xcounter
#

РФ дивно нагадала про К-16 "Бумеранг", що досі на випробуваннях

5516
БТР К-16 на шасі "Бумеранг", ілюстративне фото довоєнних часів
БТР К-16 на шасі "Бумеранг", ілюстративне фото довоєнних часів

Що наразі зрозуміло про цю машину, і чи вносили росіяни зміни в її конструкцію

У відкритому доступі з'явилась фотографія, яка демонструє російську бронемашину К-16 "Бумеранг" на випробуваннях. Місце і час проведення таких тестів, і відповідно – коли було зроблено знімок, не повідомляється. Можливо, це один із етапів державних випробувань цієї машини, завершення яких РФ запланувала на кінець 2023 року.

Незалежно від того, де, коли і як було зроблено цей знімок, він привертає увагу як мінімум через два моменти. Перший – тут ми бачимо рашистську бронемашину "Бумеранг" у доволі рідкісній модифікації К-16 (тобто БТР).

Читайте також: У ЗСУ засвітилась модернізація БМП з новим бойовим модулем
Бронетранспортер К-16 "Бумеранг" на випробуваннях, осінь 2023 року, зображення з відкритих джерел

Другий – до цього згадки про "Бумеранг" у відкритому доступі були в березні 2023 року, коли РФ стверджувала про начебто перекидання цих бронемашин на фронт. Хоча, як бачимо, російський "Бумеранг" досі не вийшов із стадії державних випробувань.

Такий спосіб росіян "нагадати" про свій "Бумеранг" можна назвати дещо дивним. Бо знімок явно зроблено ще влітку, або на початку осені, а у відкритому доступі він почав циркулювати лише зараз. Більш того – останні згадки про "Бумеранг" у рашистських ресурсах датуються взагалі квітнем 2023 року, саме коли і було заявлено плани завершити до кінця поточного року держвипробування машин в обох версіях – К-16 (бронетранспортер) і К-17 (колісна бойова машина піхоти).

Рашисти перекидають залізницею в невідомому напрямку свої К-17 "Бумеранг", березень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Водночас, якщо ми ще раз уважно приглянемось наведеного знімку К-16 на випробуваннях, то побачимо, що деякі конструктивні зміни в корпусі "Бумеранга" таки відбулись.

Ймовірно, була нарощена носова частина цієї машини, і це було пов’язано із заміною силової установки, яка розміщується саме у передньому, моторному відсіку. І тут вкотре варто пригадати той епізод, коли під час підготовки на 9 травня 2020 року К-17 "Бумеранг" буквально задимів, і не зміг зрушити з місця.

Цікаво, що росіяни продовжують роботи по "Бумерангу" навіть і після того, як наприкінці серпня 2023 року була презентована бронемашина БТР-22 або ж БТР-82А ("усовершенствованный"), яка взагалі позиціонувалась як "бюджетний аналог" того самого "Бумерангу".

Рашистський БТР-82А ("усовершенствованный"), він же БТР-22 на експозиції форуму "Армия-2023", серпень 2023 року, фото з відкритих джерел

Хоча можливо, цей проект БТР-22 слід сприймати скоріше як спробу реінкарнації БТР-87, який має замінити собою БТР-82А в лавах армії РФ.

Якщо ж говорити про характеристики бронетранспортера К-16 "Бумеранг", то вони виглядають так:

  • бойова маса – 22 тонни;
  • заявлена швидкість ходу – до 100 км/год по шосе, до 50 км/год по грунту;
  • екіпаж та десант – 3 особи + 8 осіб;
  • озброєння – дистанційно керований модуль із 12,7 мм кулеметом "Корд".
БТР К-16 на шасі "Бумеранг", ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Чеська Tatra Trucks веде перемовини про тисячі вантажівок для ЗСУ – ЗМІ