xcounter
#

Чому РФ не зможе перетворити Донбас на "друге Придністров’я"

4825
Україна має достатньо волі для опору "гібридним" планам Кремля, фото ілюстративне
Україна має достатньо волі для опору "гібридним" планам Кремля, фото ілюстративне

Головна причина - Кремль сам створив ситуацію, за якої війна на Сході України може завершитись лише перемогою однієї з сторін, без жодної "заморозки" за "придністровським сценарієм"

Час від часу в наших ЗМІ циркулює такий прогноз негативного характеру – бойові дії на Сході України будуть "заморожені" за "придністровським сценарієм", відповідно РФ зможе перетворити окупований Донбас на друге "Придністров’я" - мілітаризовану і водночас депресивну "сіру зону".

Авіанавідник Збройних Сил України відпрацьовує наведення на ціль гвинтокрила Мі-8, один із полігонів в районі проведення ООС, квітень 2021 року

Автори подібних прогнозів якби заглядають у 1990-ті та 2000-роки, коли конфлікт навколо невизнаного Придністров’я набув статусу "замороженого". Але тут варто шукати відповідь на інше питання – чому і зараз, в 2020-х роках конфлікт навколо "Придністров’я" лишається "замороженим"?

Читайте також: Топ-5 подій 2021 року для Збройних Сил України

Якщо знайдемо відповідь на це питання, заодно знайдемо відповідь і на інше – чи варто зараз проводити паралелі між "придністровським конфліктом" та війною на Сході України.

Мінометники ЗСУ готуються до стрільб на одному з полігонів у зоні проведення ООС, червень 2021 року

Опираючись на відкриті джерела даних, можемо побачити таку картину. Для початку - схоже, Молдова зараз має найменш чисельні та найгірш озброєну армію серед усіх країн Європи.

Польський портал Defence24 наводить такі дані: молдавські збройні сили налічують лише до 4 тисяч військовослужбовців, видатки на оборону - минулому році лише 0,4% або 40 мільйонів доларів. "Ядро" сухопутних військ Молдови – три моторизовані бригади та артилерійська бригада. В строю цих частин – декілька танків Т-64 та Т-72, близько 20 одиниць БМП-2, 44 одиниці БМП-1, 60 тягачів МТ-ЛБ, близько 160 бронетранспортерів.

БТР-60 сухопутних військ Молдови, фото - прес-служба Міноборони Молдови

Артилерія – 17 буксированих гармат калібру 152 мм та 122 мм, 14 одиниць БМ-21 "Град" та 11 одиниць РСЗВ "Ураган", 9 одиниць САУ "Нона-С", близько 40 гармат МТ-12 "Рапира". Також слід вказати про 100 пускових установок ПТРК, головним чином – радянських "Фаготів".

Сили протиповітряної оборони – 16 пускових установок ЗРК С-125, близько 30 ЗУ-23-2 та близько 10 зенітних гармат С-60 калібру 57 мм. Бойова та військова авіація – відсутня. Чисельність окупаційних військ в "Придністров’ї" оцінюється на рівні 6 тисяч військовослужбовців. Очевидно, на цьому тлі сил молдавської армії може вистачити лише на оборону проти військ, розміщених в сепаратистському анклаві.

Бойові стрільби сухопутних військ Молдавії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Цифра про "символічний" рівень оборонних затрат Молдови на рівні 40 мільйонів доларів щороку має свою вагу і на такому тлі – РФ на утримання військ в сепаратистському анклаві "Придністров’я" витрачає щороку близько 100 мільйонів доларів.

Ці платежі, ймовірно, маскуються під субсидії на соціальні виплати в "ПМР" із федеральної казни РФ. Хоча і тут варто чіткіше поставити акцент на масштабах: щорічні затрати 100 мільйонів доларів на сепаратистів в "Придністров’ї" - еквівалент затрат Кремля лише на декілька днів на війну проти України.

Бронетехніка військових формувань невизнаного "Придністров'я", ілюстративне фото з відкритих джерел

Фактично "ядро" промислового потенціалу Молдови зосереджено саме в "Придністров’ї", тут мова зокрема про "Молдавський металургійний завод", ну і також – "Молдавську ДРЕС", одну з найбільших теплових електростанцій Європи.

Ймовірно, небажання зашкодити цим об’єктам внаслідок бойових дій є одним із мотивів, чому воєнно-політичне керівництво Молдови зараз ставить саме на "мирний" сценарій відновлення територіальної цілісності країни.

Навчання військових формувань невизнаного "Придністров'я", ілюстративне фото з відкритих джерел

Але головна відмінність ситуації полягає в іншому. У випадку із "Придністров’ям" Кремль ще більш-менш дотримується своєї «гібридної» стратегії, тому досі зображає "ПМР" як формально автономний об’єкт.

Натомість на окупованому Донбасі Кремль все більше проявляє свою присутність. За даними нашої розвідки, в наступні три роки РФ на "інтеграцію" окупованих територій Сходу України планує витратити близько 900 мільярдів рублів, або близько 13 мільярдів доларів. Бюджет як на проект "імперського" рівня.

Українські військові за підтримки танків Т-80 та гвинтокрилів Мі-8 успішно знищили десант "умовного противника" на побережжі Азовського моря, навчання "Об’єднані зусилля – 2021"

Кремль сам створив ситуацію, за якої війна на Сході України може завершитись лише перемогою однієї з сторін, без жодної "заморозки" за "придністровським сценарієм".

Автор цього тексту вірить у те, що у цій війні саме Україна здобуде перемогу.

Морська піхота ВМС України готується відбивати атаку росіян із напрямку "Придністров'я", фото ілюстративне
Читайте також: Якщo РФ застoсує авіацію, хтo кoнтрoлюватиме небo над Схoдoм України