xcounter
#

Як "бригада майбутнього" Сухопутних військ зможе посилити Збройні Сили України

6250
Фото: Сухопутні війська Збройних Сил України
Фото: Сухопутні війська Збройних Сил України

До редакції Defense Express надійшов лист читача, що стосується надрукованого нами інтерв’ю з командувачем СВ ЗСУ генерал-полковником О. Сирським щодо експерименту зі створення моделі "бригади майбутнього", який проводиться у СВ ЗСУ. Наводимо цей лист - попри його контрверсійність у деяких тезах, аби дати поштовх обговоренню важливого для перспектив Сухопутних військ питання. Сподіваємось на думки і від інших фахівців та дописувачів.

Шановна редакція! 15 грудня у Defense Express була надрукована стаття "Потужна та сумісна з НАТО: В Сухопутних військах продовжують роботу над створенням "бригади майбутнього" – інтерв’ю з командувачем СВ ЗСУ. Він повідомив, що на базі одного зі з’єднань СВ ЗСУ проводиться експеримент по створенню моделі "бригади майбутнього", яка має у подальшому стати взірцем для переоснащення усіх бойових бригад СВ ЗСУ.

Українські танки під час репетиції параду на честь 30-ї річниці Незалежності України

Вже розроблена організаційно-штатна структура (ОШС) цієї бригади, максимально наближеною до стандартів НАТО та відпрацьовані усі організаційні заходи. Завдяки введенню перспективної ОШС планується підвищити бойові та маневрені можливості підрозділів з оптимізацією їх чисельності за рахунок виключення дублювання функціональних обов’язків.

Читайте також: На тлі загрози нападу РФ: більше боєготових частин в Сухопутних військах ЗСУ та співробітництво з НАТО

Image 2

Насичення підрозділів протитанковими засобами дозволяє адаптувати їх для виконання завдань на конкретних операційних напрямках / Фото: стоп-кадр з репортажу ABC

Про себе. Я 18 років працював у Національному інституті стратегічних досліджень (філія ДФ НІСД у м. Дніпро), у т.ч. на тему перспективних ОШС з'єднань СВ, брав участь у спільних роботах по цій темі з ЦНДІ ЗС та ЦНДІ ОВТ ЗСУ та мав ряд публікацій. Наприклад, у №2 та 3 за 2007 р науково-аналітичної збірки НІСД "Стратегічні пріоритети" було опубліковано статті "Трансформація організаційної структури Збройних Сил України на сучасному етапі" та "Сучасні тенденції реформування сухопутних військ США та Німеччини – досвід для України". Тож я щось розумію у цій темі.

Коли я почав читати інтерв'ю з генерал-полковником Сирським, то спочатку дуже зрадів – нарешті для бригад СВ ЗСУ розробляється нова структура!

Адже у Західному та Південному ВО ЗС Росії (головного супротивника України) вже відтворили 6 дивізій та відтворюють ще 3, а у Центральному та Східному ВО відтворені 2 дивізії. Я вже вирішив, що удосконалені "бригади майбутнього" СВ України зможе протистояти таким російським дивізіям, маючим досить потужний склад (див. нижче).

бригада майбутнього сухопутні війська ЗСУ
Українська "бригада майбутнього" буде озброєна найсучаснішими ОВТ вітчизняного та закордонного виробництва / Фото ілюстративне: ЗСУ

У МСД Західного ВО ЗС РФ поки що 5 полків (2 МСП, Тп, Ап та ЗРП), у т.ч. 11 б-нів та 1 рота (6 МСб та 1 МСр, 5 Тб), 5 д-нів СГ/БГ, 1-2 д-ни та 2 батр. РСЗВ. У МСД повного штату буде 6 полків (3 МСп, Тп, Ап та ЗРп), у т.ч. 15 б-нів та 1 рота (9 МСб та 1 МСр, 6 Тб), 6 д-нів СГ, 1-2 д-ни та 3 батр. РСЗВ.

