xcounter
#

Армія США каже, що за 2 тижні привезла в Україну понад 6 млн снарядів, є три пояснення

12205
Виробництво 155-мм снарядів на заводах Міноборони США, лютий 2023 року, фото - The New York Times
Виробництво 155-мм снарядів на заводах Міноборони США, лютий 2023 року, фото - The New York Times

Або це "технічна" помилка, або введення ворога в оману, або ж справді трапилось "логістичне чудо"

Транспортне командування армії США (U.S. Transportation Command), яке бере на себе логістику й доставку військової допомоги для ЗСУ, опублікувало інфографіку з результатами роботи станом на 15 травня 2023 року (починаючи із січня 2022 року) На цей момент американські логісти стверджують, що уже відправили із військовою допомогою 1257 військово-транспортних літаків і 73 кораблі, 143 залізничні ешелони та понад 7729 автопоїздів. Зазвичай отримувачем левової частки такої допомоги є Україна, з чого виходить, що в нашу країну вже начебто доправлено аж 7,823 мільйона артилерійських снарядів.

Для порівняння – на 1 травня 2023 року цифри від U.S. Transportation Command говорили, що на той момент "союзникам та партнерам" було доставлено "всього лише" 1,711 мільйона артилерійських снарядів. З чого випливає, що за перші 2 тижні травня армія США доставила до нашої країни як мінімум частину із обсягу в понад 6 мільйона артилерійських снарядів.

Читайте також: Чому Leopard 2 коштує понад $25 мільйонів, Abrams - мінімум $12 мільйонів, і чи є дешевше
Обсяг доставлених для України ресурсів станом на 15 травня 2023 року, інфографіка - Транспортне командування армії США (U.S. Transportation Command)

Якщо продовжувати порівняння даних, то виходить також, що за перші 2 тижні травня 2023 року військові логісти армії США доставили "союзникам та партнерам", зокрема Україні, додатково 1,3 мільйона пострілів до стрілецької та інших типів зброї, майже 14 тисяч протитанкових систем різних типів, майже 600 зенітних ракет різних типів та дві РЛС.

Що стосується заявленої рекордної цифри у понад 6 мільйонів артилерійських снарядів за 2 тижні, то тут може бути декілька пояснень. Для початку, в цю цифру могли ж включити не тільки найбільш "ходові" калібри "натівського" стандарту 155 мм і 105 мм, не тільки найбільш "ходові" калібри радянського стандарту 122 мм і 152 мм, але й постріли нестандартних радянських калібрів також – 57 мм, 85 мм, 100 мм, 130 мм тощо, власне як і артилерійські міни. Відповідно, джерелом таких поставок могли виступати не тільки США та країни Західної Європи, але й країни Східної Європи також, де мінімум із січня 2023 року розгортався маховик виробництва боєприпасів для ЗСУ.

Обсяг доставлених для України ресурсів станом на 1 травня 2023 року, інфографіка - Транспортне командування армії США (U.S. Transportation Command)

Тим не менш, навіть на такому тлі цифра в понад 6 мільйонів снарядів за 2 тижні виглядає величезною. І тут може бути три пояснення: або це просто технічна помилка, або навмисне введення ворога в оману, або ж найбільш компліментарне – американські військові логісти справді створили чудо, і в нашу країну за 2 тижні доправили неозначено багато артилерійських снарядів.

На підтвердження останньої версії ми можемо взяти дані того ж U.S. Transportation Command станом на кінець 2022 року і побачити, наскільки прискорились темпи доставки різного роду військової допомоги для України та інших "союзників та партнерів" США за неповну І половину 2023 року.

Обсяг доставлених для України ресурсів станом на 21 грудня 2022 року, інфографіка - Транспортне командування армії США (U.S. Transportation Command)
Читайте також: Скільки коштує один радар TRML-4D для ЗРК IRIS-T на прикладі контракту для України