських військових!" – так прокоментувала прес-служба російського холдингу інформацію про цей контракт.

"Цей ремонт слід вважати нелегітимним, оскільки він буде виконаний без участі й контролю з боку розробника (АТ "НЦВ Міль і Камов") і виробника (АТ "КВЗ") даного типу гелікоптерів", - написали в прес-службі холдингу.

Гелікоптер Мі-8/17 (бн М163) ВПС Афганістану
Гелікоптер Мі-8/17 (бн М163) ВПС Афганістану / Фото: Павло Кокшаров

Проте NSPA та США, яке свого часу за власні кошти придбало близько восьми десятків російських гелікоптерів для армії Афганістану, російські бажання та мрії мало цікаві. Адже іншого виконавця такого ремонту (не з РФ) вони шукають ще з 2015 року.

Після кількох спроб здійснити ремонт в Європі, США схоже вирішило зробити ставку на українські оборонні підприємства "Авіакон" та "Мотор Січ", які вже давно десятками ремонтують та модернізують гелікоптери сімейства Мі-8/17 в тому числі й для ЗСУ.

Ремонтний цех ДП Конотопський авіаремонтний завод Авіакон
Ремонтний цех ДП "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон"

Щоб "легалізувати" подібний ремонт, у вересні 2019 року стратегічний радник США Дональд Вінтер, привіз в Україну сертифікати Сполучених Штатів, які дозволять підприємствам українського оборонно-промислового комплексу ремонтувати гелікоптери типу "Мі" для іноземних замовників.

Колишній Міністр оборони України Андрій Загороднюк та стратегічний радник від США Дональд Вінтер під час вручення сертифікатів
Колишній Міністр оборони України Андрій Загороднюк та стратегічний радник від США Дональд Вінтер під час вручення сертифікатів

Таким чином, в разі успішного завершення робіт "Авіакону" й "Мотор Січ" по пілотному ремонту афганських Мі-17В-5 та позитивній оцінці цієї роботи NSPA, українські підприємства можуть розраховувати й на подальший розвиток співпраці та контракти на ремонт й обслуговування близько сотні гелікоптерів Мі-8/17 Афганістану та Іраку.

Ремонтний цех Мотор Січ
Ремонтний цех "Мотор Січ"

А це досить великий "шматок", який, по-перше, буде відібраний в РФ (мова йде про контракти загальною вартістю в кілька сотень мільйонів доларів США), а по-друге, дасть іншим країнам-експлуатантам цієї моделі гелікоптерів сигнал, що бажання росіян можна легко проігнорувати й користатися українськими можливостями.

Читайте також: "Спецтехноекспорт" переміг в тендері на ремонт Мі-25 для Перу: РФ намагається зірвати контракт