xcounter
#

Інфорезонанси дня: про фіндопомогу Україні на зброю, Стратегічний Компас для ЄС та загрозу голоду

Висновки Центру ККБ на тлі 27 доби путінської агресії
Інфорезонанси дня: про фіндопомогу Україні на зброю, Стратегічний Компас для ЄС та загрозу голоду
1968

Резонансні інфомаркери світової солідарності з Україною у протидії російській агресії. До вашої уваги - чергова доробка від аналітиків Центру комунікаційно-контентної безпеки на підставі аналізу інформаційного поля: у подіях і фактах.

Маємо яскраву добу геостратегічної солідарності європейських еліт з питань сутності та масштабів загроз з боку путінства в масштабах не лише Європи, а й всього цивілізованого світу.

Депутат Сейму Литви Вілія Алекнайте вважає, що визнання США і Британією держструктур рф терористичними змінить геостратегічну картину світу: "Колись Даля Грибаускайте (експрезидент Литви — ред.) вже побіжно сказала, що росія – терористична держава, і з російської сторони були реакції.

Читайте також: Сезон "рашисти в Чорнобаївці" триває: цього разу ворог накрив себе сам – ракетою ППО
"Євросоюз докладатиме максимум зусиль для того, щоб позбутися енергетичної залежності від рф, але наразі не може дозволити собі повністю від неї відмовитися". Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц

З погляду юридичної оцінки, я думаю, що розслідування, яке ведеться в Гаазі, злочини, які фіксуються міжнародною спільнотою, можуть стати підставою для того, щоб усі європейські та демократичні країни це визнали (терористичну природу росії – ред.)", - сказала політик.

Нинішня війна Росії проти України є тектонічним зсувом у геополітичному ландшафті Європи

Такий крок, насправді, кардинально може змінити не лише розклад політичних сил у Європі і загалом у світі, він фактично змінить підходи, принципи та механізми системи світової безпеки. Оскільки побудова нової безпекової архітектури є нагальною проблемою міжнародної спільноти останні майже 10 років, то нові погляди на принципові питання відповідальності кожної країни і кожного лідера за майбутнє дасть поштовх стрімкому руху до оновленої системи планетарної безпеки.

До того ж, офіційне визнання вільним світом державних структур путінської федерації терористичними торпедує будь-які нині діючі тіньові контакти європейських бізнесових еліт з путінцями.

Європейські міністри ухвалили Стратегічний Компас, який остаточно повернув країн ЄС до нагальних глобальних викликів в питаннях континентальної та світової безпеки в умовах наростаючого шантажу путінської Москви.

Європейські міністри ухвалили Стратегічний Компас

"Ми не хочемо створювати європейську армію. Всі країни-члени матимуть власні військові сили. Але ми маємо краще координувати наші зусилля та швидко реагувати. Одним із шляхів для цього є створення спроможностей швидкого реагування, яке було погоджено сьогодні. Це дозволить нам мобілізувати 5000 військовослужбовців, провести їх тренування та оснащення, щоб вони були здатними реагувати на кризи», – зауважив Ж. Боррель як високий представник ЄС.

На думку Борреля, нинішня війна Росії проти України є "тектонічним зсувом у геополітичному ландшафті Європи" і водночас "сигналом до пробудження" для країн Європейського Союзу.

Однак, за попередньою інформацією, ЄС навряд чи погодить новий пакет санкцій проти росії цього тижня. Це потребуватиме додаткового часу.

Відбулась парламентська ініціатива солідарності в питанні захисту неба та модернізації ППО України: депутати 13 країн (Чехії, Естонії, Польщі, Франції, Грузії, Німеччини, Ірландії, Латвії, Литви, Нідерландів, Швеції, Великої Британії, США) підписали спільну заяву "Про нагальну необхідність модернізації протиповітряної оборони України". Спікер українського парламенту Р. Стефанчук закликав створювати коаліції урядів, які працюватимуть над NoFlyZone.

Це потужна ініціатива, яка додає оптимізму українцям у боротьбі проти агресора. Однак темпи прийняття надважливих документів у цих виключних умовах потребують прискорення.

Наші партнери мають усвідомити простий факт – кожний день відтермінування прийняття кардинальних рішень на підтримку України обертається новими смертями мирних громадян. Україна і світ зіткнулися з неоварварством, яке не визнає жодних цивілізаційних норм. Вихід тут може бути лише один – знищення нинішнього політичного режиму Кремля і проведення довготривалої політики дерашизації, дешовінізації, депутінізації et cetera під міжнародним наглядом.

У світі поширюється збройова солідарність з Україною: ЄС збільшить військово-фінансову допомогу нашій країні до €1 мільярда, а Нова Зеландія дає нам $3,5 мільйона на нелетальну зброю.

Сьогодні світ вже не може лише констатувати глобальний виклик – зростання загрози голоду у світі. Тому набуває надзвичайної важливості і цінності продовольча солідарність з воюючою Україною: вторгнення росії в Україну посилило голод на Близькому Сході та в Північній Африці (HRW), міністр МЗС Франції Ле Дріан заявляє про ризики голоду в світі через російське вторгнення в Україну, світові ціни на молоко зростають через війну в Україні (FT).

