xcounter
#

Знищить усе: які можливості отримає США завдяки новому багатоцільовому танковому снаряду

Знищить усе: які можливості отримає США завдяки новому багатоцільовому танковому снаряду
7867

Армія США купує новий багатоцільовий танковий снаряд, який може руйнувати бункери і перешкоди, пробивати бетонні стіни або знищувати броньовану та неброньовану техніку і будівлі. 120-мм вдосконалений багатоцільовий снаряд (AMP) для армійського танка M1 Abrams є універсальним завдяки "розумному" підривачу, каже видавництво Forbes.

Снаряд M829 зі збідненим ураном, також відомий як "срібна куля", може бути протитанковим чемпіоном з пробиття броні, але він не такий ефективний проти інших цілей. Вистрілений у вантажівку або будинок, M829 має тенденцію пролітати наскрізь, завдаючи невеликої шкоди.

120-мм багатоцільовий снаряд AMP США
Новий AMP - універсал, здатний впоратися з чим завгодно

AMP, який отримав офіційне позначення XM1147, замінить чотири різних снаряда, які знаходяться на озброєнні. Два з них - це осколково-фугасні протитанкові снаряди. Він також замінює M1028 Canister Round, який, по суті, являє собою гігантський патрон для дробовика, і M908 Obstacle Reducing Round, вибухову боєголовку для руйнування протитанкових перешкод і знищення великих будівель.

Читайте також: ​Танкове протистояння з РФ: чим Україна має відповісти на Т-72Б3, Т-90М та "Армату" (відео)

AMP додає важливу нову можливість. Існуючий картечний снаряд може використовуватися тільки на коротких дистанціях з максимальною дальністю близько 500 метрів. Це робить його неефективним в боротьбі з однією з найсерйозніших загроз для танків - піхотою, оснащеною протитанковими керованими ракетами, такими як російські AT-14 Kornet. При використанні в режимі повітряного підриву, AMP може націлюватися на групи особового складу на дальності до 2000 метрів. Навіть якщо AMP не знешкодить ракетну групу, снаряд, ймовірно, відволіче їх настільки, що вони не зможуть утримати ракету на заданому курсі.

Ще одна важлива нова можливість - це пробивання стін, яке, до того ж, можна зробити на відстані декількох сотень метрів. Три снаряда AMP створять велику діру в залізобетонній стіні, через яку зможуть пройти війська. Він так само може пробивати сталеву арматуру.

AMP має три різні варіанти підриву. У режимі "Point Detonation", снаряд вибухає при контакті з ціллю, що діє ефективно проти таких цілей, як легкі броньовані машини. При установці на "Point Detonation-Delay", снаряд не вибухає відразу при контакті. "Point Detonation-Delay" використовується проти перешкод і бункерів, оскільки він дає достатньо часу, щоб глибоко проникнути в бетон або інший матеріал перед вибухом. У режимі повітряного підриву, снаряд вибухає на заданій висоті над землею, оббризкуючи простір знизу вольфрамовою шрапнеллю.

120-мм багатоцільовий снаряд AMP США
Режим повітряного підриву використовується проти піхоти

AMP також є першим снарядом, який був розроблений, щоб протистояти електромагнітному імпульсу, який може пошкодити або зруйнувати електроніку. AMP стане першим снарядом в експлуатації, який протестували проти електромагнітних імпульсів і статичного розряду, і який відповідає стандарту HERO (Hazard of Electromagnetic Radiation to Ordnance).

M1 Abrams був розроблений в 1970-х роках, коли радянські танкові дивізії, що проїжджали по Німеччині, були великою загрозою. AMP робить M1 Abrams більш придатним для сучасної епохи, коли противник, з більшою ймовірністю, буде йти пішки і вести бій в міському ландшафті з опорними пунктами і бетонними перешкодами.

120-мм багатоцільовий снаряд AMP США
Носіння AMP спрощує логістику, оскільки один снаряд буде дієвим проти широкого спектра ймовірних цілей

Армія уклала два контракти на розробку AMP в 2015 році в рамках змагання між Orbital ATK (нині частиною Northrop Grumman) і General Dynamics. Минулого місяця армія уклала контракт на виробництво з командою Orbital ATK. Тестування повинно було відбутися в минулому році, але було відкладено через COVID-19. Оперативна оцінка тепер запланована на кінець цього року, а в наступному році почнеться повномасштабне виробництво.

Читайте також: "Коалиция-СВ": на кордон з Україною перекидається далекобійна російська артилерія