xcounter
#

Війна України за цінності світу: інформаційний резонанс доби

Висновки Центру ККБ на тлі 29 доби путінської агресії
Війна України за  цінності світу: інформаційний резонанс доби
1690

До вашої уваги - чергова доробка аналітиків Центру комунікаційно-контентної безпеки на підставі аналізу інформаційного поля: у подіях і фактах про те, як світ солідаризується у підтримці України.

Протягом останніх десятиліть відбувалося природне згасання московистської імперії. Це був закономірний історичний процес, який вимагав такого ж природного переходу до іншої форми державного управління, де б основою слугували демократичні процеси. Всі передумови для цього в Росії існували.

Однак весь демократичний рух на теренах РФ зіткнувся з суттєвими, а зараз здається непереборними, факторами, які вплинули на розвиток і перспективу цієї держави. Насамперед це небажання російського політикуму здавати позиції, виплекані на імперськості як сутності існуючого режиму (тут мається на увазі режим як безперервна історична дія протягом всього періоду існування московії). Імперськість стала продуктивною базою будь-якого руху чи розвитку в межах РФ.

Читайте також: Саміт НАТО: обіцяють допомогу Україні, Путіна закликали припинити війну та попередили про хімічну загрозу від рашистів

Не менш потужним фактором відмови від демократії є перманентний стан російського суспільства, де тональність задає титульна нація у сукупності з суттєвою частиною інших етносів, які вважають себе "політичними рускімі" і серйозно переймаються імперською тяглістю.

Такий консенсус еліти і народу дає (у всякому разі на цьому історичному відтинку) вибуховий ефект антидемократичності – за даними Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД) від 17 березня серед росіян продовжує зростати підтримка війни Росії проти України, а протестний потенціал знижується. З 25 лютого частка тих громадян Росії, хто підтримує війну, зросла на 9 пунктів, сягнувши цифри 74%.

Імперська політика з її казуїстичним зневажанням будь-якого права, зокрема міжнародного, прослідковується у всіх діях нинішнього політичного режиму Кремля. Вінцем зневажання цивілізаційних законів і ігнорування світової спільноти став напад Росії на Україну 24 лютого ц. р. – і саме у лютому РФ на ротаційній основі головувала в РБ ООН.

Користуючись правом вето, Росія в РБ блокує резолюції ООН, направлені на підтримку України і засудження варварської війни. В цих умовах, мабуть, вперше, світ виявив цивілізаційну солідарність з Україною – на засіданні Генеральної Асамблеї ООН 2 березня 141 країна підтримала резолюцію, яка вимагає від Росії вивести свої війська з України (35 утрималися, чотири – проголосували проти).

Враховуючи, що Росія намагається протягувати через своїх сателітів вигідні для себе резолюції (ПАР подала проєкт резолюції про надання "допомоги" та "захист" цивільного населення в Україні) та те, що у Москви діє право вето в Радбезі, всі питання. пов’язані з півдтримкою нашої країни нині розглядаються в межах засідань надзвичайної спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН щодо ситуації в Україні, спричиненої російським вторгненням.

Нині на порядку денному ухвалення резолюції "Гуманітарні наслідки агресії проти України". Двадцять країн розробляли цей документ, співавторами проєкту виступили більше 80 країн світу.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця закликав країни-члени ООН проголосувати за резолюцію «Гуманітарні наслідки агресії проти України» "…За цей місяць загинули тисячі українців – молодих і старих, жінок і чоловіків, цивільних і військових – загинули, бо росія вирішила напасти на Україну", зазначив він.

За словами Кислиці, з кожним днем війни дедалі більше загострюється гуманітарна ситуація, яка "досягла рівня гуманітарної катастрофи".

"Люди вмирають від голоду в окупованих або обложених регіонах. Люди гинуть, намагаючись вийти з постраждалих від конфлікту регіонів. Міста зрівняно з землею від обстрілів і авіаударів», – сказав він.

Солідарність високотехнологічної зброї – запорука життя мирних людей. Тут на випередження діє Велика Британія: вона дасть Україні 6 тисяч ракет і майже 30 млн євро для армії, доводячи число фінансової допомоги до 400 млн, а ракет – до 10 000.

Міністр МЗС ФРН А. Бербок заявила про допомогу Україні, на яку наразі передбачено 1 млрд євро, та поставки зброї. Україна отримала першу частину зброї від США із нового пакету на $800 млн. Багато це чи мало?

Виходячи з чисельності путінської армії, і ресурсів, які вона може спрямувати в Україну – недостатньо. Очевидно, що це врахують і наші партнери, то ж поставки озброєння продовжуватимуться. Найбільшою проблемою зараз є засоби ППО.

Геостратегічна солідарність світу не є однозначною. Якщо Японія підтримує Україну і думає про нові санкції для РФ та додаткову допомогу для України, то Китай не підтримує виключення росії з G20. США і Польща називають Путіна військовим злочинцем, США кваліфікують дії росіян в Україні як воєнний злочин.

