xcounter
#

Роту БМПТ "Терминатор" введуть до штату танкової дивізії Росії: до яких наслідків для військ це призведе

7814
БМПТ "Терминатор"
БМПТ "Терминатор"

Рота БМПТ "Термінатор" до 1 грудня 2021 р увійде до 90-ої танкової дивізії (ТД) Центрального ВО за підсумками випробувань

Defense Express вже відгукувався на тему БМПТ, але тоді ще йшли випробування способів їх застосування. Зараз же МО та ГШ РФ ухвалили щодо них рішення (проміжне, але важливе). Які наслідки для СВ Росії це матиме – у матеріалі Defense Express.

У 2021 р на базі 90-ої ТД випробовувалась рота БМПТ. Було вивчено їх характеристики, апробовано нові способи застосування, проведене дослідницьке навчання. Командувач ЦВО А. Лапін зробив заяву, що "БМПТ – дуже ефективна, рівних за вогневою потужністю за таким класом цій машині немає".

Читайте також: Армія РФ отримала вісім бойових машин підтримки танків "Терминатор" через 19 років після розробки

Роту з 9 БМПТ буде введене у штат до 1 грудня у один з танкових полків 90-ої ТД, а у червні 2022 р будуть проведені більш масштабні навчання та досліджено можливості застосування б-ну БМПТ.

Також будуть досліджені можливості роти БМПТ для мотострілецького полку. Лапін стверджував, що "ця техніка буде успішно виконувати бойові завдання у загальновійськовому бою та відповідно до сучасних вимог, як найбільш ефективний вогневий засіб не лише підтримки танків, а й для вирішення широкого спектру завдань у горах та населених пунктах".

БМПТ було поставлено у 90-ту ТД у грудні 2020 р лише для дослідної експлуатації та освоєння. Це багатоцільова бойова гусенична машина вогневої підтримки, що має потужне озброєння та броньовий захист, сучасні прилади управління вогнем та високу маневреність. Машина здатна вражати піхоту, танки та БМП, спільно з ППО СВ вести боротьбу з вертольотами та літаками, що летять на малій висоті та швидкості.

Отже, МО та ГШ поки що визначилися у тому, що до танкових полків ТД (а може й МСД) увійде по роті з 9 БМПТ. Число 9 говорить про те, що у роті ймовірно буде 3 взводи по 3 БМПТ, та застосовуватися рота може не у повному складі (немає машини командира роти), а повзводно надаватися трьом танковим б-нам, а у них – ротам на напрямку головного удару.

Але швидше за усе, рота БМПТ може надаватися 1 б-ну на напрямі головного удару, а там її взводи надаватимуться танковим ротам. Однак, МО та ГШ поки не визначилися у можливості застосування б-ну БМПТ (у танковому полку, дивізії чи армії?), та роти БМПТ у мотострілецькому полку. Експерименти продовжаться у 2022 р, та від них залежатиме потреба СВ у БМПТ.

У 90-й ТД випробовувалися БМПТ на базі танка Т-90А. Її озброєння: 2 30-мм гармати 2А42, 7,62-мм кулемет ПКТМ, 4 ПТУР «Атака», 2 гранатомети АГ-17Д. Екіпаж БМПТ 5 осіб та ціна понад 5 млн дол.

При випробуваннях були виявлені не тільки її переваги (сучасна СУО та системи розвідки, спостереження, цілевказівки, багатоканальне гарматно-кулеметне та гранатометне озброєння, великі б/к гармат, сильна броня корпусу), а й недоліки (малий калібр гармат та гранатометів, малі кути наведення модуля озброєння та гранатометів, слабке бронювання модуля озброєння, малий б/к ПТУР, відсутність КАЗ, відсутність РЛС, що не дасть ефективно застосовувати БМПТ для ППО, відсутність піхоти, а головне – висока вартість БМПТ на базі Т- 90А).

БМПТ
БМПТ "Терминатор" на Красній площі в Москві

Але МО замовило у 2021 р партію БМПТ на базі Т-72Б, де з озброєння БМПТ було виключено 2 гранатомети АГ-17Д, а з екіпажу – 2 особи. Ціна такої БМПТ – 1,5-2 млн. дол. (найдешевший варіант), й мабуть, це стало головним аргументом при її виборі для замовлення.

У Росії на складах зберігається тисячі Т-72Б та переробка їх у БМПТ, мабуть, вважалася оптимальним рішенням для МО. Це відповідає й тенденції на модернізацію танків та БМП у ЗС Росії замість закупівлі нового озброєння. А БМПТ на базі танків серії Т-90 взагалі не може випускатися. Їх лише 600 од., й вони за планом будуть модернізовані у Т-90М.

На майбутнє надходження БМПТ у танкові полки опосередковано вказує й заміна у цих полках мотострілецьких б-нів (34 БМП) на роти (10 БМП). БМПТ, певне, покликані замінити частину БМП.

Потрібна кількість БМПТ при створенні рот БМПТ може становити:

• у 2 ТД (у кожному Тп) зараз – 45, за штатом 54 од.;

• у 2 ТД та 9 МСД (у кожному Тп) зараз – 99, за штатом – 108 од.;

• у 2 ТД та 9 МСД (у кожному Тп та МСп) зараз – 288, за штатом – 369 од.

Якщо ж буде вирішено впровадити роти БМПТ у «важкі» бригади та військові бази (18 ОМСбр, 2 ОТбр та 4 ВБ), то потрібно ще 216 БМПТ. Тобто. загальне замовлення на БМПТ може становити 45, 369 та навіть 585 од. Воно залежить від рішення військового керівництва РФ.

БМПТ
БМПТ "Терминатор" збройних сил Казахстану

Але надійдуть вони у війська дуже нескоро – поки обидва танкові заводи РФ зайняті модернізацією танків Т-72Б, Т-80БВ та Т-90А у Т-72Б3М, Т-80БВМ та Т-90М. Щороку модернізується близько 200 танків, але потреби у них при формуванні нових дивізій дуже великі.

Тим не менш, впровадження рот БМПТ у танкові та тим більш – мотострілецькі полки СВ Росії є безперечною загрозою для України (та інших країн) й потребує адекватної відповіді.

Олексій ЯРОВИЙ, спеціально для Defense Express

Читайте також: ​В Росії недороблену "Армату" вже намагаються перетворити на "Терминатор"