xcounter
#

США оголошують війну російському збройовому експорту: нова доповідь Конгресу

Росія намагається використовувати збройні конфлікти та війни як рекламу власних озброєнь
Росія намагається використовувати збройні конфлікти та війни як рекламу власних озброєнь
2897

​Конгрес США має розробити жорсткі заходи щодо зниження популярності російської зброї

Рекомендації з розробки таких заходів, спрямованих на зниження інтересу до російської зброї, викладені у доповіді Дослідницької служби Конгресу США. У підсумку ці стратегічні дії мають привести до ізоляції оборонної промисловості РФ на міжнародному ринку.

Згідно з доповіддю, конгресменам потрібно вирішити два питання - як зменшити роль популярності і затребуваності на міжнародному ринку російських бойових систем, а також визначити обсяги та перелік американської зброї, який піде на експорт задля витіснення збройової продукції з Росії.

Читайте також: В найближчі три роки РФ планує витрати на "оборону" близько $150 млрд
експорт зброї
Експорт зброї з Росії треба заблокувати, вважають у США

При цьому автори доповіді пропонують розробити і задіяти інші заходи, які є глибшими, аніж застосування санкцій. Хоча санкції - також у силі.

Після агресії проти України у 2014 році Вашингтон ввів санкції проти низки підприємств російського оборонно-промислового комплексу. Крім того, у США діє закон "Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій" (CAATSA), який дозволяє впливати на країни, які уклали з Росією контракти на закупівлю військової техніки. Зокрема, це вплинуло на контракти з постачання F-35 до Туреччини.

У США вважають, що неефективність, низькі виробничі потужності, відсутність сучасного обладнання - важливі риси російської "оборонки"

Також з жовтня США заборонили російським виробникам патронів для цивільної зброї постачати свою продукцію на американський ринок - який є найбільшим у цій царині. На початку 2000-х років 70-80% вироблених у Росії патронів до цивільної зброї поставлялися на експорт, головно - до США. Ситуація залишалась майже незмінною до 2021 року.

патрони
Обсяги експорту з Росії до США набоїв до цивільної зброї

У Дослідницькій службі конгресу США також звернули увагу на оборонну промисловість Росії в цілому. У доповіді говориться, що вона забезпечує країну модернізованою і новою військовою технікою для власних збройних сил, але при цьому стикається з низкою проблем. У їх числі - неефективність, низькі виробничі потужності, відсутність сучасного обладнання та інші.

Разом з тим, як відзначають автори доповіді, Росія позиціонує своє озброєння як надійне і за ціною нижче, ніж альтернативи Заходу. Такий підхід приваблює країни, які не можуть дозволити собі "дорогі і більш складні західні системи".

Зенітні ракетні комплекси - одна з "фішок" російського експорту

Нині Росія посідає друге місце у світі за обсягами експорту озброєнь. У 2020 році Росія продала озброєння на суму понад $15 млрд. Частка військового експорту Росії за останні п'ять років склала 21% від світового обсягу. За цей період російську зброю придбали 47 країн.

Регіональне розподілення виглядає так: 55% обсягів продажів припали на Індію, Китай і Алжир, 57% - на Азію і Океанію, 19% - на Близький Схід (в основному Єгипет та Ірак), 17% - на Африку, 5,7% зброї поставили у Європу і 0,8% - у Північну і Південну Америки.

Читайте також: Сербія обрала китайське замість російського: FK-3 переміг С-300