xcounter
#

На ракетному крейсері "Москва", який тоне після удару "Нептуна", можуть бути ядерні боєприпаси - опитування фахівців

На ракетному крейсері "Москва", який тоне після удару "Нептуна", можуть бути ядерні боєприпаси - опитування фахівців
68756

Defense Express опитав фахівців щодо можливості наявності ядерної зброї на ракетному крейсері "Москва"

Ракетний крейсер "Москва", який після ураження ракетами Р-360 "Нептун" перекинувся та почав тонути, є носієм ядерного озброєння. Зокрема це протикорабельні ракети П-1000 "Вулкан", яких на кораблі 16 одиниць. Кожна з них може бути оснащена ядерною бойовою частиною потужністю 350 кт або звичайною 500-кг фугасно-кумулятивною.

Ця інформація не є будь-яким секретом взагалі, бо цей крейсер призначений для знищення авіаносних ударних груп. Але головним питанням є штатне спорядження ракет П-1000. Тобто чи перебувають на кораблі ядерні боєприпаси завжди, або їх завантажують лише по спеціальному окремому розпорядженню?

Читайте також: "Танок страху" з кабіни Ка-52 та стрільба наосліп: пропагандисти РФ зганьбились черговим відео

ракетний крейсер
Ракетний крейсер "Москва" до ураження

Defense Express опитав фахівців, включно із конструкторами та морськими офіцерами, які одностайно та незалежно один від одного дали наступну відповідь: існує реальна можливість того, що на ураженному флагмані Чорноморського флота РФ могли бути ядерні боєприпаси.

Справа в тому, що ракетний крейсер "Москва" входить до складу сил постійної готовності Чорноморського флоту. Тобто за командою він за мінімальний час повинен вийти у відкрите море для виконання бойових задач. Водночас заміна ракет типу П-500/1000 далеко не тривіальна задача та виконується виключно на базах кораблів і потребує значних часових витрат.

Протикорабельні ракети  П-500
Протикорабельні ракети типу П-500/1000

Водночас пропорції між звичайними та ядерними боєприпасами, які зараз використовуються для озброєння ракетних крейсерів у РФ, невідомі. За часи СРСР це могло бути декілька ракет з 16 одиниць.

Окрім ракет П-1000 "Вулкан" на ракетному крейсері "Москва" може знаходитись і інша ядерна зброя. Це зенітна ракета для комплексу "Форт", морської версії С-300, із так званою "спеціальною бойовою частиною". Декілька таких ракет, за часи СРСР, штатно входили у боєкомплект з 64 ракет для цього зенітного ракетного комплексу.

ЗРК
Корабельний ЗРК "Форт"

Щодо загрози від можливої наявності ядерної зброї на ураженій "Москві" - у короткостроковій перспективі її немає. У довгостроковій перспективі, то, для розуміння, зараз на дні морів та океанів лежить, орієнтовно, 10 реакторів, до 11 ядерних торпед, до 19 балістичних ракет з ядерними частинами та декілька ядерних авіаційних бомб. Більшість з всього цього - наслідки аварій на флоті СРСР у 60-80-х роках.

Читайте також: Кремль пригрозив обстрілювати "центри прийняття рішень" у Києві