xcounter
#

Чим загрожує чергове нарощування російських військ біля України: аналіз

2283
Чим загрожує чергове нарощування російських військ біля України: аналіз

31 жовтня 2021 року преса США повідомила про різке нарощування російських військ біля України, 11 листопада США передали союзникам, що Росія може планувати вторгнення в Україну, 21-го ЦРУ вдруге попередило НАТО про це, якщо Захід не втрутиться. Тоді ж це підтвердив начальник ГУР МО України К. Буданов. Що показало ЦРУ на мапі з дислокацією військ РФ біля України та чим вони нам можуть загрожувати – у матеріалі Defense Express

У сумі війська Західного та Південного ВО за нормативами ЗС РФ (по 2 БТг від загальновійськового полку та бригади СВ, ВДВ та БВ) сформували 95 батальйонних тактичних груп (БТг), та вірогідно можуть розгорнути біля України 56 БТг. За даними ЦРУ, там зараз розгорнуто 40 БТг, а інші 16 БТг – це оперативні резерви.

Рф війська крим
Російські військові під час навчань в Криму у квітні 2021 року

Стратегічні резерви можуть становити меншу частину з 22 БТг Центрального ВО та ще менше з 36 БТг Східного ВО, але використання їх маловірогідне. Якщо ж враховувати лише 40 розгорнутих російських БТг та угруповання СВ у 92 тис. осіб, то на думку експертів В. Ріхтера з ФРН та Б. Лете з США їх достатньо для підтримки сил сепаратистів на Донбасі, але недостатньо, щоб розпочати великомасштабний наступ на Україну.

Читайте також: Що може стати "іскрою" для масштабної українсько-російської війни

ЗС України мають 250 тис. осіб та 27 загальновійськових бригад (18 у СВ, 7 у ДШВ та 2 у морській піхоті). Тобто, ЗСУ можуть сформувати 54 БТг та ще низку з резервних бригад. Звідси, 40 БТг Росії поки не мають над ними чисельної переваги. Таку перевагу мають ВКС Росії, але їх застосування може мати обмеження.

Мапа ЦРУ показує дислокацією військ та БТг Росії біля України, зокрема 40 ударних БТг розбитих по групах оперативних напрямків (ОН):

Північ, Орловсько-Воронезький ОН: 12 БТг, у т.ч. 2 для посилення:

  • У Білорусі – 2 БТг з 2-ої МСД та у резерві 3 БТг ВДВ.
  • У м. Клинці – 2 БТг 144-ої МСД. Разом із 2 БТг 3-ої МСД вони становлять 4 БТг націлені на Київ. У Єльні – ще 5 БТг у резерві.
  • У Воронезькій обл. – 6+2=8 БТг 4-ої ТД та 3-ої МСД. Вони націлені на оточення Харкова.

Схід, Донецький ОН: 15 БТг:

  • У ДНР/ЛНР та Ростовській обл. – 15 БТг 1-го та 2-го АК, 8-ої ЗА (150-та та 20-та МСД). Вони націлені на Мелітополь та пробиття шляху у Крим.
  • У Темрюку: 1 БТг 810-ої ОбрМП

Південь, Кримський ОН:

  • 12 БТг, у т.ч. 6 для посилення

У Криму:

  • 6+6=12 БТг 22-го АК, 58-ої та 49-ої ОА. Вони націлені на Одесу (?), Таврійськ та Мелітополь.

Розташування груп ОН та кількість у них БТг ЗС РФ демонстративно показує задум операції: ударами з півночі відволікаючої групи ОН (4 БТг) та з північного сходу – групи ОН (8 БТг), що зв'язує, відвернути увагу ЗСУ загрозою Києву та зв'язати їх боями. З південного сходу головного удару завдадуть 1-ша ударна група (15 БТг), та з півдня – 2-га (12+1 БТг).

Війська РФ
Супутниковий знімок, який відображає частини армії РФ, котрі можуть бути націлені проти України, фото з відкритих джерел

Тобто, відволікаючі групи ОН матимуть 12 БТГ, ударні – 28. При цьому війська України можуть бути розтягнутими на півночі, сході та півдні, у їхній обороні з'являться розриви, куди зможуть проникати мобільні російські БТГ. З південного та південно-східного напрямів показано морські та повітряні десанти (на Одесу – демонстрація?). Демонстративні цілі усієї операції – захоплення ОРДЛО повністю, Харкова, Маріуполя, Мелітополя та створення на півдні шляху до р. Дніпро для сполучення по суші Росії з Кримом та подачі води у Крим наявним каналом. Тобто, імітується майже той сценарій, що у квітні, за винятком удару з Білорусі.

