xcounter
#

"Герої" на героїні, або ОРДЛО як кремлівський хаб афганського наркотрафіку

"Герої" на героїні, або ОРДЛО як кремлівський хаб афганського наркотрафіку
1295

Кремлю лишилося пробити останній етап "героїнового шовкового шляху" – через Україну до ЄС, аби стати найбільшим у світі модератором наркотрафіку.​

РФ – традиційно активний гравець міжнародного наркотрафіку. Згадаймо легендарні 12 валіз із 400 кг кокаїну, знгайдені у школі посольства РФ у Буенос-Айресі. Там Інтерпол прикрив міжнародний канал, яким наркотики переправляли з Латинської Америки до країн ЄС.

Головний африканський наркохаб на шляху до Європи – Гвінея-Бісау. За 10 років ця країна стала найбільшою перевалкою міжнародної наркомережі. Звідти до ЄС потрапляє близько 80 тонн кокаїну на $2 млрд щороку. Це – майже весь кокаїн, що вдихається вдячними європейцями.

Читайте також: Найманці "Вагнера": непрофесійні смертники, що приречені вмирати за безцінь (відео)
Головний африканський наркохаб на шляху до Європи – Гвінея-Бісау.

Гвінея-Бісау вважається першою у світі "наркодержавою". Значну роль у її трансформації відіграв Кремль. Зокрема, використовуючи безвідмовний інструмент – ПВК "Вагнер". За інформацією Bloomberg, російські найманці дислоковані в Гвінея-Бісау та інших країнах континенту. Там вони прикривають основні точки африканського наркотранзиту до Європи, обслуговуючи інтереси путінського режиму.

…Прихід Талібану до влади в Афганістані – складний виклик Кремля. У цій країні виробляють 93% світового героїну. По суті, це – друга у світі наркодержава. Але, на відміну від латиноамериканського кокаїнового маршруту, героїновий трафік Талібану врізається у "тіло" РФ і розтікається її "жилами" на тисячі кілометрів. Оцінюючи ситуацію в регіоні, Путін назвав головними загрозами для своєї країни зростання наркотрафіку, зброю та міграцію.

талібан
Прихід Талібану до влади в Афганістані – складний виклик Кремля. У цій країні виробляють 93% світового героїну

Згідно з доповіддю "Міжнародні стратегії контролю обігу наркотиків" Держдепу США, Росія – найбільший напрямок наркотранзиту афганських опіатів і колосальний ринок їх збуту. За оцінками ООН, щороку там споживають близько 75 тонн героїну. В РФ налічують до 8,5 млн. активних наркоманів. 2014-го від вживання наркотиків загинула 91 тисяча росіян до 34 років.

наркотики
Для РФ наркотранзит із Афганістану – проблема з багатьма складовими.

Для РФ наркотранзит із Афганістану – проблема з багатьма складовими. Її маркери – ВІЛ, злочинність, тіньова економіка, корупція...

Експерти визначають, що райони виробництва та транзиту наркотиків майже завжди – конфліктні зони низької та середньої інтенсивності. З огляду на це, побоювання Путіна багато в чому обґрунтовані.

Афганістан ніколи не відмовиться від цього кримінального промислу - бо там немає альтернативної економічної основи

Обіцянки Талібану відмовитися від наркотиків навряд чи варто розглядати серйозно. Афганістан ніколи не відмовиться від цього кримінального промислу. Бо там немає альтернативної економічної основи.

Єксперти переконані, що талібан постачатиме героїн у південному та північному напрямках

"З великим ступенем імовірності можна стверджувати, що Талібан постачатиме героїн у південному та північному напрямках. Росія – головна транзитна країна для постачання наркотиків до Європи. Найближчими місяцями буде зростання поставок", – вважає американський аналітик Пол Гобл.

Розуміння цих загроз змушує Кремль ставати активним учасником міжнародного наркотрафіку. РФ – єдина держава, яка підтримує відносини з Талібаном на високому рівні. Це дає Путіну можливість впливати на визначення маршрутів афганських опіатів. Кремль намагається вибудовувати їх із найменшими для себе ризиками.

