xcounter
#

Тотальна модернізація: Китай будує більше універсальних десантних кораблів типу 075

Тотальна модернізація: Китай будує більше універсальних десантних кораблів типу 075
1967

ВМС Китаю розширюються неймовірними темпами, швидко випереджаючи майже всі інші країни. Рік тому у них не було універсальних десантних кораблів (так званих десантно-вертолітних кораблів-доків або ДВКД). Ці великі вертолітоносці, як правило, є найпотужнішими кораблями в багатьох флотах. Тепер у Китаю, ймовірно, буде флот ДВКД, другий за величиною після ВМС США, каже видавнцтво Forbes. І Китай будує їх набагато швидше за свого конкурента.

Швидке будівництво військових кораблів ВМС Китаю важко наздогнати. За останній рік Китай побудував два нових універсальних десантних кораблі типу 075. А тепер в китайських соціальних мережах з'явилися зображення, які, можливо, ненароком розкривають будівництво ще одного.

Універсальні десантні кораблі типу 075 Китай супутник знімок
Зображення свідчить про те, що час будівництва в сухому доці становить близько 6 місяців

Важко порівнювати ВМС Китаю з ВМС США, тому що їх підходи розрізняються, та Америка не поспішає. Але для контексту, другий універсальний десантний корабель типу "Америка", USS Tripoli, був закладений у червні 2014 року і спущений на воду аж в травні 2017 року.

Читайте також: Затонулий SS Richard Montgomery може стати причиною вибуху, подібного бейрутському
Такими темпами третій корабель типу 075 може бути спущений на воду вже у жовтні

Комерційні супутникові знімки допомогли підтвердити будівництво нового судна, яке видно у тому ж сухому доці, де були зібрані перші два. Корабель знаходиться на верфі Hudong – Zhonghua в Шанхаї. На супутниковому знімку з 25-го липня так само видно перші два кораблі біля пристані.

Більш того, головний універсальний десантний корабель почав ходові випробування 5-го серпня.

Універсальні десантні кораблі типу 075 Китай
Викладені напередодні в мережу зображення демонструють процес заправки та підготовку буксирів

Ці 40 000-тонні кораблі чимось схожі на кораблі класу Wasp ВМС США. Вони дуже близькі за розміром і водотоннажності, та мають однакове загальне компонування, стандартне для десантників. У кормовій частині відкривається апарель для доступу до колодязної палуби, яка може бути затоплена, щоб всередину можна було перенести невеликі човни.

Корабель також може нести безліч гелікоптерів. До них відносяться Harbin Z-20, копія сімейства Sikorsky S-70 Black Hawk / Sea Hawk.

Універсальні десантні кораблі типу 075 Китай
Так само на кораблі були помічені невеликі БПЛА, важкі вертольоти Z-8 і протичовнові вертольоти Ка-27/28 Helix

Важко оцінити, скільки кораблів типу 075 побудує Китай. Але ймовірно, що вони можуть скласти конкуренцію флоту ВМС США протягом п'яти років. І Китай, можливо, вже розробляє наступний клас типу 076. Вони можуть бути оснащені більш потужним авіакрилом, включаючи ударні дрони. Але у нас немає сумнівів в тому, що прагнення Китаю модернізувати свій флот змінить його статус в світі і кине прямий виклик США.

Читайте також: "Ракети та авіація": секретар РНБО Данілов назвав ключові напрямки розвитку ОПК України