xcounter
#

Найманці "Вагнера": непрофесійні смертники, що приречені вмирати за безцінь (відео)

Нові подробиці про російську проксі-"армію"
РФ не визнає існування підрозділу "Вагнер", бо так зручніще замилювати очі світу...
РФ не визнає існування підрозділу "Вагнер", бо так зручніще замилювати очі світу...
3312

"Приватна військова компанія Вагнера" ​​в Росії поза законом. Про неї там воліють не згадувати. Але саме з Кремля починається брудний слід, що тягнеться за найманцями -"вагнерівцями".

У бойовиків даного підрозділу немає абсолютно ніякого правового статусу. За міжнародним законодавством вони проходять як найманці, що заборонено в більшості цивілізованих країн світу.

Такі проксі-армії та приватні військові компанії є ідеальним рішенням для тих, кому зручно воювати чужими руками й платити за це якомога менше. Такі найманці вартують набагато дешевше, ніж регулярні армії та зменшують політичні ризики. Саме тому Кремль зробив особливу ставку на "Группу Вагнера".

Читайте також: "Кремль бреше кожен раз": США оприлюднили нові супутникові знімки про постачання російської зброї до Лівіі
"Росія продовжує грати ключову роль у Лівії, здійснюючі поставки та обладнання для групи Вагнера", - у 2020 році заявив генерал морської піхоти США Бредфорд Герінг, директор з операцій AFRICOM. "Тип і кількість техніки демонструють наміри до стійких наступальних бойових дій, а не гуманітарну допомогу, і вказує, що міністерство оборони Росії підтримує ці операції", - заявив тоді Герінг. На фото американські військові ідентифікували бронеавтомобілі "Тигр", ЗРПК "Панцир-С1", військово-транспортні літаки Іл-76 і фронтові бомбардувальники Су-24.

Проте всупереч поширеній думці про професіоналізм бійців приватної військової компанії Вагнер, факти свідчать про протилежне: практично кожне серйозне завдання, за яке вони бралися, було бездарно провалено.

Про це розповідається у фільмі про діяльність російських найманців з ПВК "Вагнер", який днями був оприлюднений білоруською блогеркою.

ПВК Вагнера виросла, як вважається, з військової компанії "Слов'янський корпус", яка виконувала бойові завдання у Сирії ще в 2013 році. У "Слов'янському корпусі" свого часу перебував і майбутній керівник ПВК - Дмитро Уткін, позивний "Вагнер".

Створенням ПВК "Вагнер" Уткін зайнявся після звільнення з посади командира 700-го окремого загону спецназу 2-ї окремої бригади спеціального призначення ГРУ. З червня 2017 року Уткін знаходиться під санкціями США, в списку американського Мінфіну зазначено: "Пов'язаний з приватною військовою компанією Вагнера".

ПВК Вагнера
Євген Пригожин (ліворуч) дивує Володимира Путіна стравами. Але криваві справи - за лаштунками...

Одними з джерел фінансування ПВК в ЗМІ називаються секретні статті витрат міноборони РФ, а також бізнесмена Євгена Пригожина, наближеного до президента Росії Володимира Путіна. Його ще називають "кухарем Путіна". Євген Пригожин брав участь у декількох тендерах задля забезпечення утримання бази групи Вагнера.

"Група Вагнера", за численними свідченнями, проходила навчання на військовій базі поблизу хутора Молькіно у Краснодарському краї, що межує з 10-ю окремою бригадою спецназу ГРУ ЗС РФ (в/ч 51532).

Бійці ПВК Вагнера набували досвіду у бойових діях на території України, на Донбасі - свідчення були зафіксовані українськими спецслужбами у травні 2014 року.

Бійці "Вагнера" гинули на Донбасі, у Сирії, Лівії, Судані та інших країнах. Набір найманців, судячи з інформації про загиблих, йшов по всій Росії. Дуже багато з вбитих у Сирії раніше мали досвід ведення бойових дій на сході України. Це підтверджують як родичі, так і знайомі загиблих найманців.

Все, що залишилось від потерпілого у Лівії катастрофу гелікоптера з найманцями ПВК "Вагнер"

Перші свідчення про діяльність ПВК Вагнера на Донбасі були зафіксовані українськими спецслужбами у травні 2014 року. У жовтні 2017 року було заявлено про причетність "вагнеровцев" до знищення військово-транспортного Іл-76 на сході України у червні 2014 року, штурму Донецького аеропорту і бойових діях під Дебальцеве.

Наприклад, у Дебальцевому під час сутички з українськими військовими, вагнерівців повністю розбили і вони були вимушені відступати.

Отримавши бойове хрещення на Сході України, вагнерівці почали активно брати участь і в інших конфліктах.

Отримавши бойове хрещення на Сході України, вагнерівці почали активно брати участь і в інших конфліктах. Проте якщо у польових засадах найманцям Уткіна завдання давалися добре, то в справжніх бойових операціях вагнерівці зазнавали великих втрат та провалили не одну місію.

"Вагнерівці" зазнали великих втрат та провалили не одну місію

Так, широко відома одна з провальних кампаній у Сирії, де підрозділи армії США розбили "вагнерівців" вщент у лютому 2018 року. "Вагнерівці" втратили десятки бійців. Опісля їх очікує цілий ряд невдач: сутички в Північному Мозамбіку, Судані, Лівії.

Так, в Судані вони доклали зусиль, щоб не допустити розпаду режиму Омара Аль-Башира і це співвідносилося зі спробами Пригожина отримати доступ до корисних копалин Судану. Завдяки прокремлівській орієнтації Омара Аль-Башира вагнерівцям,втім вдалося отримати доступ до родовищ, проте це вартувало їм значної кількості втрачених життів своїх бійців.

Місії "Вагнеровців" зазвичай не вдається втаємничити

Вашингтон не раз звинувачував Росію у використанні найманців Вагнера на території Сирії, Лівіїі тощо.

Так, у доповіді експертів Вашингтонського інституту близькосхідної політики на цю тему говориться, що "тенденція все частіше використовувати ПВК як інструмент зовнішньої політики є відмінною рисою стратегії Путіна. Заплутана мережа субпідрядників не дозволяє провести чітке розмежування між військовими і цивільними силами, і ПВК діють поза правовим полем".

Російські найманці ПВК "Вагнер" тікають з лівійського міста Тархуна, 2020 рік

РФ не визнає існування підрозділу "Вагнер", але брудний слід, який тягнеться за вагнерівцями, настільки помітний, що приховати його просто неможливо.

З цього відеофільму можна зробити висновки: вагнерівці — це просто непрофесійні смертники, яких за наказом Російської Федерації не шкода відправляти виконувати брудну справу і вмирати за безцінь.

Артемій Зінченко, для Defense Express

Читайте також: Російські найманці та їхня військова техніка масово засвітились у Лівії (фото та відео)