xcounter
#

50 днів агресії або Чого досягла "ерефія" війною з Україною

4094
Фото: Сухопутні війська Збройних Сил України
Фото: Сухопутні війська Збройних Сил України

Багато експертів демократичного світу, оцінюючи причини початку військової агресії росії проти України, з притаманною їм логікою, намагаються зрозуміти кінцеву мету цієї жорсткої "авантюри" путіна. Що ж він хотів отримати на завершення? Адже втрати мають бути хоча б співмірні із здобутками, в іншому випадку, який сенс в таких діях. Однак в Кремлі зовсім інша логіка…

Наразі вже, фактично, минуло 50 днів російської агресії проти України і можна впевнено говорити про певні висновки щодо результативності виконання агресором поставлених перед собою завдань.

Варто нагадати, що епічна промова путіна напередодні вторгнення до України, яка в своїй більшості була заявою ображеного на всіх керівника держави, містила в кінці рішення щодо проведення "спеціальної військової операції на Донбасі", остаточно метою якої є "демілітаризації та денацифікації України".

Читайте також: Як росіян готують до хімічної чи ядерної атаки проти України

Буксирування трофейного БТР-МДМ
Буксирування трофейного БТР-МДМ "Ракушка" росіян, фото з відкритих джерел

Не будемо вдаватися у логіку та зміст виступу, які, м’яко кажучи, відірвані від реальності, а розглянемо, який на сьогодні отримано результат.

1. Провал у досягненні ключових військових цілей.

Незважаючи на публічні заяви про те, що "військова операція росії націлена на визволення населення Донбасу від гніту українських нацистів та впливу київської хунти" в дійсності, як показує практика – головною метою була військова окупація всієї України та максимально швидка насильницька зміна української влади. Що ж по факту:

  • українська влада встояла і країна залишається керованою в складних умовах протистояння повномасштабній зовнішній агресії;
  • український народ об’єднався і зосереджений на протистоянні агресору;
  • єдиним обласним центром, який вдалося захопити, однак не вдається остаточно втримати, залишається, поки що, Херсон, натомість ані Київ, ані Харків, ані Чернігів та Суми, так і не були завойовані, хоча і зазнали руйнувань;
  • російська армія отримала значних втрат в особовому складі та техніці, які досі не мала ані в вході двох Чеченських війн, ані під час десятирічного протистояння в Афганістані;
  • відбулася деморалізація російської “війська" і повна дискредитація військових в очах міжнародної спільноти через геноцид українського населення у тимчасово окупованих містах, селах та селищах, а також нездатність вести бойові дії з дотриманням вимог Конвенції про закони і звичаї війни.

2. Зростання прірви між двома народами

Для кожного українця, в тому числі російськомовного, росіяни на сьогодні стали ворогами. І винний в цьому Кремль з пропагандою і діями власних збройних сил на території України. Насилля жінок, мародерство, навмисні вбивства тисяч цивільних чоловіків та жінок, і що саме страшне - дітей, не залишили хоч якогось позитивного ставлення до рф.

БУча
Зруйнована рашистами Буча

Так, за даними офісу Генерального прокурора України більше 548 дітей постраждали в Україні з 24 лютого 2022 року внаслідок збройної агресії рф. При цьому 197 дітей загинуло та більше 351 отримали поранення різного ступеню тяжкості. Всього ж за цей час по сьогодні (14 квітня) зареєстровано прокуратурою 6492 злочини агресії та воєнні злочини. І все це відбувалося не на екранах телебачення. Це все не було фейком, про що говорить пропаганда. Це реальні вбивства та зґвалтування людей в Маріуполі, Бучі, Ірпені, Гостомелі і в багатьох інших містах, селах та селищах України.

А ще більшої зневаги додає ставлення самого російського народу до українців, про що стає зрозуміло з численних радіоперехоплень оприлюднених СБУ, а також відношенням до вторгнення на українську територію. Так, російська соціологічна агенція “Левада-центр» встановила, що після початку повномасштабної інтервенції рф в Україну 24 лютого підтримка росіянами дій російського президента владіміра путіна зросла до 83%.

Ось результат дій очільника Кремля. Україна остаточно ментально та фізично на багато десятиліть (якщо не більше) відірвалася від імперії зла. Сьогодні підтримка українцями вступу до НАТО зросла до 91% (абсолютний рекорд), а впевненість, що країна стане членом ЄС вже за один-два роки становить майже 56%.

3. Міжнародна ізоляція росії від всього світу

І тут багато можна говорити. Генасамблея ООН ухвалила резолюцію “Агресія проти України», в якій засудила вторгнення рф в Україну і закликала росію негайно вивести всі сили з української території. За це проголосувала 141 країна. Це безпрецедентна підтримка України. На боці росії ж залишилися всього 5 держав.

Росію вигнали з Ради ООН з прав людини
Росію вигнали з Ради ООН з прав людини

Також рф виключили із Ради ООН з прав людини та з Ради Європи.

