xcounter
#

Кремль знову блефує та "світить" ядерний "Посейдон" на супутникових знімках

1817
Атомна субмарина "Белгород", збудована як носій "Посейдонів", фото ілюстративне
Атомна субмарина "Белгород", збудована як носій "Посейдонів", фото ілюстративне

Мета нової пропагандистської акції росіян – приховати, що вони так і не змогли збудувати необхідну інфраструктуру для застосування своєї ядерної "чудо-зброї". І заодно натякнути, що об’єктом для застосування "Посейдонів" можуть стати не США, а Японія

Світ вцілому та Захід як його частина зараз переживають непростий період. США як лідер "колективного Заходу" поки що відмовився від експансіонізму і ставки на воєнну силу; 46 Президент США Джозеф Байден уже неоднократно вказав у своїх промовах, що його країна тепер опиратиметься на інструменти "м’якої сили".

Очевидно, що таким тимчасовим ослабленням Заходу намагаються скористатись інші геополітичні гравці. І змагання таке лишається в площині пропаганди.

Читайте також: Як Росія застосує новий 14-й бригадний комплект ОТРК "Искандер-М": аналіз Defense Express
Одна із улюблених "забавок" російських пропагандистів - лякати, що російський ВМФ може перерізати підводні комунікації, що забезпечують фінансові операції Заходу

Далі варто окреслити один нехитрий механізм, яким користуються російські пропагандисти.

Західний профільний ресурс фіксує факт нової загрози від РФ – так як це профільний ресурс, пояснення загрози може бути недостатньо об’ємним, але доволі гострим, щоб потрапити на шпальти відомих ЗМІ – західні ЗМІ передруковують та коментують новину про нову загрозу від РФ в своєму ключі – російські пропагандисти на своїх ресурсах безпідставно починають писати про власний тріумф.

Атомна торпеда "Посейдон" - улюблена "іграшка" пропагандистів РФ

А тепер нарешті перейдемо до предмету нашої розмови. Портал US Naval Institute 31 серпня цього року виклав публікацію, у якій йшлось, що на одному із супутникових знімків російського Северодвінска був помічений корабель спеціального призначення "Академик Александров", на палубі якого були розміщені мінімум два атомні підводні апарати "Посейдон", призначені для ролі носія ядерної зброї.

А уже 3 вересня цього року російський пропагандистський ресурс "Новости ВПК" написав, що начебто "Росія налякала Захід своїми торпедами "Посейдон"".

Саме цей супутниковий знімок і став причиною нового ажіотажу. Окрім корабля "Академик Александров" з "Посейдонами" можемо також побачити атомний крейсер "Адмирал Лазарев", модернізація якого триває ще з 2013 року. І також - атомний підводний крейсер Тк-208 "Дмитрий Донской", що виступає як "парадний екземпляр" та платформа для випробувань новітніх балістичних ракет

На перший погляд, так і можна зробити висновок – якщо росіяни мають як мінімум дві атомні торпеди, котрі вантажать на корабель спеціального призначення, то це значить, що Кремль ствоює нову пряму воєнну загрозу для Заходу, бо ж "Посейдон" призначений для атаки таких крупних об’єктів, як то військово-морські бази чи морські торгівельні порти. Але якщо введемо деякі "фонові дані", картина стане зовсім іншою.

Корабель "Академик Александров", фото ілюстративне

Наприклад, корабель "Академик Александров" входить до складу Північного флоту РФ та належить до проекту 20183 – формально, океанський гідрографічний корабель, що може доставляти і воєнні вантажі. Але ж росіяни могли обрати для такої місії й інші два кораблі, однотипні "Академику Александрову" - "Звездочка" проекту 20180, формально – океанське буксирне судно, та "Академик Ковалев" проекту 20180ТВ, формально – "морський транспорт озброєнь".

Окремі російські ресурси стверджують, що корабель Північного флоту РФ "Звездочка" також є "морським транспортом озброєнь"

Відповідно, у випадку з "Посейдонами" корабель "Академик Александров" має доволі вузьке завдання – доставити ці "чудо-торпеди" у нове місце базування. Куди саме? Очевидно, що на одну із баз Тихоокеанського флоту РФ: у квітні 2021 року були повідомлення, що атомна субмарина "Белгород", збудована саме як носій "Посейдонів", після завершення випробувань перейде служити на Тихий океан.

Ходові випробування російської атомної субмарини "Белгород" почались у липні 2021 року

Кому саме Кремль в Тихоокеанському регіоні може погрожувати "Посейдонами"? На перший погляд,відповідь очевидна – це США. Тим більш що у червні 2021 року Тихоокеанський флот РФ проводив навчання поблизу Гавайських островів.

Але якщо згадати, що "Посейдон" - це зброя скоріше "стратегічного шантажу", то об’єкт для такої зброї може бути й іншим – Японія, флот якої чисельно переважає над Тихоокеанським флотом РФ, і з якою в РФ тліє територіальна суперечка за Курильські острови.

На цій інфографіці росіяни зображають, як має виглядати наступний носій "Посейдонів" - атомна субмарина "Хабаровск"

Ядерні "Посейдони" вантажили на борт корабля "Академик Александров" саме в акваторії російського кораблебудівного підприємства "Звездочка" в Сєвєродвінску, а не на одній із баз Північного флоту РФ.

І це також означає, що всупереч усьому блефу про "ядерний попіл", росіяни так і не змогли розбудувати адекватну інфраструктуру для зберігання і застосування своєї атомної "чудо-зброї", і свою воєнну слабкість намагаються компенсувати витрачанням грошей на пропаганду.

А поки Кремлю тільки лишається тішитись тим, що в нього є такі "іграшки" зі статусом "найбільших у світі" - атомний крейсер "Петр Великий" та субмарина проекту 941 "Дмитрий Донской"
Читайте також: Флот закритого моря: чи зможе Путін для війни проти України задіяти Каспійську флотилію