Сьогодні в Брюсселі з питань допомоги Україні збирається саміт НАТО, засідання Ради Європи, а також саміт G7. І водночас закордонні ЗМІ заявляють, що Зеленський попросив Байдена не вводити санкції проти Абрамовича – WSJ.

Це операційний пошук рішень, сенсація з негативною конотацією чи глобальна дискредитація дій та намірів? Та однозначно це відкритий виклик сучасної публічності, і ми в ній маємо бути адекватними за темпами і стилістикою цивілізаційності, тому –чесними. Саме чесність як публічний вимір має нам допомагати в глобальних масштабах, якщо ж ми її ігноруємо чи негідно використовуємо – вона нам потужно мститиме.

Планетарна солідарність Greenpeace. Громадська організація доступними словами і геостратеічними діями вказує, що нафта і газ для Європи від глобального агресора – це гроші на ракети і фосфорні боєприпаси, що падають на голови мирних людей з України, Сирії тощо. Тому ланцюжок між кремлівським режимом-терористом і менеджерською елітою ЄС має бути перерваний для зупинення геноциду України.

Якщо цього не станеться, то це – демонстраційна корупційна співдія, можливо змова, а може і ще гірше – приховане партнерство із інституціями терористичного режиму.

Тому питання має стояти досить жорстко: або зараз повноформатне ембарго на нафту і газ – і тоді мир в цивілізаії забезпечений, або через деякий час у європейських дворах замість сімейних авто стоятимуть танки агресора.

Наразі ми бачимо, що лідери ЄС мають намір (хоч і вимушений) сприяти залежності ЕС від путінської РФ до 2027 року (раніше голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявляла, що Євросоюз планує до 2027 року припинити використовувати російський газ, протягом найближчих п'яти років досягши енергетичної незалежності від росії).

Складається враження, що не життя українців понад усе, а понад усе саме газ з нафтою. Фінансова диверсія путінців щодо рубля при розрахунках за газ і нафту вказує, що путінці продовжують грати у велике занурення світу в неоварварство і шукають чергові ефективні інструменти наступу на демократію.

Об’єктивно продовження закупівель енергоносіїв в Росії – це пропозиція путінцям продовжувати наступ на Україну. Блокадні Маріуполь і Чернігів, зруйновані Суми і Харків, знищені будинки і лікарні мирних міст і сіл підтверджують одну просту тезу – путінський режим не зупиниться, допоки не знищить Україну як державу і українців як націю.

Всі інші варіанти, включно з перемовинами і можливим припиненням обстрілів є проміжними. Будь-яке перемир’я Кремль використовуватиме для перегрупування, концентрацїї резервів і в подальшому більш жорсткого знищення української державності.

Досвід окупації Криму і окремих районів Донеччини і Луганщини свідчить, що однією з основних цілей агресора є заміна місцевих мешканців московитськими зайдами, насамперед путінськими "правоохоронцями".

Минула доба експертно довела цивілізаційно правильну реакцію щодо можливостей негайного блокування інфраструктурних сервісів світової спільноти.

Наприклад, ми дізналися і усвідомили як метереологічні дані Європи про погоду можуть допомогти путінцям провести вдалу хімічну чи бактеріологічну атаку на світ. Їхні геноцидні трактики в українських містах, передусім Маріуполі, Харкові, Чернігові, Ізюмі, щогодини доводить, що удар може бути нанесено в будь-якій точці Європи, Азії чи Америки.

Тому повне відключення системи SWIFT має отримати всеосяжну підтримку фінансового світу демократії. Бо загроза використання цього глобального інфраструктурного сервісу в інтересах агресора може призвести до сумних наслідків для фінансово-банківської системи мирної цивілізації.

Щира солідарність громадян мирної планети:

  • понад 300 онкохворих дітей переправили з України до клінік Європи, США і Канади;
  • у Фінляндії відбувся благодійний гала-концерт на підтримку України;
  • у Токіо провели мітинг на підтримку України;
  • норвезькі біатлоністи допомогли ЗСУ;
  • легендарний рок-гурт Bon Jovi підтримав Україну.

Антисолідарність зменшується під тиском світової громадськості:

  • Nestlé обмежує роботу в росії;
  • Netflix видалив свій застосунок з App Store і Google Play у росії;
  • німецька енергетична компанія EnBW відмовляється від нових контрактів з рф;
  • японський виробник шин Yokohama припиняє виробництво на заводі в РФ;
  • Renault припинила діяльність в росії;
  • Україна закликала найбільші тютюнові компанії зупинити бізнес в РФ;
  • Astra Zeneca, Bayer, J&J: Радуцький закликав 14 світових виробників ліків піти з російського ринку.

І на завершення фантастичні новини від хакер-ангела мирного світу: Anonymous зламали 35 тисяч таємних файлів центробанку росії і погрожують їх оприлюднити, якщо рф не виконає його ультиматуму.

Далі - буде...

Валерій Король, Григорій Любовець, ГО "Центр комунікаційно-контентної безпеки"

Читайте також: Нічне "полювання" артилеристів на русню за допомогою дрона: як ЗСУ зайшло на "вогник" (відео)