xcounter
#

Міноборони Японії замовило новітні протикорабельні ракети із дальністю 2000 км та гіперзвукову зброю

Макет крилатої ракети з дальністю 2000 км від Kawasaki Heavy Industries (фото: TechNews)
Макет крилатої ракети з дальністю 2000 км від Kawasaki Heavy Industries (фото: TechNews)
2896

Нова зброя має вирішити для Японії задачу з оборони судноплавства та унеможливлення десантних операцій, але вочевидь не тільки це

Японія кардинально підійшла до питання посилення своєї обороноздатності й замовила розробку протикорабельної ракети надвеликої дальності у 2000 км. Про це офіційно повідомило міноборони країни, зазначивши, що головним виконавцем обрано Kawasaki Heavy Industries. Роботи із розробки ракети розраховані на період з 2023 по 2027 рік.

Макет цієї протикорабельної ракети Kawasaki Heavy Industries демонструвала у березні цього року на виставці DSEI Japan 2023. Відповідно до нього, ракета, яка поки має назву "Протикорабельна ракета оборони островів", повинна бути виконана із широким застосуванням технологій малопомітності та оснащена одночасно радіолокаційною та тепловою головкою самонаведення. Двигун, який призначений для ракети - малорозмірний KJ300 вагою 90 кг та тягою 450 кгс.

Читайте також: Українська ракета на понад 1000 км: на скільки реально та що дозволить зробити

Протикорабельна ракета оборони островів
Протикорабельна ракета оборони островів (фото: Naval news)

Вага бойової частини ракети не зазначається, але у планах оснащувати ракету не лише бойовою частиною, а модулем радіоелектронної боротьби, а також сенсорами для проведення розвідувальних місій. Також ракета має розвинені аеродинамічні поверхні із розміщенням повітрозабірника знизу та доволі тісне компонування.

Протикорабельна ракета оборони островів

Бажання отримати ракету такої дальності у Японії цілком зрозуміло, бо реальна географія країни із територіальними водами та виключними економічними зонами виглядає наступним чином:

Територія Японії
Японські води та виключні економічні зони (інфографіка: IILSS)

Але коли мова йде про найбільш віддаленні острови, то з протикорабельною ракетою із дальністю 2000 км їх стає можливим захистити з основної території країни.

Також настільки велика дальність ракети дозволяє створити зону ураження, яка буде небезпечна для авіаносців противника. А враховуючи те, що перетворення такої протикорабельної ракети у ракету для ураження наземних цілей не буде становити значної складності, то Японія отримає й доволі важливу можливість завдання далекобійних ударів по територіях будь-якого гіпотетичного противника у регіоні.

Хоча над цією задачею також буде працювати Mitsubishi Heavy Industries, яка отримала два контракти на розробку гіперзвукових ракет наземного базування та керованих "плануючих" ракет. Обидва проекти розраховані на реалізацію на рівні 2030-х років.

Відносно гіперзвукової зброї мова йде про повноцінну розробку із прямоточним гіперзвуковим повітряно-реактивним двигуном, а не ракету, яка може досягати гіперзвукової швидкості. Й такий двигун має бути готовий вже до 2026 року.

Макет ракети з ГППРД (фото: jwing)

Таким чином Японія створює справжній ракетний щит, який покликаний захистити свою територію, при цьому з точки зору економічності є доволі ефективним.

Всі ці засоби розраховані на те, щоб базуватися на основній території країни, на відміну від альтернативного шляху зі створенням надпотужного флоту, який мав би "тягатися" з китайським. А він вже за кількістю кораблів формально обійшов ВМС США - понад 350 військових кораблів проти менше 300.

Читайте також: Як Іран отримує від РФ літаки Су-35 в обмін на Shahed-136 "поштучно" (фото)