xcounter
#

Норвегія готується до наземних боїв із РФ та купує самохідні мости на шасі Leopard 2

1855
Танки Leopard 2 армії Норвегії, фото ілюстративне
Танки Leopard 2 армії Норвегії, фото ілюстративне

Північний флот РФ як окремий воєнний округ демонструє готовність до бойових дій на суші, Норвегія як "північний фланг" НАТО готується гідно зустріти загрозу

У 2019 році збройні сили Норвегії та німецький оборонний концерн уклали контракт вартістю 54 мільйона доларів на поставку шести самохідних мостів Leguan, котрі базуються на шасі танка Leopard 2. На днях норвезька армія отримала перший із шести самохідних мостів Leguan. Про це йдеться в публікації порталу Army Recognition.

Перший самохідний міст Leguan на шасі Leopard 2, який отримала армія Норвегії, фото з відкритих джерел

Відомо, що усі ці машини мають бути поставлені норвезькій армії до 2024 року, та прийти на заміну мостоукладчикам NM190, що базуються на шасі танка Leopard 1.

Читайте також: Норвегія шукає заміну своїм Leopard 2A4, можливо купить південнокорейський K2 Black Panther

У вартість контракту включена також поставка тренажера, який має економити моторесурс реальних машин для підготовки екіпажів для Leguan.

Перший самохідний міст Leguan на шасі Leopard 2, який отримала армія Норвегії, фото з відкритих джерел

Інженерна машина Leguan може розгортати міст довжиною 26 метрів, що може витримати навантаження до 72 тонн, тобто такий міст може витримати основний бойовий танк Leopard 2.

Виходить таке співвідношення: армія Норвегія матиме шість новітніх мостоукладчиків та 32 новітні танки, що мають бути поставлені після 2025 року, тобто – один самохідний міст на п’ять основних бойових танків.

Танки Leopard 2A4NO армії Норвегії, фото ілюстративне

Також відомо, що армія Норвегії замовила польсько-американському концерну Zremb Group поставку 11 "важких тактичних мостів" вартістю 6 мільйонів доларів, котрі також можуть витримати бойову машину, еквівалентну за масою танку Leopard 2.

РФ постійно нарощує градус загрози на "північному флангу" НАТО. Відповідно, збройні сили Норвегії також готуються до бойових дій на суходолі. Сценарій таких дій допускає, що цивільна транспортна інфраструктура може бути зруйнована, тому норвезькій армії потрібні свої самохідні мости для оперативного перекидання військ.

Танк Leopard 2A4NO армії Норвегії під час навчань НАТО в Латвії, 2017 рік, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Норвегія до кінця 2021 року спише всі свої F-16, щоб продати ці літаки Румунії