Ця картина посилюється діями агресора, який знищує запаси продовольства: на Луганщині загарбники цілеспрямовано знищують продовольчі склади, повідомив керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай, додавши фото палаючого складу: "Окупанти цілеспрямовано знищують продовольчі склади на Луганщині. Рашисти хочуть заморити голодом мирних мешканців. Впродовж кількох днів росіяни обстрілювали продовольчі склади в Сєвєродонецьку, поки остаточно не знищили їх та харчі всередині. Подібні випадки і в інших містах області", - написав він про це у фейсбуці.

Наростаючі темпи протиборства цивілізації і неоварварства потребують і певного примушення до солідарності, бо час невблаганний і кожну хвилину гинуть мирні люди, гинуть діти і з ними наша надія. Тому маємо активніше зупиняти агресію росії.

Україні в діалозі з Францією важливо наполягати на двох меседжах – виходу великих французьких компаній з російського ринку та ембарго на російські газ і нафту

Про це йшла мова на онлайн пресконференції в Укрінформі на тему: "Чого чекати від Парижа? Французький фактор під час війни рф проти України". Заступник головного редактора журналу "Український тиждень" Алла Лазарєва вважає, що Україні в діалозі з Францією важливо наполягати на двох меседжах – виходу великих французьких компаній з російського ринку та ембарго на російські газ і нафту.

Експорт товарів подвійного призначення до рф необхідно зупинити, стверджує депутат Європарламенту від ФРН, член Християнсько-демократичного союзу Німеччини Міхаель Галер. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав владу Швейцарії заморозити активи російських олігархів, Європа не може втомлюватись, допомагаючи Україні – така думка глави МЗС Литви Ґабріелюса Ландсберґіса.

Україна вимагає більш активної участі міжнародних організацій у роботі гумкоридорів – про це під час брифінгу в Ukraine Media Centre заявила уповновноважена Президента з питань безбар’єності Тетяна Ломакіна. "Ми бачимо дуже активну потребу у більш активному долученні Міжнародного комітету Червоного Хреста, організацій ООН, ЮНІСЕФ – всіх міжнародних організацій, які мають право на розгортання гуманітарних місій. Очільник Міжнародного комітету Червоного Хреста вже пообіцяв, що місія буде більше долучатися до роботи в Україні", – сказала Ломакіна.

Унікальною є солідарність судової системи: нідерландський суд міста Бреда звільнив двох українців з СІЗО для участі у війні з РФ. Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Приклади антисолідарності щодо України. Французька компанія Leroy Merlin залишилася працювати в путінській Росії, а вчора внаслідок обстрілу Києва окупаційно-терористичними військами Кремля загинув співробітник цієї фірми. Індійські держкомпанії планують і надалі купувати дешеву (дисконт) російську нафту, особливо коли компанії США та Європи на тлі російської агресії в Україну масово відмовляються від паливо з РФ. Серед найбільших споживачів російської нафти Urals і Hindustan Petroleum Corp (власник – уряд Індії).

Особливу політику щодо України на фоні нинішньої проводить уряд Угорщини, який виступає проти санкцій ЄС щодо російського газу, закритого неба України і миротворців (пропозиція Польщі). Про це заявив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто у кулуарах зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі, повідомляє "Європейська правда" із посиланням на угорське видання Portfolio.

Особливу політику щодо України на фоні нинішньої проводить уряд Угорщини, який виступає проти санкцій ЄС щодо російського газу, закритого неба України і миротворців (пропозиція Польщі).

На 27-му добу протистояння України путінській федерації світом шириться і набуває нових форм і форматів солідарність, що вказує на ініціативу та щире бажання допомогти українцям:

  • Вулицю перед консульством росії в Торонто назвали «Майдан вільної України».
  • Олімпійський чемпіон Джанмарко Тамбері підтримав українців на ЧС в Белграді, заявивши свою громадянську позицію (наклеїв на плече прапор України).
  • Франція фіксує всі факти скоєних росією воєнних злочинів в Україні.
  • В Україну за минулу добу доставили майже 6,5 мільйона тонн гумдопомоги .
  • Британія надає Україні 22 одиниці техніки для боротьби з пожежами.
  • У Лондоні на аукціоні з підтримки Охматдиту виставили картину Бенксі.
  • В Ірландії у кольори українського прапора одночасно підсвітили понад 40 пам’яток.
  • У столиці Азербайджану відбувся український благодійний літературний вечір.
  • Федерація асоціацій кінопродюсерів скасувала акредитацію «фестивалю міхалкова».
  • FIDE на пів року дискваліфікувала гросмейстера Карякіна за підтримку війни в Україні .
  • У Латвії заблокують програму Yandex Go та анулюють ліцензію Yandex Taxi.
  • У Відні пройшов пікет під Raiffeisen з вимогою зупинити роботу в рф.
  • Швейцарія заарештувала апартаменти російського олігарха в Альпах.
  • Логістичний гігант Maersk вирішив повністю вийти з РФ.
  • Гібралтар заарештував яхту російського мільярдера Пумпянського.

Далі - буде...

Валерій Король, Григорій Любовець, ГО "Центр комунікаційно-контентної безпеки"

Читайте також: "Боги війни" ЗСУ показали, як ворожі гаубиці "склеїли станини" після обстрілів артилерією