xcounter
#

"Арта" для ЗСУ: як британські AS90 та корейські танки "перетворилися" на САУ Krab

40535
"Арта" для ЗСУ: як британські AS90 та корейські танки "перетворилися" на САУ Krab

Дякувати за ці САУ для ЗСУ треба не тільки Польщі

Сьогодні, 29 травня, польські ЗМІ повідомили про те, що Польща вже передала Збройним Силам України аж 18 самохідних артилерійських САУ Krab.

Ця новина, на перший погляд, не має якихось цікавих деталей, крім самого факту отримання ЗСУ сучасної самохідних артилерійських систем, які допоможуть нашим військовим якнайшвидше вигнати рашистів з окупованих територій.

Читайте також: Ленд-ліз для України: США забронювало всі САУ M109A6 Paladin для ЗСУ та союзників
Krab
САУ Krab

Однак якщо "копнути глибше", то можна зробити висновок, що передача САУ Krab – це допомога не однієї, а одразу трьох країн. Так, варто згадати, що башта цієї установки – це ліцензійна копія британської САУ AS-90, а шасі – від корейської самохідної установки K9 Thunder.

K9 Thunder
САУ K9 Thunder естонських збройних сил

Тобто, для передачі Україні цих САУ Польща повинна була отримати згоду як від Великої Британії, так і від Південної Кореї, адже експортний контроль ніхто не скасовував.

155-мм САУ AS90
155-мм САУ AS90

Тут варто згадати й таке – новину про фальстарт Британії з САУ AS90 та те, що Південна Корея, попри прохання Президента України Володимира Зеленського про постачання важкої зброї та наявності в своєму активі 43 танки Т-80У та 67 БМП-3, вирішила обмежитися "нелетальною військовою допомогою".

Т-80У та БМП-3 південнокорейської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Т-80У та БМП-3 південнокорейської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Таким чином, британські AS90 та корейські танки разом із БМП "перетворилися" на САУ Krab – Велика Британія та Південна Корея замість "прямого" постачання важкої зброї взяли "опосередковану" участь у постачанні потрібної українським військовим 155-мм самохідної артилерії. Хоча, звісно, танки та БМП для нас теж зайвими не будуть.

Читайте також: Армія Польщі отримала уже четверту за 2021 рік батарею вітчизняних САУ Krab