xcounter
#

Конверсія навпаки: у світі почали переробляти пасажирські авіалайнери на військові літаки

1654
Така тенденція зачепила навіть наших бразильських чи американських конкурентів
Така тенденція зачепила навіть наших бразильських чи американських конкурентів

Найсвіжіший приклад – флот Пакистану замовив конверсію бразильських авіалайнерів на протичовнові "борти" для заміни літаків Р-3С "Оріон"

Слово "конверсія" українському читачеві знайоме, але в контексті перепрофілювання військового виробництва на цивільне, котре давало доволі сумні результати, оформлені в анекдоти про "титанові тазики" та "тролейбуси вертикального злету та посадки".

2020 рік багато в чому справді "перевернув світ": обмеження свободи на пересування зробило непотрібними частину пасажирських авіалайнерів, тому тут справа пішла по траекторії "перекувати орала на мечі".

Читайте також: Покоління 4+ для бідних: Ізраїль "поставить на крило" Kfir для Шрі-Ланки
Аеропорт "Бориспіль" під час локдауну, весна 2020 року

Наприклад, портал Defense News пише, що міністерство оборони Пакистану уклало контракт з італійською оборонною компанією Leonardo на конвертацію в протичовнові літаки трьох пасажирських авіалайнерів Embraer Lineage 1000 в протичовнові літаки в рамках проекту Sea Sultan. За деякими даними, вартість цього контракту складає 190 мільйонів доларів.

Рендер конвертації літака Embraer Lineage 1000у протичовнову версію за проектом Sea Sultan

Один літак Embraer Lineage 1000 в Пакистану уже є, підрядник має сам придбати інші два та самостійно розробити проект конвертації літаків. Усього пакистанський флот бажає мати десять конвертованих протичовнових "бортів", які прийдуть на заміну наявним та застарілим патрульних літакам Р-3С "Оріон".

Патрульний літак Р-3С "Оріон" ВМС Пакистану

Очевидно, вибір саме такого формату – переробка уже наявних цивільних літаків на протичовнові – пов’язаний із тим, що через пандемію Covid-19 у світі скоротився попит на пасажирські авіалайнери.

Відповідно, можна придбати сам літак як "платформу" для озброєння за вигідною для себе ціною.

Пакистанський флот уже має декілька ATR 72, що в 2016 році були конвертовані з пасажирської "цивільної" версії у протичовнову "воєнну" версію

Вибір саме моделі Embraer Lineage 1000 може бути пов’язаний саме із тим, що це – відносно новий літак, котрий значить і довше прослужить: його серійне виробництво стартувало лише у 2007 році, на даний момент є лише 30 екземплярів цього авіалайнера, і його виробництво Embraer було вимушене зупинити буквально влітку 2020 року.

У докризові часи новий літак Embraer Lineage 1000 міг коштувати до 40 мільйонів доларів, але зараз такий "борт" продадуть лише по тій ціні, яку готовий дати покупець

Ну а вибір на фірму Leonardo впав тому, що цей підрядник уже успішно виконав замовлення на поставку обладнання для оновлення винищувачів Mirage III та F-7PG Fishcan ВПС Пакистану, і також – замовлення на поставку гвинтокрилів AW139 для пакистанського оборонного відомства.

Конвертацію Embraer Lineage 1000 в протичовновий літак від Leonardo можна буде назвати "піратською": фірма-виробник Embraer також має свій проект конвертації Lineage 1000 на протичовновий літак, але Пакистан такий проект у бразильців не просив.

Цікаво, що зараз авіація флоту Бразилії для виконання патрульних функцій має лише гелікоптери

Приклад Пакистану – аж ніяк не єдиний відомий взірець ось такої "перековки орал на мечі".

Портал UK Defence Journal 6 квітня цього року повідомляв, що в аеропорту Бірмінгема стартувала переробка трьох пасажирських авіалайнерів Boeing 737 на літаки радіолокаційного дозору E-7 Wedgetail.

Так виглядає британський Boeing 737 на початку конвертації в AWACS

Очевидно, що і нашим літакобудівникам варто підготувати ось проекти можливої "конвертації" своїх літаків у різні модифікації, щоб покращити свої позиції на світовому авіаринку.

А ось так має виглядати E-7 Wedgetail як фінальний продукт "переродження" із пасажирського Boeing 737
Читайте також: Турецький БПЛА Akinci на українських двигунах поставив рекорд по висоті та тривалості польоту