xcounter
#

Rheinmetall передала Австралії першу партію розвідувальних Boxer

Boxer у версії CRV для Австралії
Boxer у версії CRV для Австралії
1237

Загальна кількість бронемашин Boxer у контракті - 211 одиниць

Німецький Rheinmetall поставив армії Австралії перші 25 Boxer у розвідувальній версії CRV, у рамках масштабного замовлення LAND 400 Phase 2 MCRC.

Загалом угода передбачає продаж 211 одиниць Boxer у різних версіях за 5,2 млрд доларів, з яких лише перші декілька десятків машин будуть зібрані у Німеччині, а всі інші на потужностях у Австралії.

Читайте також: Індія відмовляється від Т-72: оголошені вимоги до "танка майбутнього" FRCV, російська "Армата" - "пролітає"

Як повідомляє Rheinmetall, у розвідувальній версії буде виконана 131 машина. Вони прийдуть на заміну БТР ASLAV - спеціально розробленої під вимоги Австралії версії канадської бронемашини LAV-25, яка знаходиться на озброєнні з 1995 року.

БТР ASLAV
БТР ASLAV (фото: Bruce Anders)

Нагадаємо, що Boxer був розроблений наприкінці 2000-х років та є результатом співпраці німецьких Rheinmetall та Krauss-Maffei Wegmann з нідерландською Stork. Це колісна бойова машина на шасі 8х8 з вагою 33-36 тонн (в залежності від версії).

Boxer CRV
Boxer CRV для австралійської армії має свої відмінності

Бронювання машини офіційно не повідомлялось, проте вважається, що базовий шар стальної броні забезпечує захист від 14,5-мм кулеметів, а з додаванням керамічних елементів - від 25/30-мм снарядів.

Як підкреслює Rheinmetall, особливістю Boxer є його модульна архітектура, яка передбачає можливість створення на його базі машин різного призначення, включно з 155-мм САУ, та оснащення машини різним озброєнням.

Наприклад, спеціально для Австралії Boxer озброїли двомісною баштою з 30-мм автоматичною гарматою Rheinmetall Mauser MK30-2.

Аналогічну за калібром вогневу потужність отримала і версія Vilkas для литовської армії з автоматичною гарматою Orbital ATK Mk 44, проте бойовий модуль також оснащений ПТРК Spike-LR.

Boxer Vilkas
Boxer у версії Vilkas (Вовк)

А Бундесвер та нідерландська та британська армія використовують Boxer з кулеметами бойовими модулями.

Загалом за весь час виробництва випущено вже понад 1200 одиниць Boxer у 20 різних конфігураціях.

Читайте також: ​Міноборони сформувало вимоги до наземних бойових дронів та проведе державні порівняльні випробування