xcounter
#

"Коалиция-СВ": на кордон з Україною перекидається далекобійна російська артилерія

"Коалиция-СВ": на кордон з Україною перекидається далекобійна російська артилерія
17006

19 січня 2021 р російська газета "Известия" надрукувала статтю своїх експертів А. Лаврова та А. Рамма "В лідерах – "Коаліція": далекобійні гаубиці відправлять на південь" [1]. Та чи такі вони "далекобійні"? Скорочений виклад статті приведений нижче, наші коментарі виділені напівжирним курсивом.

Експерти повідомили, що "наддалекобійні гаубиці 2С35 "Коалиция-СВ" надходять на озброєння Південного військового округу (ПВО).

Зараз закінчуються випробування дослідної партії 2С35, що стріляють на 70 км новими високоточними снарядами. За своїми можливостями вони удвічі перевершують сучасні російські і закордонні зразки. Нарощування сил далекобійної артилерії на півдні країни буде відповіддю на посилення присутності НАТО в цьому регіоні".

Читайте також: Тверезий погляд на чеську САУ Dana-M2 для ЗСУ: без зрад, перемог та істерії
Самохідна гаубиця (СГ) 2С35 – частина плану переозброєння СВ на новітню артилерію.

Гаубиці "Коалиция-СВ" найближчим часом надійдуть на озброєння одного із з'єднань ПВО, повідомили джерела в МО. Вони посилять артилерійський кулак, зібраний на півдні країни.

За іншими даними, це буде підрозділ (д-н або батарея, можливо в сформованій в 2020 р артилерійській бригаді (Абр) 8-ої загальновійськової армії (ОА)). У перспективі СГ 2С35 намічене поставляти в Абр армій, що знаходяться на відповідальних напрямах.

У кінці 2020 р на колегії МО командувач Південного ВО А. Двірників доповів про швидкі темпи переозброєння округу. Він повідомив, що відсоток сучасної техніки в окрузі досяг 70%. У 2020 р сформовані нові артилерійська і ракетна бригади. Можливо, в 8-ій армії. Раніше міністр оборони С. Шойгу назвав причиною посилення ПВО загрози для Росії ззовні.

Самохідна гаубиця (СГ) 2С35 – частина плану переозброєння СВ на новітню артилерію. Вона розроблялася паралельно з перспективними платформами "Армата", "Курганец-25" і "Бумеранг".

Створення гаубиці знаходиться на завершальному етапі. Її дослідні зразки вже тестуються у військах. Передсерійна партія з 10 СГ 2С35 проходить випробування в 1-ій танковій армії Західного ВО. Ймовірно, в артполку 2-ої МСД. Також д-н 2С35 (18 СГ) намічене поставити туди в 2021 р.

Державна корпорація "Ростех" повідомила про їх постачання для СВ в травні 2020 р. Крім того, 8 СГ 2С35 надійшли в артполк 90-ої ТД Центрального ВО. Планується випробувати СГ 2С35 в різних умовах і ТВД (Західного, Південного та Центрального ВО).

Військовий експерт В. Шуригін повідомив, що у СВ Росії уся новітня техніка надходить спочатку в Південний та Західний ВО, які мають спільний кордон з країнами НАТО. І саме на півдні зараз найбільше змін у СВ.

У наземному компоненті армії РФ на Західному стратегічному напрямку створена 20-та загальновійськова армія у складі 3-ї мотострілецької дивізії та 144-ї мотострілецької дивізії. При цьому на озброєнні 448-ї ракетної бригади 20-ї армії знаходяться оперативно-тактичні ракетні комплекси (ОТРК) "Іскандер". На Південно-західному стратегічному напрямку створена 8-а загальновійськова (ударна) армія у складі 150-ї мотострілецької дивізії, 20-ї окремої мотострілецької бригади та оперативно підпорядкованих 1-го (Донецьк) і 2-го (Луганськ) армійських корпусів.

