xcounter
#

Як вести "тотальну рейкову війну" на окупованих територіях - загальна інструкція

Залізниця для ворога - критично важлива транспортна артерія
Залізниця для ворога - критично важлива транспортна артерія
6051

Якщо коротко - в рамках "рейкової війни" ми не радимо намагатись пустити під укіс ворожі ешелони, ми радимо пошкоджувати дроти та світлофори, що є частиною системи управління залізницею. А ось чому ми так радимо – пояснюємо далі, ось у цьому тексті

Написати таку інструкцію нас спонукала така подія – учора радник голови Офісу Президента Олексій Арестович закликав українців до "тотальної рейкової війни" на окупованих територіях.

Такий заклик спровокував хвилю "народної творчості" в соцмережах, зокрема - що в рамках такої "рейкової війни" потрібно взагалі підривати або ворожі ешелони, або колії. Такі поради можуть виявитись по-своєму небезпечні для рядових користувачів соцмереж - бажання прислужитись Батьківщині не означає автоматичне уміння користуватись вибухівкою або пускати ешелони під укіс.

Читайте також: І під хмарами, і вночі: Україна слідкуватиме за ворогом "очами" закордонних супутників з SAR

Тому ми вирішили дати свої поради для ведення "рейкової війни" тим людям доброї волі, що за різних обставин опинились на окупованих територіях, хочуть завдати максимальної шкоди ворогу, але не мають спеціальних умінь.

Де робити?

В поточних умовах вести "рейкову війну" доцільно на дуже обмеженому переліку магістралей:

  1. Мелітополь-Новоолексіївка – Вадим (крайня станція на межі з тимчасово окупованим Кримом),
  2. Херсон-Новоолексіївка-Вадим;
  3. Валуйки- Куп’янськ (в Харківській області).
рейкова війна Україна
Райони, де доцільно проводити "рейкову війну", слід зауважити, що чим глибше у тил противника - тим меньш пильні окупанти

У своєму оригінальному зверненні Арестович назвав також магістралі Гомель-Київ та Брянск-Київ. Схоже, тут варто бути точнішими у вказівках. Магістраль Гомель-Київ йде через Чернігів, оборону якого стійко утримують ЗСУ. Напрямок Брянск-Київ йде через прикордонну станцію Хутір-Михайлівський і далін на Конотоп, оборону якого стійко утримують ЗСУ та тероборона.

Що робити?

Якщо мислити "військовими" аналогіями - на сучасній залізниці треба бити саме по системам управління, елементами яких і виступають дроти та світлофори (на професійній мові залізничників це називається система СЦБ - "сигналізація-централізація-блокування").

рейкова війна Україна
Без системи світлофороів потяги окупантів - встануть

Тим більш, коли із ладу виходить СЦБ, це вганяє в ступор залізничників усіх пострадянських країн, у тому числі - військовослужбовців залізничних військ РФ.

На випадок паралічу СЦБ в залізничних військах країни-агресора напрацьований такий алгоритм - через 500-1000 метрів ставити своїх регулювальників з раціями, і машиністам в локомотивах також давати рації для зв’язку. Так російські окупанти наприклад працюють на магістралях в окупованій Абхазії. Але наскільки згубним для російських окупантів буде такий варіант роботи - можна навіть не пояснювати.

Тому необхідно палити "коктейлями Молотова" усі можливі дроти, прокладені на землі біля насипу залізничних колій. Дроти систем на залізницях горять прекрасно, із-за технічних неполадок, або ж "із-за втручання сторонніх осіб в роботу залізничного транспорту".

Насамперед треба виводити дроти та блоки, що розташовані біля світлофорів та ведуть напряму до колій та стрілок.

рейкова війна Україна
Нищити потрібно дроти, які йдуть до рейок та "ящики" біля світлофорів, просто розбити світлофор - не допоможе

Не радимо намагатись пошкодити контактну мережу залізниці – дроти над коліями, підвішені над опорами.

УВАГА! Спроба рубати може привести до ураження струмом.

Якщо намагатись зачепити дріт інструментом із землі - можна отримати ураження струмом. Якщо намагатись зняти із опори - це процедура тривала, солдати окупанта можуть встигнути відреагувати.

Кому робити?

В своєму оригінальному зверненні Арестович підкреслив, що у "рейковій війні" краще брати участь 1) тим, хто реально відчуває готовність діяти в умовах, коли противник посилено охоронятиме залізниці, і 2) колишніх або чинних працівників залізниці, які точно знають – що, де і як треба псувати на сталевих магістралях.

Але думаємо, що у такій "рейковій війні" (що там гріха таїти) напевне зможе взяти участь й інша категорія громадян. Натякнемо так: за інтегрованим звітом "Укрзалізниці" (сторінка 123) в 2019 році було 579 випадків крадіжок та пошкоджень колії та сигналізації, із-за чого в дорозі було затримано 1369 поїздів, у 2020 році – 338 випадків, із-за чого було затримано в дорозі 635 поїздів.

Чому не варто намагатись пускати під укіс ворожі ешелони?

Є і технічний аспект. У соцмережах зараз звучить багато порад в стилі "робити накладки на рейки" або ж "підривати рейки", щоб пустити поїзд під укіс. Такі поради намертво застрягли в реаліях Другої світової, і зараз точно не допоможуть.

Бо під час Другої світової війни довжина ешелону була максимум 20-30 вагонів, а маса - до 1500-2000 тонн. Зараз же ешелон може мати до 54 вагонів мінімум, а маса – мінімум 4-5 тисяч тонн, і таку махіну під укіс пустити повністю - технічно у рази складніше та потребує спеціальної підготовки.

Врешті, що ремонт пошкоджених колій, що ремонт пошкодженої СЦБ у залізничників (або залізничних військ РФ) може займати однаковий час - близько півдоби-доба. Тому тут точно варто обирати варіант, що вимагає меншої затрати зусиль.

Окрім того, на сучасній залізниці рейка має довжину мінімум 25 метрів. Тому щоб її зняти - потрібні зусилля одразу декількох людей, та інструмент, що може бути лише в залізничників.

Бонус

Допустимо, Ви - на окупованій території, і вдалось непомітно підікрастись до ворожого ешелону. Як в такому випадку можна просто та ефективно зашкодити ворогу?

Відповідь - знищити шланг повітряводу, що висить під зчепом між вагонами.

шланг повітряводу рейкова війна
Шланг повітряводу

Якщо пошкодити такий шланг, вагон не зможе гальмувати, і це ймовірно може призвести якраз до аварії ворожого ешелону.

Читайте також: ССО піймало у засідку командування 35-ої армії РФ (відео)