xcounter
#

Україна може зайняти місце РФ та Китаю у виробництві титанових виробів для західних країн

5946
Виробництво літаків Boeing
Виробництво літаків Boeing

Принаймні, вітчизняна "титанова програма" вже існує, й приблизна вартість інвестицій на побудову заводу - $300-400 млн

Україна має ексклюзивний шанс не просто дати смачного ляпаса одному з головних світових монополістів (підприємтвам РФ) ринку титанових виробів та диверсифікувати виробництво для власних потреб, а й надовго вийти в топ головних постачальників високотехнологічної продукції для авіа- та ракетобудування.

Звісно, що ці амбітні плани можуть бути втілені лише при розробці та всебічній підтримці на рівні Держави так званої "титанової програми". Про доручення Президента з розробки відповідної програми повідомив в інтерв’ю Security Talks Віце-прем'єр-міністр України - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський.

Читайте також: "Мотор Січ" отримала від "Антонова" другий великий контракт на збільшення ресурсу двигунів

Нагадаємо, з часів СРСР видобуток титанових руд, головним чином - із-за великих запасів та якісну сировину, був розташований саме в Україні. При цьому, власне переробка сировини в готові вироби та напівфабрикати була та лишається в РФ.

титан
У колишньому СРСР частка України у виробництві ільменітових (титанових) концентратів становила 90%. Запасів України вистачить приблизно на 440 років

РФ досі є одним з трьох світових виробників та експортерів подібної продукції, при цьому сировину імпортують з України та деяких африканських країн.

Російська компанія "ВСМПО-Ависма" є основним постачальником титану для багатьох компаній світової авіакосмічної промисловості, в тому числі для Boeing. Наприклад, у 2019 на США припадало близько 40% експортних поставок "ВСМПО-Ависма".

титан
"ВСМПО-Авісма" за підсумками 6 місяців 2021 року отримало чистий прибуток у розмірі 8,1 млрд рублів ($111,83 млн)

Раніше також повідомлялося, що американський Boeing купує у російської компанії близько 35% необхідного титану, європейський Airbus - до 65%, бразильський Embraer - до 100%. При цьому, практично вся сировина "ВСМПО-Ависма" була видобута в Україні, оскільки добуток власної сировини у РФ - розвинутий погано, а родовища цієї сировини - бідні. Своєю чергою, експорт з країн Африки більш дорогий та складний.

титан
На сьогодні російська "ВСМПО-Авісма" — найбільший у світі виробник титану з повним технологічним циклом - від перероблювання сировини до випуску готових виробів з високим ступенем механічної обробки на якому працює понад 20 тисяч робітників

Власне з приблизно $250 млн щорічної виручки з реалізації титанових виробів "ВСМПО-Ависма" частка поставок для Boeing займає 20%.

Всі ці шалені кошти могли б належати Україні. Вартість питання – $300-400 млн на побудову власного заводу з переробки та виробництва титанових деталей та напівфабрикатів.

"Ці програми ми повинні розвивати і в нас для цього є всі підстави. Зокрема, якщо повернутися до питання титану, то Україна має одну з найбільших запасів ільменітових руд (20% світових запасів титану)", - відзначив Олег Уруський.

Він повідомив, що на сьогодні в Міністерстві є доручення від Президента щодо розробки "титанової програми".

Ан-178
Для українських літаків теж потрібний титан

"Я вважаю, що тут є широке поле, як щодо й залучення можливих інвестицій. Тому що і іноземні партнери, які залежать від постачання титану з РФ та Китаю також стурбовані цією ситуацією і зацікавлені в тому, щоб в Україні був повний цикл виробництва титану", - відзначив Віце-прем'єр-міністр України.

"Не тільки сировину, титанову губку та діоксид титану, а і ті елементи…це і прокат титану, і труби титанові, все що може слугувати для створення авіаційної та ракетно-космічної чи іншої оборонної техніки", - додав Уруський.

Читайте також: Збройні Сили України покажуть своє "цифрове" та "безпілотне" майбутнє напередодні Дня захисника