xcounter
#

Українське сердце для ЗРК: як виглядають нові клістрони від компанії Радіонікс

Пуск ракет з ЗРК С-300ПС
Пуск ракет з ЗРК С-300ПС
13698

Компанія Радіонікс має власне рішення для розв'язання одного з болючих питань для вітчизняної Протиповітряної оборони. А саме - браку надвисокочастотних приладів, або підсилювачів потужності, які виготовляються у Росії і використовуються у складі зенітних ракетних комплексів. Зокрема, С-300 ПТ/ПС, С-300В, Бук тощо.

Оснащеність вітчизняної протиповітряної оборони усіма необхідними комплектуючими, у тому числі вітчизняного виробництва – питання критичне для обороноздатності України. Одними з таких важливих складових є клістрони - надвисокочастотні прилади, від яких залежить спроможність виконання бойових завдань зенітними ракетними комплексами ЗС України.

С-300
Боєздатність наших С-300 нині залежить від робочого стану клістронів, які іноді доводиться контрабандним шляхом завозити з Росії

Буквально учора агенція Defense Express подавала черговий матеріал на цю актуальну тему під назвою "Війна за клістрони: у Росії засудили на роки громадян, які намагались добути дефіцитні запчастини для українських ЗРК С-300".

Читайте також: Війна за клістрони: у Росії засудили на роки громадян, які намагались добути дефіцитні запчастини для українських ЗРК С-300

Також у матеріалі згадувалось про те, що Україні слід позбутись ахілесової п'яти нашого ППО - залежності від російських клістронів. Їх намагаються й досьогодні добувати і перевозити до України з Росії усіма можливими способами.

Пуск з ЗРС С-300В ЗС України

Поки підприємства "Укроборонпрому" - а профільним за цим напрямком є завод "Генератор" - показують відновлені клістрони, або з раніш відбракованих, або з тих, що вже відпрацювали свій ресурс.

Хоча також від підприємств концерну лунають заяви і про виготовлення нових зразків, які є копіями тих клістронів, які були розроблені в СРСР під те озброєння, що зараз стоїть на оснащенні ЗС України - конкретні типи ЗРК та РЛС.

клістрон
Держпідприємство "Завод "Генератор" у попередні роки проводило ремонт клістронів КИУ-43 в інтересах Збройних Сил України. Номенклатура заводу "Генератор", на фото зліва-направо: імпульсний підсилювальний клістрон UA КИУ-5, багатопроменевий імпульсний підсилювальний клістрон UA КИУ-7 та клістрони КГ-3Р, КУ-137Р, КИУ-43Р.

Але в Україні вже є більш кардинальні і цікаві рішення. На виставці "Зброя та безпека-2021" компанія "Радіонікс" (входить до об'єднання "Ліга оборонних підприємств") показала декілька зразків нових твердотільних підсилювачів потужності, що спроможні замінити дефіцитні вакумні, або лампові клістрони.

ЗРК С-300В
Кожний ЗРК - це з десяток різних клістронів

До речі, слід знати, що лампові клістрони, які застосовуються у ЗРК С-300ПТ/ПС перших серій (у ППО України саме такі), а також у С-300В у Росії також вже не виготовляються, вони є лише на складах та у ремкомплектах до ЗРК.

У останніх версіях С-300 та С-400 Росія зробила перехід на нову елементу базу, у тому числі - твердотільну.

Радіонікс
Твердотільний підсилювач потужності "Еверест"

Перший показ власних твердотільних підсилювачів потужності, здатних замінити "радянські лампи", які на виставці "Зброя та безпека -2021" представила компанія "Радіонікс" пройшов, чесно кажучи, абсолютно непоміченим.

Тож ліквідуємо цей пробіл і подаємо фотографії та ТТХ окремих розробок.

За твердженням представників компанії "Радіонікс", наприклад, представлений на виставці "твердотільний підсилювач потужності з назвою "Еверест" може одним зразком перекрити усю лінійку клістронів, що застосовуються у тому ж ЗРК С-300. А там їх більше десятка при вартості щонайменше десь у $80 тис за один".

Радіонікс
Інші зразки твердотільних підсилювачів потужності від компанії "Радіонікс" для роботи у різних діапазонах

Але щоб ці розробки від компанії "Радіонікс" пішли у серію - потрібна відповідна програма і готовність військових до нових рішень, а саме - до адаптації нових блоків на ті ЗРК, що є в Україні.

Твердотільний підсилювач потужності "Еверест"

Наскільки це взагалі можливо, і які процедурні та технологічні проблеми має вирішити Україна та вітчизняні компанії - як державні, так і приватні, - аби забезпечити наші ЗРК та РЛС критичною номенклатурою власного виробництва - у наших подальших матеріалах.

Для України ефективна ППО - надзвичайно актуальне питання
Читайте також: Клістрони до С-300: "Укроборонпром" звітує про "поглиблений ремонт" замість власного виробництва