xcounter
#

WSJ стверджує, що Путін переходить до "Плану Б"

Фрагмент війни
Фрагмент війни
6160

Після того, як російським силам не вдалося забезпечити швидку перемогу над Україною, високопоставлені чиновники США бачать ознаки того, що Кремль переходить до нової стратегії для забезпечення ключових територіальних цілей, одночасно шукає важелі впливу, щоб змусити український уряд прийняти нейтралітет між Росією та Заходом.

Про це пише американське видання Wall Street Journal. У пубікації під назвою Russia, Failing to Achieve Early Victory in Ukraine, Is Seen Shifting to ‘Plan B’ йдеться про те, що путіну не вдалося реалізувати концепцію "бліцкрігу" з захоплення Києва за лічені дні та заміну уряду президента України Володимира Зеленського на проросійський режим. Нічого з цього не сталося.

Тож зараз високопоставлений американський чиновник сказав виданню Wall Street Journal, що після тижнів виснажливих боїв, у яких Україна чинила запеклий опір російським силам, путін вимущений скоригувати свою тактику.

Читайте також: "Путін програє війну в Україні" – експертні оцінки
Схема поточної ситуації за оцінками WSJ

Нова оцінка намірів пана путіна, яку поділяють високопосадовці в адміністрації Байдена, полягає в тому, щоб путін хоче змусити Київ прийняти російські претензії на південні та східні території України. Захопивши Крим і регіони Донбасу в 2014 році, Росія надалі прагне забезпечити "сухопутний міст" між західною Росією та Кримським півостровом, а також розширити контроль Росії над регіоном Донбасу.

Путін також продовжуватиме свій військовий тиск, включаючи знищення українських міст, розраховуючи, що це призведе до того, що Зеленський відмовиться від своїх сподівань приєднатися до Заходу і погодиться на нейтральний статус та інші вимоги Росії.

Захоплені російські окупанти

Якщо вимоги пана Путіна щодо території та нейтралітету будуть відхилені, очікується, що він спробує утримати всю землю, яку зайняли його сили, і боротися далі, заявили чиновники США. "Виходячи з наших військових оцінок, схоже, що він повертається до тактики облоги", — повідомив Wall Street Journal інший американський чиновник.

За оцінками американських посадовців, для громадян України зміна путінської стратегії зміни означає тижні, а можливо й місяці атак російських військових з застосуванням дистанційних ударів ракетами та артилерією. Ця зміна покликана тиснути на Зеленського, щоб він відмовився від частини українських територій та довгострокових безпекових планів.

Після перших раундів переговорів Україна і Росія залишаються далеко один від одного у ключових питаннях. Путін вимагає від Зеленського визнати суверенітет Росії над Кримом, формально відмовитися від контролю над Донбасом і відмовитися від довгострокового прагнення до інтеграції із Заходом, включаючи ціль щодо приєдання до Організації Північноатлантичного договору.

Оцінка "Плану Б" пана Путіна, як назвав його один чиновник, має ряд важливих застережень. Офіційні особи США відзначають, що Путін може розширити перелік цілей, по яким можуть наносити удари російські військові.

Статус Києва залишається відкритим питанням. Враховуючи рішучий опір українців, не ясно, чи зможуть російські військові зібрати достатню кількість військ, щоб щільно оточити Київ і захопити українську столицю, кажуть деякі американські чиновники.

Українські підрозділи

Втім, інтерпретація стратегії пана Путіна не є результатом офіційної оцінки розвідувального співтовариства США, а є точкою зору деяких американських чиновників, які мають доступ до секретної інформації, і вони не стверджують, що ця стратегія спрацює.

Наразі російські війська стикаються з величезними проблемами, включаючи погану логістику, скорочення запасів високоточних боєприпасів і зростаючі втрати, серед яких, за підрахунками США, можуть бути до 7000 російських військових.

Деякі аналітики відзначають складність оцінки цілей і завдань пана Путіна. "Його ціль зовсім не змінилася", – сказав Деніел Фрід, колишній високопоставлений чиновник Держдепартаменту, який обіймав посаду посла США в Польщі. "Що змінилося, так це його тактика. Швидке обезголовлення українського уряду не спрацювало. Тепер він просто буде бити там, де чиниться опір".

Росія застосувала ТОС-1 на одній з діляной бойових дій

У Маріуполі та інших міста російські війська повернулися до тактик облоги, які вони використовували в Грозному в 1999 і 2000 роках під час другої чеченської війни, коли путін прийшов до влади як прем'єр-міністр, а потім президент.

"За останні кілька тижнів ми спостерігали навмисне обстріли міст і містечок, а також цивільного населення", — сказав міністр оборони Ллойд Остін у неділю CBS News. "Він робить такі кроки, тому що… його кампанія застопорилася".

Український захисник
Український захисник

Джон Гербст, колишній посол США в Україні, погодився з тим, що російські військові змінили свою тактику на полі бою, але сказав, що немає жодних ознак того, що Путін відмовився від своїх максимальних вимог.

Головною метою Путіна, якив погодився на переговори з Україною, було спонукати Захід піти на поступки, створюючи у російської громадськості враження, що російська сторона відкрита для дипломатії. Джон Гербст також додав, що переговори з російської сторони ведуть зовсім не високопоставлені чиновники.

Знищений російський танк

"Я думаю, що він розпочав переговори на набагато нижчому рівні, тому що зрозумів, що на полі бою все не виходить. Але путін все ще намагається виграти війну на полі бою, але він жодним чином публічно не схвалив нічого, крім свого максималістичного контрольного списку", сказав пан Гербст.

У свою чергу, Президент Байден їде до Брюсселя на саміт НАТО у четвер, а також візьме участь у засіданні Європейської ради. Байден отримав як підтримку, так і критику вдома за його підходи до врегулювання кризи. Деякі законодавці продовжують просувати план поставки в Україну радянських літаків МіГ-29, ідею, яку Байден та його радники відхилили.

Читайте також: Філіп Карбер: "Тільки диявол знає, який подальший план обере Путін"