Країни G7, звідки вже давно викинули росію, впровадили власний пакет санкцій проти агресора, а США виступили за виключення Москви з G20 і заявили про, фактичне, байкотування засідань цієї організації у випадку залучення до них російських представників.

Своєю чергою ЄС увів персональні та економічні санкції проти російських компаній і почав процес зменшення енергетичної залежності від Москви. Північний потік 2 - заблоковано. Європейці відключили сім ключових російських банків від системи SWIFT, що припинило проведення зовнішніх розрахунків. На черзі інші. Крім того, Європа закрила для російських літаків повітряний простір, а лізингодавці, які надавали власну авіацію російським авіакомпаніям, зажадали їх повернення власникам (а це кілька сотень бортів). Країни ЄС також наклали ембарго на поставки російського вугілля, а з 16 квітня забороняється в’їзд вантажного транспорту, зареєстрованого у Росії та Білорусі. Загалом ЄС прийняв вже п’ять пакетів санкцій і готується наступний.

Західні обмеження також заморозили 350 млрд доларів російських золотовалютних резервів, що становить близько 60% їхнього обсягу. Обмеження спрямовані на Центробанк РФ та Фонд національного багатства, привели до того, що РФ не може використовувати більшу частину золотовалютних резервів для підтримки рубля. Через неможливість здійснювати оплати по власним зовнішнім боргам в доларах, рф з 11 квітня фактично перебуває у "вибірковому дефолті" і ситуація погіршуватиметься надалі.

Окрема, важлива складова, це реакція держав на російську агресію, в першу чергу США та Великобританії, а також Польщі, Латвії, Литви, Естонії, Словаччини, Німеччини, Франції, Італії, Австралії, Японії, Тайваню і багатьох інших в цивілізованому світу. Вони зайняли чітку політичну позицію і вживають всіх можливих кроків на ізоляцію рф та надання максимально можливої допомоги Україні.

Звичайно, це невичерпний перелік санкцій, адже ще є нафтове ембарго США та Великобританії, закриття європейських портів для російських кораблів та суден, замороження активів олігархів і багато іншого. Загалом росія стала найбільш підсанкційною державою світу і на сьогодні кількість введених на її адресу обмежень становить майже 6500 і це не поріг.

Тобто, рф весь західний світ, фактично, “вимкнув», із міжнародної глобальної політики та економіки.

4. Ще більша ескалація напруги рф з НАТО

Ключовою публічною мотивацією путіна необхідності військової "спеціальної операції" була загроза з боку НАТО. Нібито, якщо інфраструктура альянсу буде розміщена на українській території, то "зменшиться час підльоту ракет до Москви" до 7-8 хвлн. При цьому він упустив, що з боку прибалтійських держав, які є членами Альянсу, та сама ракета прилетить ще швидше.

Втім агресивні дії Кремля привели до гіршого для нього сценарію. Наразі Альянс акумулював всі свої наявні ресурси для посилення східного флангу – це і перекидання додаткових військ до Польщі, Румунії та країн Балтії, і зростанні фінансування, і більш жорстка політична риторика на адресу росії, і зростання військової допомоги Україні з боку окремих країн альянсу.

Москва своїми діями добилися ще й іншого. Такі країни, як Швеція та Фінляндія, які тривалий час залишалися нейтральними, заявили про готовність вступити в НАТО. При цьому альянс не проти цього, і вже влітку цього року є шанс, що атлантичний блок поповниться новими членами.

Фактично, путін добився зворотного ефекту і безпосередній кордон росії з НАТО лише зросте.

5. Мілітаризації України, замість демілітаризації

Своїми діями Кремль досяг протилежної мети в питанні "демілітаризації" України. Недолугість, жорстокість та геноцид українського народу спричинений російськими військовими, збурив населення країни на масовий супротив. А загроза поширення цього "зла" далі на захід, змотивувала партнерів та друзів надати Україні всю можливу війську допомогу.

У підсумку, США, які до недавно обмежувалися озброєнням оборонного характеру, фактично відкрили ленд-ліз для України. У новому пакеті озброєння, яке Вашингтон передасть нашій країні 200 американських бронетранспортерів, 11 гелікоптерів, 18 гаубиць, 500 ракет для протитанкових комплексів Javelin, кілька сотень дронів Switchblade і багато іншого.

Великобританія, яка одна з перших відреагувала на агресію рф, поставивши тисячі ПТРК NLAW, в кінці березня 2022 року, заявила, що надасть Україні для захисту від російської агресії ще 6 тисяч ракет, включаючи протитанкові. Лондон також відправив до України переносні зенітно-ракетні комплекси Starstreak, найближчим часом можуть надійти бронемашини типу Mastiff або Jackal, а нові британські протикорабельні ракетні системи, поговорюють, що вже перебувають в руках українських армійців.

