xcounter
#

Польща запропонувала, як Захід може "вскладчину" посилити артилерію ЗСУ

7149
Польська САУ Krab веде вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел
Польська САУ Krab веде вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо країни Заходу погодяться, то зможуть не тільки підтримати контрнаступ, але й отримати прибуток від розвитку польського ОПК

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак після засідання Контактної групи в форматі "Рамштайн" 8 вересня 2022 року заявив, що дав пропозицію країнам Заходу, як вони можуть допомогти своїми грошима для посилення артилерії Збройних Сил України. Формат доволі простий – держави Заходу можуть інвестувати в розширення потужностей польського ОПК, яке допоможе збільшити обсяги виробництва САУ Krab в інтересах ЗСУ. Про це повідомляє польський портал WNP.pl.

САУ Krab, фото 26-ї окремої артилерійської бригади ЗСУ, липень 2022 року

Цікаво, що при цьому Маріуш Блащак чітко вказав, що вважає Польщу рівноправним учасником подібного "інвестиційного проекту". І щоб підкреслити враження, відпустив декілька "шпильок" по темі оборонної співпраці між Польщею та Німеччиною. Зокрема, Блащак розповів про прохання своєї німецької колеги Крістін Ламбрехт допомогти з технічною модернізацією оборонних підприємств Німеччини. І заодно – дорікнув, що начебто саме по вині німецьких підрядників у Польщі "вибилась з графіку" програма модернізації танків Leopard 2 до рівня Leopard 2 PL.

Читайте також: Поляки знайшли "пару в повітрі" для своїх танків Abrams: країна визначилася з вертольотами для сухопутних військ

В своїй пропозиції глава Міноборони Польщі використовував і аргументи морального порядку. Блащак заявив, що контрнаступ ЗСУ відбувається успішно. Але так як звільнення усіх територій України від рашистів займе тривалий час, країнам Заходу краще прискорити цей процес інвестиціями у нарощення виробництва зброї для армії України.

Польські САУ Krab, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express в цій історії додамо наступний момент. У липні 2022 року Міноборони Польщі заявляло про масштабні плани закупівлі південнокорейських САУ К9, пояснюючи – існуючих потужностей по виробництву САУ Krab недостатньо, щоб покрити усі перспективні потреби Війська Польського. Але схоже, що за два місяці потому Варшава дещо підкоригувала свої акценти в розвитку власного ОПК.

Тому, як розповідає Defence24, "на полях" виставки MSPO-2022 в Кельце Міноборони Польщі та державне підприємство HSW уклали контракт вартістю в 3,81 млрд злотих на виробництво двох вогневих модулів Regina, котрі сумарно налічуватимуть 54 САУ Krab, 9 машин командирів батарей та дві КШМ, ну і також – машини логістичного забезпечення. Обидва вогневі модулі Regina на 54 "Краби" мають бути виготовлені в 2025-2027 році, поки HSW в першу чергу виконує контракт саме на 54 САУ Krab для ЗСУ.

САУ Krab в строю ЗСУ, фото - Генеральний штаб Збройних Сил України
Читайте також: Франція передає ЗСУ гаубиці TRF1, що здатні "перестріляти" рашистські "Мста-Б"