xcounter
#

Американський БТР M113 став носієм українських ПТРК від КБ "Луч"

14383
Кадр з випробувань ПТРК, встановленого на БТР M113, з презентаційного відео ДККБ "Луч" для виставки EDEX-2021 у Єгипті
Кадр з випробувань ПТРК, встановленого на БТР M113, з презентаційного відео ДККБ "Луч" для виставки EDEX-2021 у Єгипті

ДККБ "Луч" провело успішні випробування стрільбами з протитанкового комплексу, встановленого на відомому бронетранспортері M113

ДП "Київське державне конструкторське бюро "Луч" (входить до складу ДК "Укроборонпром") успішно провело випробувальні пуски керованими ракетами з протитанкового комплексу власного виробництва з гусеничного бронетранспортера М113 у рамках демонстрації зброї неназваному інозамовнику.

Як повідомило видання Defence Blog з посиланням на джерело в ДККБ "Луч", демонстрація проводилась на військовому полігоні в Південній Азії для одного з потенційних покупців українських ПТРК.

Читайте також: Коли приймуть на озброєння "Бар'єр-С" та яким буде новий гранатомет: подробиці від КБ "Луч"
БТР M113 армії Пакистану
БТР M113 армії Пакистану

За словами представника держкомпанії, випробування бойовою стрільбою проводилися з платформи M113 під кутом у 15 градусів. Час випробувань та ймовірний замовник не називались, але зазначалося, що всі цілі були успішно знищені, а потенційний клієнт був у захваті від точності ракет українського виробництва.

Модернізований в Туреччині варіант БТР M113 Саудівської Аравії, обладнаний встановленою на даху здвоєною пусковою установкою ПТУР TOW

Варто додати, що бронетранспортер M113 є дуже розповсюдженою платформою, яка стоїть на озброєнні понад півсотні країн світу. Серед потенційних клієнтів, що можуть бути зацікавлені у створенні самохідного ПТРК на базі своїх M113 з комплексами від КБ "Луч" (серед країн Азії та Близького Сходу) можуть бути такі країни як Пакистан, Туреччина, Єгипет, Саудівська Аравія, Ірак, Йорданія та Бахрейн.

ПТРК Скіф
Випробування ПТРК "Скіф" у вересні 2020 року в Пакистані / Фото: opk.com.ua

Ці країни мають досить значний парк американських БТР на озброєнні, крім того, майже всі вони або вже закупали українські ПТРК (як, наприклад Саудівська Аравія) або є потенційними великими клієнтами (як Пакистан).

Скіф ПТРК
Головнокомандувач Сухопутних військ ЗС Пакистану генерал Камар Джавед Баджва та Олег Коростельов під час огляду ПТРК "Скіф" та "Корсар" у травні 2021 року

Також варто нагадати, що вже понад рік ДККБ "Луч" бере участь у великому тендері на постачання протитанкових комплексів армії Пакистану зі своїм комплексом "Скіф" (експортна версія ПТРК "Стугна-П"). При цьому український комплекс вважається фаворитом.

Читайте також: Українські ракети від ДержККБ "Луч" отримає Катар: турецька компанія ASELSAN виграла контракт на поставку бойових модулів Serdar