xcounter
#

Військово-Морські Сили України створюють дніпровську військову флотилію: Київ вже боронить дивізіон

У США такі сили, через колір річкової води, називають Brown-water navy
У США такі сили, через колір річкової води, називають Brown-water navy
32231

Дніпровську військову флотилію буде відроджено для забезпечення дій у прирічкових районах

Для оборони річкових комунікацій Збройні Сили України планують розгорнути річкову флотилію, яка буде діяти на Дніпрі. Важливість її створення полягає у тому, що саме такі сили мають забезпечувати підтримку у прирічкових операційних районах, особливо враховуючи особливості гідрографії півночі України.

Зокрема Білорусь має у складі власних збройних сил річковий дивізіон у Пінську та базу в Лоєві, на самому кордоні з Україною. Про це повідомив командувач Військово-Морських Сил ЗСУ віцеадмірал Олексій Неїжпапа, передає Армія Inform.

Читайте також: Дрон-камікадзе вдарив по нафтопереробному заводу РФ поблизу кордону України: модернізований PD-2 чи таємничий Phoenix Ghost (відео)
командувач Військово-Морських Сил ЗСУ віцеадмірал Олексій Неїжпапа
Командувач Військово-Морських Сил ЗСУ віцеадмірал Олексій Неїжпапа

За його словами, за підтримки командування Сухопутних військ, формування першого річкового дивізіону почалося у березні шляхом мобілізації цивільних річкових суден, на які було встановлене озброєння. Більше того, велика кількість моряків з цивільних суден долучились до справи та пішли служити у новостворений підрозділ.

"Ми будемо продовжувати нарощувати свої зусилля не тільки на цьому напрямку, а вздовж всієї річки Дніпро за рахунок будівництва нових катерів і отримання катерів від наших іноземних партнерів. Сподіваюся, що в подальшому на Дніпрі з’явиться флотилія річкових катерів, яка налічуватиме декілька дивізіонів, що розміщуватимуться у різних містах", − повідомив віцеадмірал Олексій Неїжпапа.

Brown-water navy
Задача таких сил, зокрема і протидиверсійна діяльність

Окрім того, окрему увагу буде приділено Дунаю та Бузько-Дніпровсько-лиманському каналу, де йдуть бойові дії за участю великої кількості маломірних катерів.

"Досвід застосування наших сил на річках у цій зоні, якого ми набули за останні місяці, безперечно буде впроваджуватися в дивізіонах, які формуватимуться і ввійдуть до флотилії. Також сподіваюся, що ми матимемо озброєння та військову техніку, які дозволять підвищити спроможності й нашої морської піхоти для дій на річках і лиманах", − підкреслив командувач ВМС ЗС України.

CombatBoat 90
CombatBoat 90, як один з прикладів оснащення

Зазначимо що на Заході такі сили часто називають Brown-water navy, зокрема у США вони входять у Maritime Expeditionary Security Forces, одна з сил військово-морського флоту США. Зазвичай вони використовують невеликі швидкісні катери з великокаліберними кулеметами.

А Дніпровська військова флотилія фактично існувала зі значеними перервами з XVIII сторіччя, остання участь у бойових діях - Друга світова війна, під час якої флотилія забезпечувала форсування, здійснювала десантні операції та перевезення вантажів.

Читайте також: У РФ "Іскандери" вже розсипаються у повітрі: чергове свідчення ненадійності "аналоговнетної" зброї потрапило на відео