xcounter
#

Звідки ворог б'є по Україні ракетами і скільки їх у нього ще залишилось — Сергій Згурець для "НВ"

Ворожий ОТРК на позиції. Фото ілюстративне.
Ворожий ОТРК на позиції. Фото ілюстративне.
15545

Понад два місяці росіяни продовжують тероризувати мирне населення всіх регіонів Україну ракетними обстрілами

Чим саме РФ розстрілює нашу країну, звідки вона це робить та скільки ще ракет залишилось у ворога, — про це в інтерв'ю для видання Новое время розповів Сергій Згурець, директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express. Подаємо цей матеріал і для наших читачів.

Читайте також: РФ вперше застосувала проти України радянську ракету Х-59 (фото)
Пускова ОТРК Искандер з балістичними ракетами

- Яке озброєння використовує РФ для дальніх ракетних обстрілів України зараз і що змінилось у їхній тактиці?

- РФ використовує проти нас і нові крилаті ракети наземного базування, повітряного і морського, і ракети, які залишилися з часів Радянського Союзу, які вони модернізували. Але нова зброя вичерпується, і вони використовують старі запаси.

На 29 квітня, за даними Пентагону, по території України було випущено 1950 ракет різного класу. На початку війни вони запускали по 50 ракет на добу. Але темп сповільнюється — зараз вони використовують 20 ракет на добу в середньому.

На початку бойових дій були найбільш щільні ракетні атаки. Тоді росіяни використовували тактичні комплекси наземного базування і авіаційні комплекси, які насамперед були спрямовані на знищення наших аеродромів, авіатехніки, засобів ППО. На цьому етапі вони використовували нові зразки — Іскандери і Калібри, крилаті ракети авіаційного базування.

Ворожий бомбардувальник Ту-95МС з крилатими ракетами Х-101, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зараз вони теж використовуються, але в меншій кількості. Натомість використовуються головним чином авіаційні ракети з повітряних носіїв, бомбардувальників. Йдеться про Х-59 — радянські модернізовані ракети. Також це Х-555 (модернізована радянська Х-55) і Х-101 — крилаті ракети великої дальності. Х-101 почали випускатись досить нещодавно — десь з 2011 року.

Їх використовують для запусків зі стратегічних бомбардувальників Ту-95 і Ту-160, які входять до складу ядерної російської «тріади» і підтримуються, умовно кажучи, щоб за потреби завдати ядерного удару по противнику. Зараз же вони використовуються для пусків по Україні, і ці дорогі ракети якраз цілять по нашим військовим, цивільним і інфраструктурним об'єктам: левова частина високоточних ударів здійснюється за допомогою Х-555 і Х-101. Багато ударів, зокрема, по Львову та Києву, здійснювались Х-101.

Вони відрізняються від Х-555, у яких дальність до 2 тис. км, тоді як у Х-101 дальність в межах до 5 тис км. Ці ракети досить точні, але їх запаси теж вичерпуються — за нашими оцінками, перед війною у них було близько 400 ракет Х-101, а зараз — десь до 200.

Авіаційні керовані ракети Х-59, ілюстративне фото з відкритих джерел

У росіян також було близько 800 ракет Х-59, і, починаючи з кінця березня, вони досить активно їх використовують — від 4 до 15 на добу.

У нас також з’явилась інформація, що днями по Краматорську вони застосували ракети, які раніше не використовувались, — це зокрема крилаті Х-32, які являють собою модернізовані Х-22. Вони мають дальність до 1 тис км і використовуються бомбардувальниками Ту-22, які раніше РФ застосовувала дуже обмежено.

Х-32 почали надходити на озброєння російської армії досить недавно — в 2012—2014 роках. Вони мають двигун з досить токсичним рідким паливом, і всі тренування з ними доволі ризиковані. Їхнє використання свідчить про те, що росіяни розширюють сегмент застосування зброї, оскільки найбільш технологічні зразки вже вичерпуються.

За найбільш технологічним зразками ракет, такими, як Калібр або Іскандер, запаси зменшились до не більше ніж 40% від колишнього рівня. І з огляду ситуацію з комплектуючими, виготовляти ці ракети в подальшому буде ні з чого. Це оцінки низки закордонних експертів, з якими ми погоджуємося.

Пуски ОТРК Искандер

- З чим іще пов’язана зміна тактики?

- На першому етапі велика кількість ударів була завдана зокрема з території Білорусі, де були накопичені значні ракетні сили. Там розташовувались новітні комплекси Іскандер, здатні здійснювати удари до 500 км, а також радянські комплекси Точка-У з дальністю до 120 км, які Росія теж реанімує з огляду на вичерпання запасів Іскандерів.

Гіперзвуковий комплекс"Кинжал" на МиГ-31К, його також одного разу ворог застосував проти України, ілюстративне фото довоєнних часів

Зараз Іскандери з Білорусі переважно перебазовані в інші місця. І тут є два загрозливих напрямки розміщення — дивізіони в Криму і в Білгородській області, куди їх перемістили не так давно. В 40 км від України є позиції для Іскандерів, які будуть використовуватись на етапі бойових дій за Донбас.

Їх, звісно, продовжують застосовувати — нещодавній удар по мосту у Дніпрі був здійснений з комплексу Іскандер. Але кількість таких ракет у росіян зменшилась суттєво.