У 4-й ТД поки що 5 полків (1 МСп, 2 Тп, Ап та ЗРп), у т.ч. 10 б-нів та 2 роти (3 МСб та 2 МСр, 7 Тб), 5 д-нів СГ/БГ, 2 д-ни та 1 батр. РСЗВ. У ТД повного штату буде 6 полків (1 МСП, 3 ТП, Ап та ЗРП), у т.ч. 13 б-нів та 3 роти (3 МСб та 3 МСр, 10 Тб), 6 д-нів СГ, 2 д-ни та 1 батр. РСЗВ.

А 150-та МСД Південного ВО вже має 6 полків (2 МСп, 2 Тп, Ап та ЗРп), у т.ч. 16 б-нів (8 МСб та 8 Тб), 6 д-нів СГ/БГ, 1 д-н та 2 батр. РСЗВ.

У той самий час у наявній ОМбр СВ ЗСУ 4 б-ни (3 МСб та 1 Тб), 2 д-ни СГ та 1 д-н РСЗВ, а у Тбр – теж 4 б-ни (але 1 МСб та 3 Тб), 2 д-ни СГ та 1 д-н РСЗВ.

Звідси видно, що навіть якщо проти дивізії ЗС РФ зосередити 2 ОМСбр ЗСУ, то дивізія РФ перевершуватиме їх за кількістю б-нів та д-нів у півтори рази, та якщо дивізії РФ будуть розгорнуті за повним штатом, то вдвічі.

Але коли я дочитав інтерв'ю, то у мене виникли питання. Бо воно було коротким, та безпосередньо ОШС "бригади майбутнього" там не було.

Наголощується, що "новий штат дозволяє нам оптимізувати співвідношення чисельності основних підрозділів та підрозділів забезпечення, у першу чергу – за рахунок переоснащення на новітні зразки ОВТ", "завдяки переходу на перспективну ОШС чисельність механізованих й танкових підрозділів збільшується майже у 2 рази, а бойовий потенціал – у 2,3 рази, при практично незмінній чисельності особового складу".

Тобто майже вдвічі планується збільшити чисельність особового складу механізованих й танкових б-нів (до речі, а як вона зміниться у д-нів польової артилерії, протитанкових та зенітних?). Але за постійної чисельності особового складу бригади, удвічі зменшиться чисельність підрозділів забезпечення. Як воювати зі зменшеними удвічі підрозділами забезпечення (розвідки, управління/зв'язку, саперів, постачання, ремонту, медиків)? Чи це забезпечення стане удвічі ефективнішим? Але в них скорочення особового складу не компенсуєш досконалішим ОВТ.

Також стверджується, що "розроблена перспективна ОШС є максимально наближеною до стандартів НАТО". Але у ЗС країн НАТО якраз приділяють особливу увагу підрозділам забезпечення. Їхня чисельність там навіть більша, ніж у бойових.

сухопутні війська ЗСУ
Фото: Сухопутні війська ЗСУ

Також у матеріалі сказано, що "серед сучасних зразків для озброєння "бригади майбутнього", є комплекси БЛА, баражуючи боєприпаси та робототехніка". Тобто - до особового складу підрозділів забезпечення, додасться особовий склад комплексів БЛА, баражуючіх боєприпасів та робототехніки. Звідси чисельність підрозділів забезпечення може навіть зрости!

Та найголовніше – бойовий потенціал (БП) бригади планується збільшити у 2,3 рази. За рахунок чого? За рахунок збільшення у 2,3 рази кількості БМП й танків, чи їх БП? З одного боку сказано, що буде збільшено майже вдвічі чисельність особового складу механізованих й танкових підрозділів, що свідчить про збільшення у підрозділах бригади кількості БМП й танків. З іншого боку, сказано, що бригада буде переоснащена на нові зразки ОВТ, що, мабуть, пов'язано зі збільшенням БП нових БМП й танків. Тут, на мою думку, потрібні пояснення з боку військового керівництва.

