xcounter
#

В "Орлан-10" та ракетах знайшли комплектуючі зі Швейцарії, взяті з машин та електровелосипедів – ЗМІ

7671
Російські військові готують до запуску БПЛА "Орлан-10", ілюстративне фото довоєнних часів
Російські військові готують до запуску БПЛА "Орлан-10", ілюстративне фото довоєнних часів

У нової схеми обходу санкцій є дві складові – підставні "китайські" компанії, записані на росіян та "сліпі" постачальники напряму зі Швейцарії

Швейцарське видання RSI News в своєму розслідуванні пише, що декілька днів назад бійці ЗСУ збили над лінією фронту черговий російський безпілотник "Орлан-10".

Коли наші військові змогли вивчити його "начинку", то знайшли зокрема електроніку від швейцарської компанії U-blox з Цюріху, що спеціалізується на виробництві обладнання для медицини та до автотехніки. Аналогічну "начинку" від U-blox наші захисники знаходили і раніше на тих же "Орлан-10".

Читайте також: Akinci знову запустив надзвукову ракету IHA-230, і тепер вона майже подолала максимальну відстань
Електроніка від швейцарської U-blox, знайдена в рашистському "Орлан-10", березень 2023 року, фото - RSI News

Журналісти RSI News зробили запит напряму до керівництва U-blox і показали зокрема зразки виявленої електроніки. На що отримали наступну відповідь: сама компанія забороняє продавати свою електроніку для використання в технологіях військового чи "подвійного" призначення; рашисти могли отримати такі чіпи, лише якщо розібрали електровелосипеди чи купили комплектуючі швейцарського виробництва до автомобілів (хоча до якої саме автомобілів марки - не вказується); але щоб запобігати саме таким контрабандним поставкам, у самої U-blox нема повноважень та інструментів.

Ще одна "схема" обходу санкцій – це коли комплектуючі швейцарського виробництва купують підставні "китайські" компанії, на які формально не поширюється дія санкцій Заходу. Але якщо "пошкребти" уважно, то виявляється, що ці "китайські" компанії записані напряму на росіян.

Рашист з безпілотником "Орлан-10", ілюстративне фото довоєнних часів

Наприклад, за описаною вище "схемою" протягом травня – вересня 2022 року в 14 епізодах п’ять "китайських" компаній купили GPS-датчиків від U-blox на 90 тисяч доларів, і ці датчики в підсумку "перекочували" до російської SMT-ILogic, напряму пов’язаної з компанією "Специальный технологический центр" (СТЦ), виробника того ж «Орлан-10».

За аналогічною "схемою" росіяни в минулому році купували "технології подвійного призначення" від іншої швейцарської компанії - Galika AG, що спеціалізується на виробництві обладнання для високоточної обробки металу. Через свої формально "китайські" компанії рашисти протягом 4 березня 2022 року- 1 лютого 2023 року отримали від Galika AG 382 поставки обладнання та комплектуючих загальною вартістю 2,2 мільйонів доларів.

Електроніка швейцарського походження, виявлена в рашистських ракетах, березень 2023 року, фото - RSI News

Рівно така сама історія вийшла і зі швейцарськими компаніями ST Microelectronics та Traco Power of Baar, електроніку від яких наші фахівці знайшли в рашистських ракетах до комплексів "Искандер" та "Калибр".

Маскуватись під "китайські" компанії для купівлі швейцарських комплектуючих і технологій росіянам вигідно, бо Китай справді є значним покупцем такої продукції в Швейцарії з показником в 232 мільйони швейцарських франків за 2022 рік. І на такому тлі доволі легко маскувати "потоки" величиною максимум в декілька мільйонів франків за рік, особливо якщо купівля відбувається за складною "схемою" підрядників, зв’язок яких із РФ на перший погляд неочевидний.

Імпорт технологій "подвійного призначення" зі Швейцарії на адресу компаній з Китаю або з "китайською" пропискою, графік від RSI News
Читайте також: У Baykar оголосили несподівано близький рік початку серійного виробництва дрона-винищувача Kızılelma