xcounter
#

Атаки ЗСУ біля Бахмуту та на Херсонщині сковують війська РФ, які б могли піти на Південь

2168
Наші танкісти на Т-72 ведуть вогонь по ворогу, фото - Генштаб ЗСУ
Наші танкісти на Т-72 ведуть вогонь по ворогу, фото - Генштаб ЗСУ

Або дещо про перспективи розвитку подій на цих двох важливих напрямках фронту

Хоча зараз основна увага прикута до Півдня як головного напрямку активних дій ЗСУ, зараз для Сил оборони України є також важливим й два інші – Бахмутський напрямок та лівобережна Херсонщина, де наші війська також наполегливо атакують противника.

Хоча на перший погляд ці два напрямки виглядають малоперспективними, через нестачу сил з нашої сторони та інші об’єктивні фактори, активні дії ЗСУ біля Бахмуту та на Херсонщині мають своє стратегічне значення для подальшого перебігу подій.

Читайте також: Рашисти показали взвод танків Т-14 "Армата", який так і не доїхав до фронту (фото)

Бо коли наші війська тут атакують рашистів, вони таким чином стримують ті підрозділи армії РФ, які б могли "перекочувати" на Південь для блокування контрнаступу ЗСУ. Про це у своїй доповіді пишуть експерти CSIS (Центру міжнародних та стратегічних досліджень).

Розрахунок БМ-21 із своєю версією "мангала" веде вогонь по ворогу, фото - Генштаб ЗСУ

"Східний фронт"

Таке збірне поняття експерти CSIS вжили для характеристики боїв, які відбуваються і на Донеччині, і на Куп’янському та Лиманському напрямках. За їх оцінками, протягом літа 2023 року Україна "добилась незначних успіхів одразу в кількох ділянках" Східного фронту, зокрема провела серію контратак на південно-західному та північно-західному відтинках біля самого Бахмуту.

"На даний момент, тривалі українські операції на Східному фронті дозволили зафіксувати велику кількість російських сил, які б в іншому випадку були б доступні для посилення рашистських оборонних зусиль на Півдні", акцентують в CSIS.

Але водночас і додають, що головна потенційна мета наступальних дій ЗСУ на Сході України, а саме звільнення міст Горлівка, Донецька та Макіївка – до її реалізації ще дуже далеко. Тим більш, що і в напрямку на ці міста російські окупанти збудували розгалужену мережу укріплень, подібну до тої, що вони звели на Півдні.

Мережа рашистських укріплень на Сході України, інфографіка від CSIS

"Дніпровський фронт"

А таке поняття автори CSIS використали, щоб описати поточну ситуацію на тимчасово окупованій частині лівобережної Херсонщини, де наші війська стабільно утримують плацдарм, котрий в свою чергу сковує значну частину рашистських сил.

Як стверджується, для доставки невеликих груп наших бійців на інший берег використовуються невеликі катери, які дозволяють безпечно не тільки інфільтруватись "туди", але й повернутись "назад" також. І тут, як припускають експерти установи, головна мета таких дій ЗСУ наразі - це також скувати війська рашистів у цьому районі, і не дати їх перекинути на Південь чи на Схід.

Мережа рашистських укріплень на тимчасово окупованій частині Херсонської області, інфографіка від CSIS

"Українське військове командування заявило про свій намір створити умов для майбутніх більш масштабних переправ, у тому числі шляхом знищення російської артилерії, яка може націлюватись на крупні сили, що направлятимуться через ріки.

Але навіть при належній підготовці проведення десантних операцій є одним із найбільш складних та відповідальних видів бойових дій, які можуть проводити військові", - акцентують експерти CSIS у своїй доповіді.

Читайте також: Армія США має три масштабні виклики, і всі вони "випливли" як висновки з війни в Україні