До речі, сам термін "бойовий потенціал" має різні тлумачення та викликає великі питання. Це той секретний, умовний та далекий від реальності коефіцієнт БП одиниць різних озброєнь часів СРСР, який складно рахувався, приводився до БП танка Т-55 та був різним у наступі та обороні? Чи це щось нове?

Повертаючись до можливостей підвищення "БП" модернізованих БМП й танків ЗСУ (зрозуміло, що багато нових БМП та танків у ЗСУ не буде через брак коштів), необхідно зазначити, що у ЗС Росії вже модернізовано 73% основи танкового парку у лавах – старих модифікацій Т-72 до рівня Т-72Б3/Б3М та розпочато модернізацію Т-80БВ до Т-80БВМ та Т-90А до Т-90М. Також до ЗС надходять відносно сучасні БМП-3 та модернізуються БМП-2 до БМП-2М.

Навряд чи модернізовані танки ЗСУ матимуть більший "БП", ніж модернізовані російські (перспективні машини РФ на платформах "Армата", "Курганець-25" та "Бумеранг" ми не рахуємо – їх буде небагато). А закупівля для ЗСУ сучасних закордонних БМП та танків мало ймовірна, та постачання 48 БЛА Bayraktar проблеми не вирішить.

Сухопутні війська РФ
Російські сухопутні війська

Зрозуміло, що командувач СВ не повинен був оприлюднити секретну ОШС "бригади майбутнього". Але, ймовірно, треба оприлюднити підходи та потенційні рішення, аби мінімізувати запитання з боку читачів.

Зрозуміло, критикувати легко (особливо, не зовсім зрозуміле). Але є пропозиція. Подібне лікують таким же. Щоб ЗСУ змогли успішніше захистити країну (та повернути захоплені у нас регіони), є доцільним та навіть необхідним відновити у СВ дивізійну ланку.

До речі, дивізійно-бригадної структури дотримуються СВ усіх провідних країн НАТО: США, Великобританії, Франції, ФРН, Італії, Іспанії, Туреччини та Греції, а також СВ 2-х країн (Польщі та Румунії), стурбованих своєю безпекою через географічну близькість та військову загрозу Росії. Але головне не це, а те, що дивізії активно відтворює Росія – у Західному та Південному ВО їх вже 9 (1 ТД та 8 МСД). Ще 1 ТД є у Центральному ВО та 2 дивізії (МСД та ПулАД) у Східному ВО. Це не рахуючи 30 бригад (2 ОТбр, 21 ОМСбр, 1 ОбрПр, 4 ВБ, 1 ОбрБО та 5 ОбрМП). Крім того, є 4 дивізії ВДВ (2 ДШД, 2 ВДД) та 3 ОДШбр.

Але російські дивізії мають недоліки, зокрема. неповний штат, та майже повністю копіюють застарілу радянську дивізійно-полкову структуру. Проте вони поповнюються до штату, оснащуються модернізованим ОВТ та активно готуються до війни. З ким?

Тому пропонується у СВ України з наявних бригад відтворити 4-5 механізованих дивізій, спеціально пристосованих для боротьби з російськими дивізіями. У кожній такій дивізії ЗСУ може бути 3 збалансовані механізовані бригади та 4 полки (Ап, ЗРп, бойового та тилового забезпечення).

Озброїти їх треба найсучаснішим у ЗСУ ОВТ (модернізованим та новим, вітчизняним та закордонним): танками, БМП, СГ, РСЗВ, протитанковими та зенітними засобами (останні, у т.ч. для боротьби з БЛА), системами розвідки, зв'язку, управління, БЛА, РЕБ та іншого забезпечення. І не приховувати цих приготувань. Коли це побачать у Кремлі, то навряд чи нападуть, а якщо нападуть – отримають гідну відсіч.

Юрій БАРАШ, колишній співробітник ДФ НIСД

Читайте також: ​Яким озброєнням хочуть оснастити бойові бригади Сухопутних військ ЗСУ