xcounter
#

Горе без розуму: перед битвою за Донбас ворог змінює організацію своїх підрозділів (аналіз)

Деякі висновки щодо зміни організаційних форм, у яких армія ерефіі збирається воювати проти українських військ
Ворог поспішає переформатуватись
Ворог поспішає переформатуватись
6690

Російські війська запроваджують зміни у організації підрозділів, що ведуть війну проти України

Щонайменше впродовж декількох перших тижнів широкомасштабного вторгнення агресора, війська РФ діяли, застосовуючи, переважно, батальйонні тактичні групи (БТг): мотострілецькі (МБТг), танкові (ТБТг) та десантні (ДБТг).

Ось такими були українські дороги для рашистів

Кожен загальновійськовий полк та бригада формували по 2 БТг (рідше 3). На менш важливих напрямках використовувалися окремі БТг, на більш важливих – групи БТг (полкові та бригадні). У кожній полковій та бригадній групі була мобільна штабна група та 2-3 БТг.

Читайте також: Російські батальйонні тактичні групи у дії: сильні та слабкі місця (аналіз)
Пересування техніки ворога через села. Якщо раніше вважалося, що кожен загальновійськовий полк чи бригада формує по 2 БТг, укомплектованих лише контрактниками та найкращим ОВТ, то у ході боїв з'ясувалося, що у БТг використовуються й призовники, а ОВТ – яке є. Наприклад, зі Східного ВО на війну прибули БТг зі старими БМП-1П, танками Т-72А/Б та Т-80БВ, СГ "Гвоздика", СПТРК "Конкурс", ЗСУ "Шилка" тощо.

Значно рідше застосовувалися окремі мотострілецькі бригади (ОМСбр), повним складом, або частково. Ці полкові та бригадні групи, окремі БТг та ОМСбр, що виконували одне завдання, могли керуватися польовими штабними групами дивізійного рівня.

У ході бойових дій з підрозділами Збройних Сил України виявилися критичні недоліки БТг, що ми детально аналізували в окремому матеріалі.

Серед іншого:

БТг із полків могли вирішувати лише невеликі бойові завдання, та навіть малі втрати робили їх небоєздатними. Для забезпечення самостійності ці БТг мали посилені підрозділи тилу, для захисту яких доводилося виділяти частину бойових сил, що знижувало бойові можливості БТг (й так невеликі).

Т-72Б3 армії РФ

БТг з ОМСбр мали відносно полкових БТг сильніший бойовий склад, але наявність у такій БТг 23 об'єктів управління (у т.ч. 15 – бойового) не дозволяло командиру БТг успішно керувати нею.

Тобто, полкові БТг показали на марші шляхами, у наступі та у бойових діях у містах великі недоліки у частині бойових можливостей (особливо, ТБТг), управління та забезпечення, а бригадні БТг – у частині управління.

Вогонь по ворогу української артилерії

Штабні групи різного рівня також неефективно керували групами Б бригадами та окремими БТг. Незадовільна робота органів управління призвела до того, що командири найвищих рівнів змушені були особисто керувати військами, у т.ч. окремими БТГ на полі бою.

Це призвело до того, що вже на 25 березня загинуло 6 російських генералів, 7 полковників, до 9 підполковників, понад 20 майорів та 70 інших офіцерів (що командували арміями, дивізіями, бригадами, групами БТг та окремими БТг). Але головне – не були виконані поставлені завдання та атаки військ Росії були зірвані.

Російська техніка добре знищується новою зброєю

Тому були вжиті термінові заходи щодо зміни системи управління військами та їх бойової організації.

На підставі проаналізованих експертами Defense Express можна зробити висновки, що вже на кінець березня війська РФ переважно повернулися до старої радянської системи та російської системи до 2008 року (армія – дивізія – полк чи бригада – б-н), а число окремих БТг зменшилося.

Ці танки орків тепер служитимуть Україні

Бої стали вести посиленими б-нами (наприклад, мотострілецький б-н із танковою ротою та батареєю СГ), які продовжувалися називатися БТг, але не мали наданих підрозділів забезпечення. Забезпечення стало централізованим, командування забезпечувалось штабами полків та бригад, а вище – штабами дивізій.

Наприклад, угруповання, що на 31 березня наступало на Харків, вже мало 25-ту. 138-му та 200-ту ОМСбр, 336-ту ОбрМП (морської піхоти), 26-й Тп 47-ої ТД, 437-й навчальний ТМСп, 252-й МСп (3 «МБТг») 144-ої МСД, 137-й ПДп 106-ої ПДД (повітрянодесантної дивізії) та лише одну МБТг із 6-ої ЗА. Керував цими військами спеціально створений штаб.

А угруповання, що на 31 березня тримало в облозі Маріуполь, мало 810-ту ОбрМП, 68-й та 163-й Тп, 102-й МСп (3 МБТг) 150-ої МСД, один ОМСп 1-го АК ДНР та лише одну МБТг росгвардії Чечні. Керував цими військами штаб 150-ої МСД. Така ж тенденція була помітна в угрупованнях РФ на лінії оборони по р. Донець.

Найбільш оптимальне "переформатування" для ворожих сил - у "вантаж 200"...

Але вже зараз, у тому числі за відсутності російських перемог, видно, що штаби цих угруповань теж мають проблеми з управлінням такою великою кількістю різнорідних формувань. А експерти країн НАТО навіть дійшли висновку про відсутність у ЗС РФ органу управління, який керує проведенням усією "спеціальної військової операції". Нібито там командують на місцях керівники окремих напрямків та командувачі арміями (керували, як могли, оскільки одного генерала вже зняли, а шість – загинуло).

Українська армія демонструє ефективну мобільну оборону

Слід зазначити, що якщо до через місяць боїв ЗС РФ перейшли з однієї системи управління та забезпечення на іншу, то у командирів усіх рангів виникли великі проблеми з управлінням (й не тільки).

На цьому фото, зробленому 17 березня 2016 року, президент рф позує з генерал-полковником Олександром Дворніковим під час церемонії в Кремлі. Дворніков був призначений новим командувачем війною після вражаючих невдач Росії після вторгнення в Україну

8 квітня РФ призначила єдиного командувача військовими силами, задіяних для війни проти України. Це – Алєксандр Дворніков, що займає посаду командування Південного військового округу зс рф. Стверджується у низці експертних оцінок, що "Кремль нарешті додумався призначити єдиного командувача силами вторгнення, і це якось має покращити координацію дій майже 100 БТГ орків, проти яких зараз воюють ЗС".

З огляду на наші нові висновки, загалом йдеться про ширші заходи зі зміною підходів як до оргштатних структур в армії агресора, так і управління ними.

Солдат рашистів здався разом з танком в полон ЗСУ

Що ж до кількості орківських БТг, то тут зазначимо таке.

Перед нападом агресор зосередив проти України до 115 БТг. Потім їх стало 120, а зараз – 125 (розрахункових "БТг"). У бій було введено навіть 392-й та 437-й навчальні полки!

З 125 "БТг" зараз на фронті діють 75 "БТг", 34 втратили боєздатність (зараз їх поповнюють), а 16 були знищені. Бо єдине і оптимальне "переформатування" для ворожих сил - у "вантаж 200".

Читайте також: Кремль знайшов "стрілочника", на якого можна повісити воєнні поразки РФ в Україні