xcounter
#

Як розвідка та БПЛА зекономили снаряди для ЗСУ та прискорили утилізацію рашистів

8435
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь з гаубиці M777, фото з відкритих джерел
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь з гаубиці M777, фото з відкритих джерел

Початковий розрахунок був на рівні 100 тисяч боєприпасів, фактична витрата виявилась утричі меншою

The Washington Post опублікувало великий текст про те, як Збройні Сили України відвоювали у рашистів Харківщину та Херсонщину протягом вересня-листопада 2022 року. Автори видання опитала понад 30 учасників цих подій, щоб скласти повну картину подій.

Один з найцікавіших моментів, який варто взяти звідти – як ЗСУ "маневрували" артилерією для контрнаступу в Харківській області на початку вересня 2022 року . Зокрема, можемо прочитати такі деталі.

Читайте також: Чи зможуть країни НАТО наростити випуск 155-мм боєприпасів чи снарядний голод стане глобальним
Погром рашистів на Харківщині, вересень 2022 року, фото – Арсен Федосенко

Як виявилось, щоб забезпечити звільнення Слобожанщини, ЗСУ перекидали "деякі з найбільш цінних західних систем озброєння" з інших "гарячих точок" 1300-кілометрового фронту боїв проти рашистів. Зокрема, до кожної з бригад, що мали йти в наступ, була придані артилерійські групи в складі "не менше 8" гаубиць M777, котрі в деяких випадках прибували лише за ніч до початку атаки.

Окрім того, підрозділи розвідки в складі бригад отримали додаткові безпілотники, щоб наші бійці могли точніше визначати координати цілей рашистів. І відповідно – економити боєприпаси під час наступу.

Артилеристи ЗСУ опановують гаубиці M777, травень 2022 року, фото з відкритих джерел

Можливо, словосполучення "снарядний голод" як мінімум частково підходить для оцінки ситуації напередодні контрнаступу ЗСУ на Харківщини восени минулого року.

Автори The Washington Post наводять оцінку начальника відділу підготовки ракетних військ та артилерії ЗСУ генерал-майора Андрія Малиновського про те, що за початковими розрахунками для забезпечення контрнаступу було потрібно 100 тисяч снарядів. При тому що на той момент в розпорядженні наших військових було "декілька десятків тисяч" снарядів, які можна було використати для наступальних дій проти росіян.

Гаубиця M777 та снаряди калібру 155-мм до неї, ілюстративне фото з відкритих джерел

Втім, по факту за 5 днів наступу наша артилерія використала усього 32,5 тисяч снарядів.

Досягти такої "економії" вдалось зокрема за рахунок точнішого наведення, яке відбувалось так: ЗСУ визначали типи найбільш пріоритетних цілей ворога, США давали цілевказівки завдяки "своєму обширному апарату геопросторової розвідки".

Знищений ударом ЗСУ в серпні 2022 року склад боєприпасів армії РФ в Куп'янську, фото - "Диванно-штурмовая бригада", дата публікації - 25 вересня 2022 року

Але схоже, що зекономити снаряди нашим артилеристам під час контрнаступу на Харківщині допомогла також напрочуд вдала стрільба систем M270. Які за декілька годин до початку руху наших військ вперед відкрили "нещадний вогонь" по пунктам управління, складам боєприпасів та місцям зберігання пального.

Такий вдалий удар паралізував систему управління рашистських військ. Це в свою чергу значно спростило рух вперед для підрозділів ЗСУ. Відтак звільнення Слобожанщини відбулось в значно стисліші строки, аніж планувалось на початку операції.

M270, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Ситуація з боєприпасами у РФ та Україні: у ГУР МОУ назвали коли ситуація для ворога стане критичною