xcounter
#

РФ могла зробити ракето-бомбу з "Точка-У" і ФАБ-500, та вдарити по Херсонщині

6145
ОТРК "Точка-У" армії РФ, ілюстративне фото з відкритих джерел
ОТРК "Точка-У" армії РФ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Можливі елементи цього гібриду виглядають поєднуваними, але їх функціональне призначення не до кінця зрозуміле

Прес-служба МВС заявила, що вибухотехніки на Херсонщині виявили та знешкодили рашистську ракету "Точка-У", кут падіння якої прямо доводить, що її запустили саме з тимчасово окупованих територій. Специфіка ситуації полягала в тому, що російські окупанти "модифікували" бойову частину на цій ракеті, використавши авіабомбу ФАБ-500Т.

Вибухова хвиля від підриву цієї ракето-бомби мала бути дуже сильною, а ситуацію ускладнювало те, що цю "Точка-У" знайшли неподалік важливих комунікацій. Ракету транспортували, щоб максимально безпечно знешкодити, а бойову частину перед підривом закопали в котлован, йдеться в повідомленні прес-служби МВС.

Читайте також: Завдяки звіту Повітряних Сил України стало відомо про ще одну критичну ваду Х-47 "Кинжал"

На перший погляд, викладене вище може виглядати максимально дивно. Бо ідея зробити "гібрид" із ракети 9М79 до ОТРК "Точка-У" та авіабомби ФАБ-500Т сама по собі виглядає дивною. Більш раціональним навіть для російських окупантів може виглядати використання ОТРК "Точка-У" з її штатним спорядженням для ударів по інфраструктурі України.

Тому з певною ймовірністю в цій ситуації, звісно, можна припустити, що тут ми маємо справу просто із статистичним казусом, в рамках якого на одній невеликій площі одночасно опинились і відпрацьована маршова ступінь від ракети 9М79, і ФАБ-500Т, яка могла "випасти" із рашистського літака та не вибухнути при ударі об землю.

Зліва - знайдена на Херсонщині в серпні 2023 року маршова ступінь від ракети 9М79 ОТРК "Точка-У", зправа - той же елемент, виявлений на Київщині весною 2022 року, зображення з відкритих джерел

Тим більш, що підрив уламково-фугасної БЧ на ракеті комплексу "Точка-У" відбувається на висоті 20 метрів над поверхнею землі, і відпрацьована ступінь просто падає на грунт.

Втім, тоді виникає питання не тільки про те, чому тоді на місці влучання цієї ракети не було виявлено (або не зафіксовано та не повідомляється) хоч якісь сліди від підриву штатної БЧ, але й також – чому знайдена ФАБ-500М62 була із демонтованим хвостовим оперенням, яке присутнє навіть на бомбах цього типу, оснащених модулями УМПК.

Зліва - знайдена на Херсонщині в серпні 2023 року бомба ФАБ-500Т, яка могла бути використана як БЧ до ракети 9М79 ОТРК "Точка-У", зправа - коригована авіабомба ФАБ-500М62, оснащена модулем УМПК

Якщо виходити все ж із того, що в цій історії рашисти ударили по Херсонщині саме гібридом із ракети 9М79 комплексу "Точка-У" та ФАБ-500М62, то тут ми можемо знайти як і логічні, так і нелогічні моменти в цій концепції.

Найголовніше – чому рашисти могли наважитись на "експеримент", і поставити на цю ракету в якості бойової частини 500-кг радянську авіабомбу замість штатної боєголовки 9Н123Ф із уламково-фугасним спорядженням. Можливо, таким чином окупанти шукали варіант для посилення ударної потужності "Точка-У", і в цьому контексті ФАБ-500М62 їм видалась оптимальним варіантом. Порівняємо – 9Н123Ф має 162 кг вибухової речовини, ФАБ-500М62 при масі в 500 кг – одразу 300 кг вибухової речовини.

Зверху - касетна БЧ типу 9Н123К до ракети 9М79 ОТРК "Точка-У", знизу - уламково-фугасна БЧ типу 9Н123Ф до "Точка-У", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Якщо знайдемо бодай просту схему конструктивної побудови ракети типу 9М79, то побачимо, що відсік із апаратурою наведення розташовано перед відсіком для БЧ. І цей технологічний нюанс в теорії міг дозволити установку авіабомби замість штатної БЧ типу 9Н123. Тим більш, на корпусі знайденої нашими саперами переробленої ФАБ-500М62 можна знайти щось на кшалт кустарно зроблених "пазів" для "вкручування" в корпус ракети.

Але тоді виникає питання, наскільки взагалі використання авіабомби замість штатної БЧ вписується у "паспортні" масо-габаритні та льотні характеристики ракети 9М79 до ОТРК "Точка-У", чи така переробка була одиничною, або ж масою, і яким взагалі бачать загарбники використання подібного "гібрида". Можливо, в найближчий час з’являться додаткові дані, які дозволять прояснити цю ситуацію.

Компоновка ракети 9М79 до ОТРК "Точка-У", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Taurus у ЗСУ найближчим часом не буде, у Німеччини навіть не готуються до її передачі й цьому є просте пояснення