Крім того, 20 бронемашин та інше обладнання поставить Австралія. Значну допомогу надали і продовжують надавати Латвія, Литва та Естонія, які поставили засоби ППО, артилерію та боєприпаси, Польща, Чехія, Німеччина, яка практично “вигребла» з власних складів всю техніку радянського зразка, Словаччина і багато інших держав.

І тут важливо відмітити зміну ставлення до питання поставки озброєння з боку ФРН. Обережний до цього Берлін пішов на те, щоб надати більше летальної зброї Україні, окрім протитанкової зброї та ракет Stinger. На черзі бронетехніка та артилерія.

Фактично, мета Кремля щодо, так званої, "демілітаризації" України не досягнута. Країна навпаки через деякий час буде озброєна максимально можливо. І саме Кремль сприяв цьому своїми агресивними діями.

6. Зростання внутрішніх проблем в россії

Агресія рф проти України змінила і звичний побут у самій росії.

За останній місяць в країні відмічається зростання темпів інфляції і подорожчання продуктів побуту та харчування. Розмір інфляції в порівнянні з минулим роком вже досяг 15%. Цукор, що став дуже затребуваним у росіян, подорожчав на 50% у річному вираженні, а капуста - більш ніж на 200%. Більш ніж на 20% збільшилася вартість гречаної крупи (37,7%), муки (20,61%), вермішелі (21,22%), автомобілів (38,47% для російських, 37,45% для іноземних) і практично всієї плодоовочевої продукції - цибулі, томатів, моркви та картоплі. Голова Рахункової палати рф Олексій Кудрін заявив, що в офіційному прогнозі зниження ВВП росії становитиме понад 10%.

Росію стрімко почали покидати іноземні компанії та інвестори. Наразі сьогодні це більше 200 підприємств різної форми власності і різних сфер діяльності і не лише європейські та американські. Це безумовно впливає на внутрішній ринок, який був частково залежним від імпортних товарів. Крім того, це впливає і на зайнятість населення, яке просто залишиться через деякий час без роботи.

Країну покинули Instagram, Facebook, YouTube, TikTok. Блогери та дрібний бізнес, якій отримували через ці соцмережі певний дохід, втратили його.

Нафтогазова галузь рф, яка була орієнтована на прибуток від експорту вуглеводнів, отримавши ембарго від США та Великобританії, вимушена частково скоротити видобуток. Бюджет почав недобирати розрахованих на поточний рік коштів від експорту. А поступове скорочення споживання нафти та газу в Європі, яке постачалося з росії, взагалі робить примарні перспективи для галузі загалом.

Ситуація ж іншими галузями промисловості незабаром буде ще гіршою. Обмеження Мінторгу США зачепили експорт напівпровідників, комп'ютерів, телекомунікаційного обладнання, лазерів, датчиків та обладнання для інформаційної безпеки. Тайванська компанія TSMC, найбільший у світі виробник напівпровідників, припинила співпрацю з РФ, адже саме її фабрики випускали російські процесори "Байкал", "Ельбрус" та "Скіф". Вже мають проблеми з процесом виробництва російські компанії "Байкал Електронікс", "МЦСТ" (процесори "Ельбрус"), НТЦ "Модуль" (обчислювачі "Нейро-Б"), МТЦ "Елвіс" (мобільні процесори "Скіф"). Крім того, є значні складнощі у роботі ПАТ "КаМаз", АТ "НВК "Уралвагонзавод", ВАТ "Об’єднана авіаційна корпорація" і багатьох інших російських підприємствах, через те, що перестали отримувати окремі комплектуючи закордону.

Тобто дії путіна спричинили появу значної кількості внутрішніх проблем вирішення яких, якщо навіть таке і станеться, не відбудеться у короткостроковій перспективі.

І що ж "у сухому залишку"

Звичайно, Кремль буде намагатися вийти на інші ринки (ті ж самі близькосхідні, азійські і т.д.), шукати можливості для переорієнтації експортних поставок, проведення імпортозаміщення тієї чи іншої продукції. Однак це будуть зовсім інші позиції з якими діятиме Москва. Весь світ знає про санкції та злочини Кремля в Україні, і навіть якщо хтось “підторговуватиме» з агресором, то на власних умовах, по зовсім іншим цінам, які часто будуть невигідними. Як наприклад зараз відбувається з Китаєм, який отримує від росії вуглеводні по вартості, яка в рази менша, ніж постачається до Європи чи в інші регіону світу. Чи навіть з Індією, якій зараз пропонується російська нафта зі знижкою у 35 доларів США. Фактично, путін переводить росії у сировинний придаток таких гігантів, як КНР та Індія.

В дійсності, головним "здобутком" для Кремля стане остаточна втрата України, ізоляція від цивілізованого світу та "побирання по "дружнім державам" в умовах зневаги й постійного остраху".

Сергій Грінченко, спеціально для Defense Express

Читайте також: Проскочити на вихід, або як росіяни біжать з РФ і що на них чекає