xcounter
#

Поляки раптом згадали, що росіяни хотіли повернути МиГ-27, і це дуже показово

163630
Російський МиГ-27, архівне фото з відкритих джерел
Російський МиГ-27, архівне фото з відкритих джерел

Бо це демонструє, як зараз у Польщі можуть сприймати свою найбільшу загрозу зі Сходу

Польський портал Defence24 видав доволі об’ємний огляд про перебіг війни в небі над Україною, починаючи від 24 лютого 2022 року. На цей текст варто звернути увагу не стільки для пригадування й так відомих нам подій, як скоріше для того, щоб побачити, як зараз самі поляки оцінюють спроможності РФ для війни у повітрі.

Публікація цього огляду відбулась 22 грудня цього року, тобто за тиждень до епізоду, коли російська ракета під час масованого удару по Україні 29 грудня 2023 року влетіла у повітряний простір Польщі на кілька годин, і самі поляки та військові інших країн НАТО з цим нічого не змогли зробити. Повністю цей огляд можна прочитати за цим посиланням.

Читайте також: А як над Грузією в 2008 році збили російський Ту-22М3, і який застосували ЗРК
Виробництво Су-34, ілюстративне фото довоєнних часів

Ми же з нього виділимо найбільш важливі концептуальні моменти. Для початку, автори Defence24 роблять для себе висновок, що армійська й тактична авіація "ВКС РФ" може відіграти значну роль в наступальних операціях армії РФ, які можуть відбутись в 2024 році. Але мовляв, це не дасть російським загарбникам необхідної переваги, і скоріше знову поставить перед рашистами проблему з високим рівнем втрат, які не здатен покрити їх ВПК.

Також цікаво, що за оцінками авторів Defence24, за 2 роки повномасштабної війни російська "оборонка" зуміла поставити лише 27 нових бойових літаків та 8 ударних вертольотів. По літакам оцінка поляків вцілому співпадає із заявами рашистів, але от по гелікоптерам – в рази менше від заяв росіян, котрі стверджували, що начебто здатні робити по 15-20 Ка-52 на рік.

Рашистські Ка-52 на виробничому майданчику завод "Прогресс", ілюстративне фото довоєнних часів

Втім, далі за текстом можемо побачити, що автори огляду дуже своєрідно поводяться з даними, які стосуються російського потенціалу для війни в повітрі.

Для початку, автори Defence24 пишуть, що рашисти за час повномасштабної війни втратили "від 70 до 298 літаків" та "від 70 від 286 гелікоптерів", де "нижня оцінка опирається на дані від Oryx, а верхня – офіційні дані від військового керівництва України". Але раз на то пішло, Генштаб ЗСУ наводить дані, за якими РФ втратила уже 329 літаків та 324 гелікоптерів.

Далі автори Defence24 без необхідної деталізації просто пригадують, що циркулювали дані про наміри росіян взагалі розконсервувати МиГ-27. Мовляв, навіть якщо ця історія нічим не завершилась, це свідчить про складне становище "ВКС РФ".

Російський МиГ-27, архівне фото з відкритих джерел

Але справедливості заради, фрагментарні дані про начебто плани росіян повернути в стрій МиГ-27, зняті з озброєння ще в 1997 році, циркулювали лише в липні 2022 року в окремих українських пабліках, і розвитку це не здобуло.

Зі сторони поляків виглядало дивним пригадувати в грудні 2023 року дані ще з літа 2022 року, які так і не були підтверджені. Що заодно демонструє, як зараз в Польщі сприймають свою найбільшу загрозу зі Сходу.

Читайте також: Що це за варіант Х-101, який вміє пускати теплові пастки