xcounter
#

В Туреччині успішно пройшли випробування ракети класу "повітря-повітря" (відео)

2204
Два варіанти ракет класу "повітря-повітря" турецької розробки (Bozdoğan та Gökdoğan) мають стати основним озброєнням літаків ВПС Туреччини /Фото: TÜBİTAK-SAGE
Два варіанти ракет класу "повітря-повітря" турецької розробки (Bozdoğan та Gökdoğan) мають стати основним озброєнням літаків ВПС Туреччини /Фото: TÜBİTAK-SAGE

Туреччині вдалося увійти до числа небагатьох країн, що володіють технологіями виробництва ракет класу "повітря-повітря". Про це у середу в Twitter повідомив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган

За словами глави Туреччини, ракета Bozdoğan класу "повітря-повітря" з першого запуску точно вразила ціль. Ракета розроблена молодими конструкторами та інженерами в рамках проекту GÖKTUĞ, повідомив президент Туреччини Реджеп Ердоган.

Турецька ракета Bozdoğan класу

"Наша ракета класу "повітря-повітря" Bozdoğan, що розроблена нашими молодими техніками та інженерами в рамках проекту Göktuğ, вразила ціль з першого пострілум", - написав він у Twitter, дякуючи розробникам ракети.

Читайте також: Ракети ближнього радіуса дії та дрон-камікадзе: президент ДАХК "Артем" розповів про перспективні проєкти компанії

Також він поділився відео, на якому показано перший постріл ракети BOZDOĞAN.

Туреччина вже тривалий час робить все для того, щоб замінити дорогі іноземні ракети іноземного виробництва продукцією власних підприємств.

Турецька ракета Bozdoğan класу

В останні роки оборонні та авіаційні компанії Туреччини значно просунулись у дослідженнях та розробках нових систем озброєнь, а також у їх виробництві та експорті.

Göktuğ - це турецька програма, що реалізутся Науково-досліним інститутом оборонної промисловості TÜBİTAK (скор. TÜBİTAK-SAGE) з розробки двох варіантів ракет класу "повітря-повітря" (Bozdoğan та Gökdoğan), які мають стати основним озброєнням літаків F-16, що стоять на озброєнні ВПС Туреччини, а також перспективних турецьких літаків Hürjets і TFX.

Турецька ракета Bozdoğan класу

Ці ракети є першими вітчизняними турецькими ракетами класу "повітря-повітря". Bozdoğan (тур. - Кречет) – це ракета малої дальності з інфрачервоною головкою самонаведення, а Gökdoğan (тур. - Сапсан) – це ракета з радіолокаційною головкою самонаведення, що здатна вражати цілі за межею прямої видимості. Обидві ракети успішно пройшли льотні випробування ще у 2018 році.

Турецька ракета Bozdoğan класу
Вітчизняна інфрачервона ГСН-203Т для ракет класу "повітря-повітря" від компанії "Радіонікс" / Фото: Defense Express

Раніше Defense Express повідомляв, що українська компанія "Радіонікс" успішно завершила цикл перевірок нових оптичних головок самонаведення, які будуть застосовані у ракетах класу "повітря-повітря" типу Р-27, а також про пани виготовлення в Україні вітчизняних ракет ближнього радіуса дії Р-73 класу "повітря-повітря".

Читайте також: Як обдурити ворожу ракету: українські рішення