xcounter
#

Бундесверу не дали нарешті зняти Flecktarn та одягти сучасний камуфляж

24797
Бійці Бундесверу під час тренувань з психологічної підтримки (всі фото: Bundeswehr)
Бійці Бундесверу під час тренувань з психологічної підтримки (всі фото: Bundeswehr)

Flecktarn є візитною карткою Бундесверу, але його колір не викликає захвату, ані у німецьких солдатів, ані у військових науковців

Німецькі збройні сили поки не будуть переходити на сучасний камуфляж MultiTarndruck й будуть продовжувати використовувати Flecktarn, який з 1990 року став "візитною карткою" Бундесверу.

Це сталось попри активну позицію у середині збройних сил, яку висловлювали уповноважені представники родів військ, а також комісар збройних сил німецького парламенту.

Читайте також: ЗСУ полюють на "Мальву": з’явилися кадри удару FPV-дрона по новій російській САУ

Flecktarn
Flecktarn

І шанс перейти на нову форму був зруйнований після того, як у тендерній документації на довгостроковий рамковий контакт з постачання уніформи до 2029 року у вимогах цій темі взагалі не приділено жодної уваги, про що пише Hartpunkt.

Видання у доволі емоційній публікації, яка одразу дає зрозуміти, що питання у чому ходить Бундесвер дійсно дуже наболіле, зазначає, що за угодою буде замовлена форма у Flecktarn. Хоча окремо і зазначено, що у випадку потреби замовник залишає за собою право змінити патерн, навряд це станеться і скоріше мова йде про випуск форми у пустельному виконанні, так званому Tropentarn.

Tropentarn
Tropentarn

З боку Defense Express зазначимо, що MultiTarndruck є власною розробкою Бундесверу з очевидним переосмисленням відомого MultiCam та його поєднанням із Flecktarn.

Наразі MultiTarndruck використовується, і з огляду на офіційні фото, вкрай обмежено навіть у загонах спеціального призначення Бундесверу, які єдині отримали право його використання.

MultiTarndruck
MultiTarndruck

Зазначимо, що така відмова від зміни камуфляжу у Бундесвері критикується і з наукової точки зору. Зокрема сама поява MultiTarndruck пов'язана із дослідженнями профільного військово-наукового інституту (WIWeB), які провели роботи ще наприкінці 2010-х років.

Відповідно до них Flecktarn, який був впроваджений у 1990 році, визнаний ефективним лише у лісі. У всіх інших умовах він програвав іншим патернам, в першу чергу відодому бестселеру MultiCam.

MultiTarndruck Flecktarn
Різниця між MultiTarndruck та Flecktarn

Справа в тому, що Flecktarn належить до "темних" патернів. Але зараз військова думка прийшла до висновку ефективності використання "світлих" відтінків у камуфляжі.

Flecktarn та MultiCam
Flecktarn та MultiCam на бійці 1st Armored Division армії США

Варто додати, що міноборони Німеччини намагається захистити MultiTarndruck від вільного копіювання та використання будь-ким окрім німецьких військових. Але купити мілітарні речі у цьому новому німецькому патерні не є проблемою, але попри все, він взагалі не має такої популярності як MultiCam.

Читайте також: Замість російських БТР-82: в Узбекистані показали свій новий БТР Arslon за стандартами НАТО (відео)