xcounter
#

Росія постачає до низки країн НАТО патрони, вузли до літаків та ядерні матеріали - статистика 2021 року

Уральська гірничо-металургійна компанія (УГМК) з 2008 року володіє чеським авіазаводом Aircraft Industries, що випускає літаки L-410
Уральська гірничо-металургійна компанія (УГМК) з 2008 року володіє чеським авіазаводом Aircraft Industries, що випускає літаки L-410
1956

​Офіційна митна статистика Росії зафіксувала зростання експорту товарів прихованих категорій (код SSSS, що відображає постачання зброї, літаків, ядерних матеріалів тощо) до низки держав блоку НАТО. Про це повідомило агентство РБК.

За даними російської митниці, 2021 року різко збільшився експорт товарів секретних категорій (код SSSS) з Росії до країн НАТО. До першої десятки імпортерів такої продукції з Росії, на основі відкритих даних Федеральної митної служби (ФМС), проаналізованих РБК за січень-вересень 2021 року, увійшли США (друге місце), Чехія (третє місце), Німеччина, Великобританія, Естонія, Нідерланди ( з 7-го по 10-те місця).

Експорт з Росії
Дані Федеральної митної служби (ФМС), проаналізовані РБК за січень-вересень 2021 року

Порівняно з аналогічним періодом 2020 року (дев'ять місяців) SSSS-експорт у США виріс із $706 млн приблизно до $841 млн, до Чехії — зі $102 млн до $706 млн, до Німеччини — зі $173 млн до $302 млн, до Нідерландів — із $53 млн до $222 млн. У десятці найбільших отримувачів російських кодифікованих товарів за весь 2020 рік фігурували лише США (третє місце) та Естонія з Туреччиною (дев'яте-десяте місця).

Читайте також: США оголошують війну російському збройовому експорту: нова доповідь Конгресу

Експорт, закодований у статистиці ФМС як SSSS, включає в основному поставки зброї та боєприпасів (група 93 товарів ЗЕД), літаків і гелікоптерів — причому як військових, так і цивільних (група 88), ядерних матеріалів (деякі товарні позиції групи 28) . На основі цих даних неможливо точно визначити, скільки Росія відправляє за кордон озброєння чи ядерного палива.

SSSS-експорт з Росії до Чехії за 2021 рік зріс зі $102 млн до $706 млн

Найбільшим покупцем російської чутливої продукції другий рік поспіль є Алжир, причому в основному йдеться про постачання авіаційної техніки та озброєнь. До першої десятки стабільно входять і Китай з Індією.

Цікавим є значне зростання поставок з Росії до Чехії, незважаючи на дипломатичний конфлікт: у квітні Чехія звинуватила Росію у причетності до вибухів на місцевому складі боєприпасів у 2014 році та вислала з країни 18 російських дипломатів. Прихований експорт до Чехії, що відображає суму за групами 88 (авіатехніка, деталі до неї) та 93 (зброя, боєприпаси) у невідомій пропорції, за дев'ять місяців 2021 року, за відкритими даними ФМС, становив $705,9 млн.

Мі
У Чехії працює компанія LOM Praha, заснована Міноборони Чехії, яка називає себе єдиним ремонтним заводом гелікоптерів марки "Мі" у країнах НАТО

У Чехії працює компанія LOM Praha, заснована Міноборони Чехії, яка називає себе єдиним ремонтним заводом гелікоптерів марки "Мі" у країнах НАТО, сертифікованим російськими конструкторськими бюро. Компанія закуповує деякі авіазапчастини у російських постачальників, що випливає з бази даних ImportGenius. Також Уральська гірничо-металургійна компанія (УГМК) з 2008 року володіє чеським авіазаводом Aircraft Industries, що випускає літаки L-410.

LOM Praha
LOM Praha, заснована Міноборони Чехії, закуповує авіазапчастини у російських постачальників

Експорт до Сполучених Штатів під кодом SSSS склав $841 млн за перші три квартали року — майже стільки ж, скільки за минулий рік. При цьому імпорт радіоактивних хімічних елементів і радіоактивних ізотопів з Росії за той же період становив близько $541 млн, включаючи $522 млн поставок збагаченого урану (плутонія). Постачання низькозбагаченого урану з Росії до США веде "Техснабекспорт" (торгова марка TENEX, входить до "Росатому").

патрон
У За період січня-вересня імпорт російських набоїв у США досяг $142,5 млн - більше, ніж за весь 2020 рік.
Ще одна істотна частина чутливого експорту з Росії до США — це постачання патронів для цивільної стрілецької зброї. У січні-вересні імпорт російських набоїв у США досяг $142,5 млн - більше, ніж за весь 2020 рік. У вересні 2021 року набули чинності нові американські санкції, які обмежують "постійний імпорт" у США стрілецької зброї та боєприпасів до неї з Росії, що через деякий час після закінчення існуючих імпортних ліцензій має негативно позначитися на постачанні російських патронів.
набої
Обсяги експорту з Росії до США набоїв до цивільної зброї, дані РБК
Читайте також: США засудили збиття Росією супутника "Космос" новою ракетою, вважають такі дії загрозою