xcounter
#

РФ втретє поспіль втрачає новітній розвідувальний супутник "ЭО МКА​": замість 3 років роботи вони просто згорають в атмосфері

РФ втретє поспіль втрачає новітній розвідувальний супутник "ЭО МКА​": замість 3 років роботи вони просто згорають в атмосфері
3426

У РФ суттєві проблеми з розгортанням супутникового розвідувального угрупування

Російський розвідувальний супутник "Космос-2560" зійшов з орбіти менше ніж через два місяці перебування на орбіті.

Відповідно до даних опублікованих астрономом Джонатоном МакДауеллом (Jonathan McDowell) космічний апарат, який був запущений 15 жовтня, вже 10 грудня згорів у щільних слоях атмосфери. Також ці данні підтверджуються сервісами відстеження космічних апаратів від NASA.

Читайте також: "Залізний кулак" не підпускає до БТР ворожу зброю: така система стала б в пригоді "броні" ЗСУ (відео)

Слід зазначити, що назва супутників "Космос" у РФ ще з часів СРСР слугує для маркування всіх експериментальних, військових та аварійних супутників. Але відносно "Космос-2560" то профільні російські видання вказували, що за цією назвою стоїть серія супутників "ЭО МКА" (зустрічається назва "ЭМКА", а також загальна назва серії "МКА-Р" "Разбег"). І тоді ситуація стає значно цікавішою, бо тоді це вже третій розвідувальний супутник цієї серії, який був втрачений.

Вважається, що перший супутник "ЭО МКА" під назвою "Космос-2551" був запущений 9 вересня 2021 року, він також не працював і згорів у атмосфері 20 жовтня, через 41 добу. Другий супутник цієї серії "Космос-2555" був запущений 29 квітня цього року, але він також не запрацював і зійшов з орбіти 18 травня, тобто через 19 діб.

анагара
Для запуску "Космос-2560" була використана проблемна "Ангара 1.2"

Третій - "Космос-2560" протримався у космосі цілих 56 діб. Але це звісно формальні показники, бо на опублікованому графіку висоти орбіти "Космос-2560" добре видно, що корекція орбіти не проводилась, що прямо говорить про непрацездатність супутника можливо одразу після виведення.

Відносно супутників "ЭО МКА", то його розробником вважається "Корпорация "ВНИИЭМ" (колишній "Всероссийский научно-исследовательский институт электромеханики"). Цей супутник має вагу близько 150 кг, оснащений камерою від білоруського підприємства "Пеленг", яка має максимальну роздільну здатність у 0,9 метра на піксель у панхроматичному режимі (спрощено - чорно-білому режимі). Для порівняння, комерційні супутники від західних компаній дають кольорове зображення з роздільною здатністю 0,3 метра на піксель.

Сам супутник зібраний на платформі "Карат", яка була розроблена у другій половині 2000-х - першій половині 2010-х. "Карат" мав стати універсальною та відносно дешевою платформою для супутників зі строком експлуатації близько 3 років. Офіційно відомо про запуски наукових супутників на цій платформі серії "МКА-ФКИ" під назвою "Зонд-ПП", який був запущений у 2012 році та пропрацював один рік, а також "Вернов", який у 2014 році пропрацював близько півроку.

платформа Карат ВНИИЭМ
Платформа "Карат" від "ВНИИЭМ"

Водночас це не означає те, що у РФ немає на орбіті розвідувальних супутників. Попри постійні невдачі та високу аварійність Кремль традиційно такі проблеми вирішує масовістю запусків. Зокрема 21 жовтня на орбіту були виведені одразу два супутники серії "МКА" - "Космос-2561" та "Космос-2562". Враховуючи їх запуск з військового космодрома "Плесецк" та полярні орбіти - це розвідувальні супутники. І станом на зараз вони знаходяться на стабільній орбіті.

Космос-2561 Космос-2562

Але втрата вже третього підряд розвідувального супутника серії "ЭО МКА" красномовно говорить про значні проблеми у РФ з розгортанням розвідувального угрупування.

Читайте також: Чергові "раптові" навчання у Білорусі: попри оголошені плани білоруські військові сунулись у бік України (оновлено)