Артилерія завжди була сильною стороною СВ Росії, і високоефективні "Коаліції" продовжать цю традицію. Їх дальність в 2-3 рази перевершує зразки, що стоять на озброєнні. Причини відправки нових озброєнь на південь зрозумілі, вважає експерт.

Військово-політична ситуація в Причорномор'ї стає усе більш напруженою. Тут відбувається зміцнення сил НАТО і нарощується військова присутність блоку. Бойові кораблі НАТО регулярно заходять в Чорне море. Активізувалися польоти розвідувальних літаків і БпЛА у кордонів РФ. Крім того, в зоні відповідальності Південного ВО знаходиться кордон з Україною і Кавказ, нагадав експерт.

... А то бніхто б і не здогадався, на що він натякає. Це він ще делікатно сказав, ось російський ура-патріотичний ресурс Pronorus News виклав в ІНТЕРНЕТІ відеокліп з викладом згаданої вище статті, який має цілком відверту назву "Терміново: На кордон з Україною перекидається далекобійна російська артилерія" [2]. вірогідно, Україну хочуть залякати дивізіоном або батареєю "наддалекобійних" гаубиць.

Та чи такі вони "наддалекобійні"? У статті неодноразово і із захватом повідомлялося про досяжність стрільби гаубиці – 70 км. Розглянемо характеристики СГ 2С35 "Коалиция-СВ".

СГ 2С35 "Коалиция-СВ"

Вона має 152-мм/52 гаубицю 2А88, дальність стрільби КРС 70-80 км, ОФС 40 км, скорострільність 10-16 п/хв, кути ВН - 5/+75 град., ГН 360 град., б/к 50-70 пострілів. База танк Т-90А, вага 48 т, двигун 1000 к.с., швидкість 60 км/год., запас ходу 500 км, несе 12,7-мм кулемет "Корд".

За рік ОПК РФ випускає у кращому разі 36 СГ 2С19М2, а 2С35 - складніше і дорожче

Точність стрільби на великих дистанціях забезпечується за рахунок керованих реактивних снарядів, і з навігацією за ГЛОНАСС.

Взаємодія компонентів ЄСУ ТЛ на полі бою за версією конструкторів російського "Созвездия"

Інтеграція СГ 2С35 в Єдину систему управління тактичної ланки (ЄСУ ТЛ) дозволяє приймати цілевказівки по цифровому каналу зв'язку, здійснювати цілодобовий огляд місцевості, виконувати автономний розрахунок установок для стрільби і коригувати вогонь. ЄСУ ТЛ забезпечують зв'язок усіх машин на полі бою, оснащених терміналами цієї системи [3].

Перші поставки у війська САУ "Коалиция-СВ" відбулись на чотири роки пізніше заявленого строку

З усього цього викликає сумнів лише досяжність стрільби 70 км. Найбільш досконала далекобійна серійна СГ НАТО PZH2000 (ФРН) з 155-мм/52 гаубицею має досяжність до 50 км, а СГ РФ 2С19 з 152-мм/47 – 29 км. Або це технологічний прорив ОПК Росії, або знову ж таки – спроба залякати.

Серійна СГ НАТО PZH2000 (ФРН) з 155-мм/52 гаубицею має дальність стрільби до 50 км

І ще – за рік ОПК РФ випускає 36 СГ 2С19М2, а 2С35 - складніше і дорожче. Але проте – в перспективі це має бути серйозна зброя, що має бути взяти до уваги українською стороною для відпрацювання ефективних заходів протидії.

Юрій БАРАШ, спеціально для Defense Express

Джерела:

1. Лавров А. Рамм А. В лидерах — "Коалиция": дальнобойные гаубицы отправят на юг;

2. Срочно: На границу с Украиной перебрасывается дальнобойная российская артиллерия;

3. 152-мм самоходная гаубица 2С35.

Читайте також: Понад $600 тис за одну ворожу ціль: ціна вогню з гармати-гаубиці Dana M2 та інших 152 мм САУ