xcounter
#

У РФ заявили, що нові дрони-камікадзе "Скальпель" на фронті й розкрили теми виробництва та вартість

Дрон-камікадзе "Скальпель"
Дрон-камікадзе "Скальпель"
13045

"Скальпель" у РФ розроблявся, як дешевший аналог відомого "Ланцета", про який активно заговорили лише у вересні

Новий російський дрон-камікадзе "Скальпель" від маловідомої компанії "КБ "Восток" вже використовується ворогом на передовій. Про це повідомили російські державні ЗМІ з посиланням на самих розробників, зазначивши, що мова поки йде про незначну кількість у 15 одиниць.

Наразі, як повідомили у "КБ "Восток" мова йде лише про малосерійне виробництво - по 20 дронів-камікадзе на місяць з можливістю у випадку розширення замовлення - збільшити обсяг постачань.

Нагадаємо, що у РФ сам "Скальпель" позиціонується, як простіший аналог "Ланцета" від Zala. За характеристиками новий дрон-камікадзе, попри візуальну схожість, має дальність польоту до 40 км, крейсерську швидкість до 120 км/год, вагу корисного навантаження до 5 кг та злітну вагу у 10,5 кг. Тобто він лише трохи менший за "Ланцет-3" із заявленою злітною вагою 12 кг при бойовій частині у 3 кг.

Дрон-камікадзе Скальпель

Окрім характеристик у "КБ "Восток" задекларували й ціну свого дрона-камікадзе "Скальпель" - 300 тисяч рублів без вартості бойової частини. Тобто лише 3,3 тисячі доларів за поточним курсом, що для такого класу дрона дійсно можливо вважати дуже дешевим показником (вартість умовного FPV-дрона 500 доларів без бойової частини).

Наскільки це відповідає дійсності - окреме питання, але заявка доволі потужна з точки зору дійсно низької ціни для дрона з такими параметрами.

Як саме її вдалось досягти розробники не деталізували, зазначивши, що від "Ланцета" їх "Скальпель" відрізняється камерою та системою захоплення цілей. Але якраз роботи з цими компонентами вже визначені, як роботи з покращення характеристик дрона-камікадзе.

Ланцет-3
Дрон-камікадзе "Ланцет-3"

Зокрема у планах російських розробників у 2024 році оснастити "Скальпель" новою стабілізованою камерою з 10-30 кратним зумом, системою захоплення цілі із самонаведенням на захоплену по відеоканалуціль, оновлення наземної станції, системи зв'язку з метою підвищення стійкості до РЕБ, а також оновлення катапульти для запуску.

Тобто перелік робіт стосується майже всіх компонентів, що прямо говорить про реальні можливості поточної версії та те, що після оновлення такий вартісний показник для "Скальпеля" може бути вже недосяжним. Окрім того, на долю цієї розробки цілком може мати вплив лобі Zala, що входить до концерну "Калашников" та виробляє свої дрони-камікадзе.

Читайте також: Скільки часу необхідно на повноцінну модернізацію Leopard 2A4 навіть якщо робити це самостійно