xcounter
#

Що за нові супер-БПЛА, які "бачать та чують", отримають ЗСУ від Німеччини

4270
Безпілотник Luna NG, фото — Rheinmetall
Безпілотник Luna NG, фото — Rheinmetall

ЗСУ отримають новітній дрон Luna NG від оборонного гіганта Rheinmetall — розповідаємо, що вміє та які ТТХ має сучасна німецька розробка

Німецьке видання Bild в одному зі своїх матеріалів розповідає, що вже до кінця цього року компанія Rheinmetall має поставити ЗСУ новий розвідувальний безпілотний авіаційний комплекс Luna NG (Next Generation).

Українські військові вже використовують безпілотники типу Luna на полі бою, а тепер матимуть на озброєнні й оновлену версією цієї розробки, яка позиціонується як "абсолютна нова система безпілотників, яка перевершує попередню модель за всіма важливими експлуатаційними характеристиками".

Читайте також: Taurus у ЗСУ найближчим часом не буде, у Німеччини навіть не готуються до її передачі й цьому є просте пояснення
БПЛА Luna
Безпілотник Luna NG (зліва) та безпілотник Luna (справа), фото — Rheinmetall

Безпілотний комплекс Luna NG — дійсно новітня розробка, представлена концерном Rheinmetall на оборонній виставці Eurosatory у червні 2022 року у Франції.

Комплекс складається з наземної станції управління, декількох безпілотників (ймовірно, залежить від побажань замовника), катапульти для запуску (посадка здійснюється за допомогою парашута) та військових вантажівок.

Безпосередньо безпілотник, як кажуть у Rheinmetall має "надлегку, але дуже стабільну конструкцію фюзеляжу" з армованого вуглецевим волокном пластику. Така конструкція дозволяє безпілотнику працювати у складних умовах.

Luna NG
Скріншот з відео Rheinmetall

Оптимальний час перебування у повітря для Luna NG становить 8 годин, максимальний — 12 годин (проти 6-8 у попередній версії), при цьому дальність управління дроном становить 100 км. Як стверджує розробник "це забезпечує просторове охоплення понад 30 тисяч кв. км". Максимальна висота польоту при цьому становить 5000 м. Водночас "у польоті Luna NG вражає низькими акустичними, тепловими та радіолокаційними сигнатурами", кажуть у Rheinmetall. Маса дрона становить 40 кг.

Розробник запевняє, що опанувати безпілотник Luna NG оператор може "після короткого періоду навчання", відзначається широка автоматизація роботи БПЛА та можливість планування місії та аналізу даних за допомогою програмного забезпечення, що входить до складу комплексу.

Основне завдання безпілотника Luna NG — розвідка та коригування, але водночас ці БПЛА також можуть забезпечувати мережу LTE або перехоплювати та глушити зв’язок.

У квітні 2023 року компанія Rheinmetall представила нову версію свого безпілотника Luna NG, озброєну ізраїльськими баражуючими боєприпасами типу Hero-R, але цей "ударний" варіант з очевидних причин постачатися Україні не буде.

Читайте також: У Німеччини виправили згадку про лазерний IRIS-T: мова йде про Vulcano для вогню на 70 км