Пускова установка комплексу "Искандер". На передньому плані - з крилатою ракетою, на задньому - з балістичною

Іскандер може використовувати два типи ракет — так звану балістичну і крилату. Балістичні мають потужнішу бойову частину, а крилаті здатні летіти на висоті до 100 м над землею за більш складною траєкторією. Так от, ці нові ракети вичерпуються. За нашими оцінками, з 900 балістичних ракет у них залишилось не більше 200. Даних щодо крилатих ракетах немає, але, думаю ці показники не є більшими.

Я не виключаю, що найближчим часом росіяни почнуть знімати зі своїх запасів ще один тип крилатих ракет до Іскандерів — 9M729. Це ті ракети, які спричинили свого часу скандал між США і Росією, бо вони вже мають дальність не 500 км, а до 2 тис. км.

Бойові машини комплексу Искандер

Виготовивши цю ракету, Росія тоді порушила Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, який забороняв встановлення ракет з такою дальністю на наземні носії. На сьогодні певна їх кількість у росіян є, і я не виключаю, що з огляду на вичерпання ракет до Іскандерів, вони розконсервують запаси цих кількох десятків ракет великої дальності. Для нас це неприємно, бо, фактично вони зможуть обстріляти із Білгородської області всю територію України.

Я не виключаю, що найближчим часом росіяни почнуть знімати зі своїх запасів ще один тип крилатих ракет до Іскандерів — 9M729.

Зберігається ризик застосування крилатих ракет Калібр, які можуть запускатися з морських платформ — фрегатів, малих ракетних кораблів, підводних човнів. В Чорному морі є постійно якесь угруповання російських кораблів і підводних човнів, які можуть використовувати Калібри. Але їх Росія теж випускає ощадливо, бо ракет стає все менше — за нашими підрахунками, з 24 лютого кількість Калібрів зменшилась з 500 до 350.

З авіаційними ракетами ситуація цікавіша, бо десь з 24 березня росіяни почали активно використовувати Х-59. Це радянські частково модернізовані ракети, які можуть використовуватися з бомбардувальників фронтової авіації Су-34. Щодня близько 10 ракет Х-59 вистрілюють по нашій території. Наприклад, по Рубіжному били ними. Вони мають дальність до 300 км і можуть випускатися з території Росії, — тобто, ці бомбардувальники не залітають на територію України.

Багатофункціональний літак 5-го покоління Су-57

Цікавий факт. У Росіян є найсучасніший винищувач Су-57, яким вони хизуються і яких у них дуже мало. Так от, за нашими даними, 15 квітня вони використовували цей винищувач 5 покоління для стрільби ракетами Х-59 по нашій території, — це був удар по Полтавській області. Тобто найсучасніший винищувач використовує радянську ракету, бо для нього ще не розробили новий перелік озброєння.

ОТРК Точка-У

- Звідки Росія продовжує обстрілювати Україну зараз?

- Ракети з комплексів Іскандер РФ може запускати по всій суміжній лінії, починаючи з Білгородської області, Курської і т д. Білорусь залишається для росіян резервним варіантом, але ми розглядаємо її як небезпеку з точки зору використання і наземних комплексів(Іскандер, Точка-У), і як майданчик для базування фронтових бомбардувальників.

Ще одна локація — Крим.

Ризиковою зоною лишається Чорне море, де базуються ракетні катери, підводні човни і крейсери, які можуть використовувати (і використовують) Калібри. Другою небезпечною морською точкою є Каспійське море, де так само розташовані на постійній основі носії - ракетні корабельні платформи.

Пуск Калібрів з російського корабля

Тепер щодо повітряного компоненту. Зазвичай заради обстрілів ракетами Х-555 чи Х-101 бомбардувальники Ту-95 чи Ту-160 заходили з боку Ставропольського та Краснодарського країв, з Білгородської області. Це стандартні напрямки курсування по великих ділянках стратегічними бомбардувальниками, які злітають звідти і запускають ракети саме з території РФ. Така ситуація збережеться і надалі.

Рашистський Ту-22М3 з ракетами Х-22, ілюстративне фото довоєнних часів

Бомбардувальники Ту-22, які нещодавно бомбили Маріуполь і Азовсталь некерованими важкими бомбами, так само бояться заходити на територію України. І ці удари нещодавні по Краматорську ракетами Х-32 теж були з-за меж України. Весь повітряний простір РФ може бути використаний для здійснення ударів дальнобійними крилатими ракетами. Зараз вони вже перейшли на ще старіші Х-22.

Крилата ракета Х-22 підвішена під ворожий Ту-22М3, ілюстративне фото довоєнних часів

- Як ви оцінюєте якість російського озброєння для здійснення дальніх обстрілів?

- Питання складне, тому що на першому етапі, за наявною статистикою, зокрема від Пентагону, лише 60% запущених ракет завдавали удару по тих об'єктах, на які вони націлювались. Але потім цю цифру почали піддавати сумніву. Ми часто не знаємо чітко, на який об'єкт насправді націлена ракета, а відтак не можемо оцінити цієї зброї. Бо якщо на меті все ж не стільки військові об'єкти, скільки цивільні, то стратегія оцінок буде іншою.

Разом з тим, РФ, як і Третій рейх у часи Другої світової, використовує ракетну зброю також і для психологічного впливу на цивільне населення, для його терору. Бо це дає можливість залякувати все населення одночасно.

Ми збиваємо від 10% до 30% крилатих ракет, бо вони летять на дозвуковій швидкості, і ми можемо їх знищувати нашими засобами ППО.

Читайте також: Україна під обстрілом російських ракет: чим забезпечити захист (аналіз)