xcounter
#

Армія РФ кинула на Харківщині "Кредо-М1", який "допомагав" обстрілювати позиції ЗСУ

25152
Розвідувальний комплекс "Кредо-М1" армії РФ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Розвідувальний комплекс "Кредо-М1" армії РФ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Вперше за 8 років наші військові захопили комплекс розвідки, виробництво якого почалось ще 20 років

АрміяInform пише, що під час своєї втечі з Харківської області, внаслідок успішного контрнаступу Збройних Сил України, армія РФ кинула на своїх позиціях зокрема переносний комплекс наземної розвідки "Кредо-М1", прийнятий на озброєння в 2002 році.

Як заявляють самі рашисти, призначення "Кредо-М1" - визначення координат наземних, надводних та повітряних об’єктів, видача цілеуказівки для вогню артилерії. Також заявляється, що ця система може працювати в режимі "заборонених зон", та видавати сигнал тривоги у випадку порушення межі "забороненої зони" (але схоже, що саме цією опцією колишні "власники" станції так і не скористались). Набір елементів цього комплексу можемо побачити на інфографіці нижче.

Читайте також: Найцінніші трофеї ЗСУ на Харківщині: чому один "Зоопарк" та "Орлан-10" цінніші за танкову роту
Склад комплексу "Кредо-М1", ілюстративне зображення з відкритих джерел

За "паспортними"характеристиками, "Кредо-М1" здатне побачити вантажний автомобіль на дистанції до 32 км, танки чи бронетранспортери – на дистанції до 16 км, людину – за 7-8 км, розрив артилерійського снаряда – за 5 км. Але як показує практика, до "паспортних" характеристик потрібно ще й грамотних операторів, а з цим в армії РФ – завжди дефіцит. Бо, наприклад, в червні 2020 року бійці ЗСУ на Донбасі цілком змогли "винести" станцію "Кредо-М1" за допомогою ПТРК, і ворог цьому завадити не зміг ніяк.

В характеристиках "Кредо-М1" є ще один специфічний момент. Комплекс важить 51 кг, тому для його переноски потрібно 2-3 орки, а от щоб стежити за екраном – достатньо 1 орка. Хто із цих 2-3 орків має стежити за зміною батареї, яка розрахована на 24 години роботи – питання відкрите. Тому не можемо виключати, що цей "нюанс" з батарею був головною проблемою з "Кредо-М1" для окупантів.

Розвідувальний комплекс "Кредо-М1" армії РФ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як вказують дані з відкритих джерел, армія РФ використовувала комплекс "Кредо-М1" на Сході України ще в 2014 року, для контролю визначених операційних зон чи для видачі цілевказівки для ударів артилерії.

Як рашисти зараз можуть використовувати "Кредо-М1" в боях проти ЗСУ, якраз і допоможе зрозуміти здобутий трофейний екземпляр.

Розвідувальний комплекс "Кредо-М1" армії РФ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Які системи РЕБ "засікають" для окупантів мобільники наших бійців на передовій