xcounter
#

Бразилія може купити індійську заміну С-125 або китайську "підробку" під С-300, їй треба ППО

3276
Індійський ЗРК Akash, зображення ілюстративне, джерело - ANI
Індійський ЗРК Akash, зображення ілюстративне, джерело - ANI

Що за типи ЗРК пропонують обидві країни, і як в Бразилії зараз із протиповітряною обороною

Китай та Індія мають намір поставити зенітно-ракетні комплекси власного виробництва для Бразилії, яка має намір укласти контракт на засоби протиповітряної оборони для власних збройних сил.

Бразильські фахівці на даний момент оцінюють сильні та слабкі сторони пропозицій від обох країн, перш ніж укладати угоду на поставку. Але стверджується, що більшу перевагу на даний момент має саме варіант від Індії.

Читайте також: Пакистан інтегрував під JF-17 дозвукову КР, яка підозріло схожа на Storm Shadow або SCALP-EG
Бразильський "зенітний танк" Gepard, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як далі пише портал Army Recognition, 21 червня цього року бразильська армія оголосила, що хоче придбати системи протиповітряної оборони, які б могли уражати повітряні цілі на середній та великих висотах.

При цьому слід наголосити, що сама Бразилія зараз в своєму розпорядженні має вкрай малу номенклатуру засобів протиповітряної оборони: 34 "зенітні танки" Gepard 1A2, 66 буксируваних зенітних гармат типів GDF-001 та L/70, та неназвана кількість переносних зенітно-ракетних комплексів типів RBS 70 та "Игла" згідно із The Military Balance 2023.

Один із серійних JAS 39E Gripen для ВПС Бразилії, фото з відкритих джерел

Якщо говорити про винищувальну авіацію як інструмент протиповітряної оборони, то тут Бразилія має в своєму розпорядженні 47 винищувачів F-5 різних модифікацій (які, м’яко кажучи, складно назвати новими) та кілька JAS 39 Gripen.

Варіанти по ЗРК, які зараз розглядає Бразилія, виглядають окремо цікаво. Наприклад, Індія пропонує зенітно-ракетний комплекс Akash власного виробництва, який створювався для заміни радянських С-125 та "Стріла-10". Індійська армія прийняла Akash на озброєння в 2015 році, на даний момент має в своєму розпорядженні близько 50 таких комплексів.

Індійський ЗРК Akash, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Заявлені характеристики цього ЗРК: дальність та висота ураження цілі – до 30 кілометрів та до 18 кілометрів відповідно, стартова маса ракети комплексу – 720 кілограмів, зокрема бойова частина – 60 кілограмів, швидкість польоту ракети – 2,8 Мах.

В свою чергу Китай пропонує свої ЗРК сімейства Sky Dragon, які за зовнішнім виглядом нагадують С-300, і по котрим заявляються наступні характеристики: максимальна дальність та висота ураження цілей – до 50 кілометрів та 20 кілометрів відповідно, апаратура комплексу дозволяє одночасно супроводжувати до 144 цілей та уражати одночасно до 12 цілей.

Раніше Defense Express писав про те, що спочатку Бразилія наклала вето на зброю Україні, а тепер шукає покупця на виробника ASTROS II.

Китайський ЗРК Sky Dragon 50, ілюстративне фото з відкритих джерел

Читайте також: Індія націлилась локалізувати російський бронеавтомобіль К-53949 "Тайфун-К" від КамАЗ