xcounter
#

Якщо рашисти з "Придністров’я" підуть на Кишинів, чим зможе відповісти Молдова

17385
Навчання армії Молдавії, фото ілюстративне
Навчання армії Молдавії, фото ілюстративне

Якщо Кремль дасть команду атакувати, Молдова не зможе самостійно стримати навалу рашистів. Тому Кишинів буде вимушений просити воєнної допомоги, в України чи Румунії

Сьогодні зранку трапилось одразу дві події, котрі посилюють переконання, що Кремль хоче відкрити проти України "другий фронт" з "Придністров’я". Перша – орки нанесли повторний удар по мосту через Дністровський лиман, руйнування якого може "ізолювати" південь Одещини від іншої території України.

Друга – силовики невизнаної "ПМР" заявили, що начебто відбулась перестрілка в районі Ковбасної, поблизу кордону з нашою державою, біля складів із озброєнням та боєприпасами – "залишок" ще від 14-ої радянської армії.

Читайте також: Ватажок "ПМР" звинуватив Україну у "терактах": які сили армії РФ у Придністров'ї і чи достатньо їх для удару
Навчання проксі-сил "ПМР", ілюстративне фото з відкритих джерел

Але тут не можна виключати варіант, що Кремль хоче атакувати з "Придністров’я" не тільки південні райони України, але й послати свої війська в наступ на Кишинів. Якщо припущення про те, що Кремль хоче затягнути Молдову в "воронку конфлікту" вірне, було б добре розуміти співвідношення сил у сторін.

Defense Express уже розповідав, що армія РФ у "ПМР" може сформувати максимум дві БТГр, у розпорядженні яких формально є до 100 одиниць бронетехніки та близько 15 вертольотів типу Ми-8 та Ми-24. І що проксі-формування самої "ПМР", боєздатність яких викликає сумніви, формально мають до 7 тисяч "багнетів", до 40 танків Т-64/Т-72, близько 30 одиниць БМП-1, близько 100 БТР-60/70 та до 40 одиниць РСЗВ БМ-21 "Град".

Навчання проксі-сил "ПМР", ілюстративне фото з відкритих джерел

Тепер давайте проаналізуємо сили у розпорядженні Молдови. І тут нам в поміч The Military Balance за 2021 рік. Збройні сили Молдавії налічують 5,15 тисяч осіб, заявлено ще 58 тисяч "багнетів" у резерві.

Сухопутні війська молдавської армії налічують 3250 осіб, котрі формально зведені в чотири піхотних бригади. Молдавське військо – мабуть єдине у Східній Європі, що не має танків, є лише легка бронетехніка – 81 бронетранспортер TAB-71 (румунського виробництва), 60 одиниць МТ-ЛБ, 44 одиниць БМД-1, 13 одиниць БТР-80 та 9 одиниць БТР-Д. Протитанкові засоби -37 гармат МТ-12 "Рапира", ПТРК "Фагот" та самохідні комплекси "Конкурс".

Навчання армії Молдавії, фото ілюстративне

Самохідна та реактивна артилерія – 11 систем "Ураган", 9 САУ "Нона-С", 31 гаубиця Д-20 та 21 гаубиця "Гиацинт-Б" калібру 152 мм, 17 гармат М-30 калібру 122 мм, 132 міномети калібрів 82 мм та 120 мм. Засоби армійської ППО – 11 зенітних гармат С-60 калібру 57 мм та 28 установок ЗУ-23-2.

Як не дивно, формально Молдова має і власні ВПС та протиповітряну оборону, чисельність яких – більш ніж символічна. Мова про усього три ЗРК С-125, 2 літаки А-2 та шість вертольотів Ми-8. Ті шість МиГ-29, які Молдова начебто відмовилась продати Україні для розбірки на запчастини – у зведенні The Military Balance відсутні.

Навчання армії Молдавії, фото ілюстративне

Очевидно, Молдова не буде здатна самостійно впоратись із навалою рашистів, якщо Кремль дасть команду своїм оркам з "ПМР" йти на Кишинів. В такому разі Молдова буде вимушена просити допомоги в Румунії чи України.

Але тут не варто забувати і такий момент – в рамках навчань "Сі Бриз-2021" влітку минулого року відпрацьовувався наступний сценарій: якщо рашисти атакують з "Придністров’я" південь Одещини, то Молдова також надає воєнну допомогу Україні. Бодай символічну, хоча б один взвод піхотинців.

Молдавські військові, що були учасниками навчань "Сі Бриз-2021" влітку минулого року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Румунія готова давати Україні радянську зброю: що можуть отримати ЗСУ