ТОС-1А
Система ТОС-1А. Фото ілюстративне

Російських 40 БТг вистачить на те, щоб відбити наступ ЗСУ на ДНР/ЛНР, можливо – щоб зайняття ОРДЛО повністю, але для захоплення та утримання 1/3 України, як на мапі ЦРУ, потрібно втричі більше військ. Стільки ЗС РФ мають, та навряд задіють.

Згідно з графіком на мапі ЦРУ, кількість БТг ЗС Росії у 2021 р коливалася по місяцях з 28 до 53. Біля кордону було постійно розгорнуто 28-30 БТг, та 3-23 – тимчасово. Графік показує, що за 2 місяці кількість БТг на кордоні може зрости на 25 од. Тобто. ЗС РФ то загострювали ситуацію, то розряджали її, чинячи силовий тиск на керівництво України. Але треба зазначити, що зараз кількість БТг біля кордону (40) менше, ніж у квітні (53), проте є тенденція до зростання.

війська РФ Білорусь
Війська РФ та Білорусі під час навчань "Запад-2021", фото ілюстративне

За даними таблиці на мапі ЦРУ, кількість особового складу та озброєння відповідають їх загальній кількості у Західному та Північному ВО, та значно більша за їх кількість у 40 БТг (тобто є резерв). Також видно, що кількість БТг, особового складу, танків, ББМ, ОТРК, артилерії, кораблів та катерів у листопаді менша, ніж у квітні, а кількість літаків, вертольотів та підводних човнів однакова.

Можливе повне розгортання 3-ої МСД. 22 листопада повідомили, що на станцію Валуйки (за 27 км від України, де стоїть штаб 3-ої МСД, її 2 полки та 3 б-ни) прибув ешелон з БМП-3 зі станції Буй, де знаходиться 22-га центральна база резерву та зберігання танків. Туди ж прибув ешелон із Челябінська з гаубицями «Мста-Б». Це може означати, що у 3-й МСД, де вже є 3 загальновійськові полки, почав розгортатися 4-й загальновійськовий полк. Це ознака розгортання дивізії за повним штатом, що відбувається перед війною (а також перед навчаннями та щоб налякати сусідні країни).

гелікоптери РФ
Російські гелікоптери, фото ілюстративне

Ознака можливої війни. Західний та Південний ВО мають 9 дивізій (у 5 до штату не вистачає по 1 загальновійськовому полку, а двом дивізіям – по 2 таких полки). Якщо ці 9 полків почнуть розгортатися одночасно та терміново – це може на 90% означати близьку війну. Занадто це масштабний та витратний захід, щоб лякати сусідні країни, до того ж його неможливо приховати.

Також повідомлялось, що до лав ЗС Росії призвані "десятки тисяч резервістів", які братимуть участь у наступі. Роль їх полягатиме у контролі за завойованими територіями.

Нарешті, ЗМІ Росії багаторазово повторювали повідомлення закордонних ЗМІ про те, що РФ зосереджує біля України війська та готується до нападу. Схоже, що поширення цієї інформації влаштовує Кремль як тиск на керівництво України.

ВИСНОВКИ. Наведена вище інформація є дещо суперечливою. З одного боку ЦРУ попередило про нарощування військ РФ біля України та ГУР України визнало це й вказала про напад РФ у січні-лютому 2022 р.

Але мапа ЦРУ показує, що кількість БТг ЗС Росії біля кордонів поки що недостатня для великомасштабної агресії проти України, а їхня дислокація майже така, як під час квітневого загострення. Це свідчить про черговий етап залякування війною керівництва України.

Також не можна виключити можливість більш небезпечної гри Кремля, який має кілька планів для різних ситуацій, та у кризу може вибрати військовий варіант. Це підтверджує прибуття ешелонів з БМП-3 та гаубицями у Валуйки (що може означати повне розгортання 4-ої МСД за штатом, а останнє – про підготовку до близької війни). А ще у Росії почалася мобілізація резервістів.

Поки що ЗС Росії має на кордоні з Україною недостатньо БТг для великомасштабного нападу. За 2 місяці вони можуть зібрати більше за рахунок резервів Західного та Південний ВО та низки БТг з Центрального та Східного ВО. Та цього вистачить лише для повного зайняття ОРДЛО, але для захоплення та утримання 1/3 України, як на мапі ЦРУ, потрібно ще більше військ. Стільки ЗС РФ мають, та навряд задіють. Але й захоплення ОРДЛО для України неприпустиме.

десантно-штурмові війська ЗСУ
На день ДШВ в Україні пройшли масштабні навчання с десантуванням та бойовою стрільбою

Вірогідність війни невелика, та Київ має відслідковувати ситуацію, докласти адекватних зусиль для підготовки ЗС та країни до оборони й залучити будь-яку допомогу закордонних партнерів. Якщо це буде зроблено – агресії не буде.

Олексій ЯРОВИЙ, спеціально для Defense Express

Читайте також: Морська піхота України біля окупованого Криму готується відбивати "бліц-криг" РФ