Швидше за все, там використовують досвід, набутий під час транспортування латиноамериканського кокаїну. Відтак, Путіну потрібно ще одне "fail-state" на кшталт Гвінея-Бісау. Аби приховати причетність РФ до наркоторгівлі, уникнути частини ризиків та отримувати частку прибутку.

Ключовим наркохабом на шляху з Афганістану до ЄС є ОРДЛО

Союз із Талібаном підвищує для Кремля цінність українських окупованих територій. Оскільки ключовим наркохабом на шляху з Афганістану до ЄС є ОРДЛО. Там уже тліє хаотична війна за трафік важких наркотиків. Її відлунням є знищення терориста Бетмена. Журналісти "Радіо Свобода" заявили, що сепаратиста "обнулили" за спроби втрутитися в наркобізнес ватажка "ЛНР" Плотницького.

Показово, що Бетмена розстріляли вагнерівці. Отже є підстави вважати, що Кремль погасив міжусобні війни в ОРДЛО, створивши наркохаб, із жорстким підпорядкуванням.

Для РФ важливо "зацементувати" цю територію як фінальну точку "героїнового шовкового шляху" з Афганістану через Таджикистан, Узбекистан, РФ та Україну до ЄС. Адмінкордон України з ОРДЛО там розглядають як "зелений коридор" для останнього ривку в ЄС.

Імовірно, такий "коридор" уже створено. Адже кількість спійманих в Україні наркокур'єрів із 2014-го збільшилася у рази. Згадаймо спецоперацію Києва та Кишинева, під час якої вилучили 235 кг героїну з Ірану. Припинено діяльність транснаціонального угруповання, що перевозило опіати через Вірменію та Грузію. Там вилучено 368 кг отрути. У Львові виявили ще більше тонни героїну...

наркотрафік
У 2020 році Укрінформ повядомляв, що співробітники Служби Безпеки України блокували контрабанду важких наркотиків на тимчасово окуповані території Донецької області транзитом через Росію.

На кожному етапі цих операцій помітні нахабні відстовбурчені путінські вуха. Адже Кремль, використовуючи контакти з Талібаном, модерує наркотрафік своєю територією та – у сателітів із Середньої Азії. Він повністю контролює і ОРДЛО.

Кремлю лишилося пробити останній етап "героїнового шовкового шляху" – через Україну до ЄС, аби стати найбільшим у світі модератором наркотрафіку. Тоді РФ впливатиме на два ключові потоки наркотранзиту в ЄС: з Південної Америки та Афганістану.

наркотрафік
Територія ОРДЛО і всієї України наражається на ризики наркотранзиту

Для України такий варіант – украй несприятливий. По-перше, територія ОРДЛО і всієї України наражається на ризики наркотранзиту. По-друге, на нас лягатиме відповідальність перед ЄС за доставлений туди героїн. Для цивілізованого світу ОРДЛО є українською територією. А значить – Київ має протидіяти наркотрафіку.

Використання Кремлем окупованого Криму як транзитної бази афганських опіатів – привід для додаткових санкцій проти РФ

Нам важливо задіяти усі міжнародні майданчики. Необхідно посилювати причорноморську співпрацю з Туреччиною, Болгарією, Грузією, Румунією, аби протистояти наркотранзиту з Каспію. Окремий акцент – використання Кремлем окупованого Криму як транзитної бази афганських опіатів. Це – привід для додаткових санкцій проти РФ.

Потрібно надавати Європі докази, що саме Путін атакує її афганським героїном. Це – інструмент його гібридної війни. Ця тема є токсичною для об'єднаної Європи. Причому – і для тих країн, які вірять, що з Путіним можна домовитись.

Для дискредитації Кремля та зриву його героїнового плану нам потрібні залізні докази та забійні аргументи. Важливо розуміти, що зупинка на українському кордоні кремлівського наркотранзиту створить в РФ колосальні внутрішні проблеми. Після того у них буде значно менше бажання та можливостей втручатися у справи України.

Андрій Воропаєв, спеціально для Defense Express

Читайте також: Росія постачає до низки країн НАТО патрони, вузли до літаків та ядерні матеріали - статистика 2021 року