xcounter
#

Як глобально змінюється "правила гри" на Півдні після визволення Херсону

8719
Як глобально змінюється "правила гри" на Півдні після визволення Херсону

Брак часу та логістики продовжує залишатись головним болем для Кремля в умовах, коли ЗСУ тримають стратегічну ініціативу

Довгоочікуване звільнення Херсону від рашистів та ліквідація плацдарму на правобережжі - доволі сильно змінюють правила гри на південній ділянці фронту. Мова звісно йде про вивільнення значних сил ЗСУ, які здійснювали тиск на плацдарм, а також про відведення, у будь-якому випадку, частини підрозділів армії РФ.

Тобто Україна отримала можливість прикласти додаткові сили на інших векторах, а РФ зараз спробує "сколотити" з того, що вдалось витягти боєздатні підрозділи та спробувати перекинути їх на інші напрями. І одразу зазначимо, що головним фактором у цьому буде саме час, хто раніше зможе залучити ці сили.

Читайте також: Як під санкціями "наштампувати" ракет на 80 пусків на тиждень, яка потужна "пара" посилила ЗСУ та "вбивця" авіаносців: новини та події тижня війни від Defense Express

Окрім того, важливим фактором ліквідації плацдарму є збільшення глибини ураження позицій армії РФ. Наразі вона умовно виглядає наступним чином, виходячи з параметра 80 км.

дальність ураження himars
Дальності ураження HIMARS, червоним показана зона, яка була до звільнення Херсону

Звісно в очі кидається те, що тепер фактично можливо встановити вогневий контроль над одним з вузьких гирл сполучення анексованого Криму з континентальною Україною - Армянськом, через який йде й залізничний маршрут на Херсон. Для рашистів він є важливим фактором у забезпеченні сил, які будуть намагатись тримати лівий берег Дніпра.

Водночас інший зокрема й залізничний маршрут, через Чонгар, залишається поза межами 80-км зони. А саме він відповідає за забезпечення умовного "мелітопольського" угрупування армії РФ з Криму.

Але окрім логістичних маршрутів тепер під ударами ЗСУ можуть опинитися й бази рашистів. Розуміючи це, командування армії РФ вже нібито згорнула авіабазу "Чаплинка", яка надійно потрапляє у 80-км зону.

авіабаза
Авіабаза "Чаплинка" у серпні, знімок PLanet Labs

А це означає, що й всі інші бази, склади забезпечення, тилові пункти постійної дислокації та рембази, скоріш за все пересунуті за аналогічні межі на умовну лінію Чонар-Мелітополь. Тобто майже вся лівобережна частина Херсонщини для рашистів перетворилась на прифронтову зону. На практиці це призводить до значного збільшення "плеча логістики" та погіршення забезпечення для угрупування, а з ним й до зменшення бойового потенціалу. І все це в умовах зими, яка наближається й внесе суттєві зміни у перебіг бойових дій, через важкість ґрунтів та несприятливої погоди.

В цій ситуації головним питанням є стратегічна ініціатива на Півдні, яку зараз командування армії РФ буде намагатися перехопити всіма силами. Це пов'язано з тим, що зараз саме ЗСУ можуть обрати будь-яку ділянку 200-км фронту між Васильківкою у Дніпра до Вугледару у Донецькій області для прикладання вектора зусиль. А це змусить рашистів працювати у режимі "пожежної команди", знову розтягуючи сили в умовах ускладненої логістики.

Читайте також: ЗСУ вперше розповіли, як буквально випалювати рашистів допомагає вогнемет РПВ-16