xcounter
#

Туреччина випробувала свій вдосконалений аналог "Нептуна" (відео)

20330
 Випробувальний пуск берегової версії ПКР Atmaca, зображення з відкритих джерел
Випробувальний пуск берегової версії ПКР Atmaca, зображення з відкритих джерел

Atmaca - національний проект Туреччини зі створення власної протикорабельної ракети

Турецька корпорація Roketsan 2 липня 2022 року провела перший випробувальний пуск наземної версії протикорабельної ракети Atmaca. Стрільба відбувалась по цілі в Чорному морі, дальність пуску не розкривається.

В якості платформи для запуску було використане 8х8-шасі, на якому було розміщено 4 направляючі пускові установки, розповідає портал Naval News. У відкритому доступі уже з'явилось відео проведеного випробувального пуску.

Читайте також: Що залишилось від рашистського корабля “Саратов” після влучання нашої “Точка-У” (фото)

Протикорабельна ракета Atmaca, попри те що її створення розпочалось ще у 2009 році продовжує цикл випробувань у рамках яких практичні пуски розпочались лише у 2019 році. Зараз ракета вже пройшла вогневі випробування з корвету типу Ada і планується, що саме вона замінить ракети Harpoon, які зараз встановлюється на ньому.

Загалом Atmaca є доволі класичною протикорабельною ракетою, яка на маршевій ділянці використовує інерціальну та супутникову систему навігації для польоту по закладеному маршруту. Останнє мав величезне значення через те, що ракету Atmaca створюють для застосування на різних театрах бойових дій, в тому числі – в Егейському морі, де є буквально тисячі островів, які необхідно оминати. На термінальній ділянці польоту використовується традиційна активна головка самонаведення.

Протикорабельна ракета Atmaca має замінити собою в складі турецьких ВМС протикорабельну ракету Harpoon, фото ілюстративне

З огляду на випробування, зараз Aselsan та Rocketsan, які ведуть цю розробку вже перейшли на етап випробувань берегового ракетного комплексу. Водночас це далеко не останній етап розвитку ракети Atmaca. Зокрема відомо про плани адаптувати її до пуску з підводних човнів. А надалі - збільшити дальність польоту ракети до близько 300 км та відпрацювати використання тепловізійної головки самонаведення.

Інші відомі характеристики ПКР Atmaca:

  • довжина фюзеляжу – 4,8 – 5,2 метри;
  • маса ракети – 800 кг, зокрема бойової частини – 250 кг,
  • дальність стрільби – до 220 км.
Наземна пускова установка для запуску ПКР Atmaca, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Рашисти сподіваються, що баржа захистить "Кримський міст" від "Нептуна" (відео)